Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SISAK

Bivši zapovjednik policije, osuđen za ratni zločin, mora platiti novu odštetu državi

Osijek: Presuda Vladimiru Milankovi?u i Dragi Bošnjaku za ratni zlo?in po?injen u Sisku
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
19.01.2023.
u 14:55

Milanović je u svojoj obrani u slučajevima odštete  isticao kako on nije počinitelj tih zločina, nego je osuđen po zapovjednoj odgovornosti dok se stvarni počinitelji i dalje ne znaju. No, sudovi ne prihvaćaju takvu obranu.

Općinski sud u Sisku nepravomoćno je presudio ovih dana kako Vladimir Milanković, ratni zapovjednik policije u Sisku po zapovjednoj odgovornosti osuđen na deset godina zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Sisku 1991. i 1992., mora isplatiti tužiteljici Republici Hrvatskoj – Ministarstvu unutarnjih poslova, iznos od 20.240,23 € / 152.500,00 kn, zajedno sa zateznim kamatama te još 18.750 kuna sudskog troška.

MUP je od osuđenog Milankovića tražio povrat odštete koju je država isplatila obitelji Rade Španovića iz Siska , koji je 6. rujna 1991. odveden od strane pripadnika Policijske uprave Sisak u nepoznatom smjeru i ubijen hicima iz vatrenog oružja, a njegovo je tijelo nađeno desetak dana kasnije na obali Save u Gušću. Slučaj Rade Španovića je uključen bio u optužnicu po kojoj je Vladimir Milanković osuđen krajem 2013. za ubojstva 24 žrtve te mučenje i zlostavljanje 30-ak drugih. Obitelj ubijenog Španovića pokrenula je tužbu za naknadu štete temeljem te presude, a država je u rujnu 2018. sklopila nagodbu kojom je obitelji isplatila 220.000 kuna, iznos koji je uobičajeno isplaćivan u sličnim slučajevima do tada. Općinski sud u Sisku je u svojoj presudi ocijenio da je pravična naknada 152.500 kuna te taj iznos stavio na naplatu Milankoviću.

Riječ je o najmanje trećoj sličnoj presudi koju je sisački Općinski sud od 2019. donio protiv Milankovića. U lipnju 2021. Općinski sud u Sisku dosudio kako Vladimir Milanković mora RH isplatiti nešto više od 35.000 kuna naknade štete i sudskih troškova plus kamate, a temeljem toga što je 18. ožujka 2019. RH isplatila 31.851,91 kn Sunjaninu Peri Dragojeviću čiji je slučaj ozljeđivanja i mučenja iz kolovoza 1991. bio sastavni dio optužnice protiv Milankovića i njemu nadređenog Đure Brodarca, koji je preminuo prije početka suđenja.

U siječnju 2022. Općinski sud u Sisku je naložio Vladimiru Milankoviću isplatu RH 153.269,43 kuna zbog odštete koju je država isplatila obitelji Steve Ratkovića koji su 17. rujna 1991., zajedno sa još 23 civila, odvedeni iz svojih kuća u Mošćenici  pri čemu su prilikom uhićenja Ratkovića teško fizički zlostavljali nepoznati pripadnici policije zadajući mu brojne udarce radi čega je Stevo Ratković isti dan prevezen u sisačku bolnicu gdje je  uslijed zadobivenih ozljeda preminuo 2. listopada 1991. Država je kćeri Steve Ratkovića 2017. isplatila 150.000 kuna, a taj iznos naknadno potraživala od Milankovića.

Milanović je u svojoj obrani u slučajevima odštete  isticao kako on nije počinitelj tih zločina, nego je osuđen po zapovjednoj odgovornosti dok se stvarni počinitelji i dalje ne znaju. No, sudovi ne prihvaćaju takvu obranu.

Ukupno je država za osobe iz optužnice protiv Milankovića i Brodarca do sada isplatila mnoge odštete, između ostalih 250.000 kuna Violeti Domitrović  zbog ubojstva njezina oca Mlađe Vila u kolovozu 1991. u Sisku. Republika Hrvatska je i Zahidi Martinović, Radivoju Martinoviću i Dobrivoju Martinoviću, supruzi i sinovima u Sisku ubijenog civila Stanka Martinovića, isplatila po 220.000 kuna odštete sa zateznim kamatama, uz nadoknadu parničnog troška od 92.027 kuna, ocu djelatnika policije Branka Oljače (36) koji je iz svoga stana u Sisku 24. kolovoza 1991. odveden od strane nepoznatih pripadnika PU Sisak te je ubijen, isplaćeno je 220.000 kuna itd., a za pretpostaviti kako će sve to potraživati od V. Milankovića koji je jedini osuđen u tom postupku te je odslužio kaznu od 10 godina zatvora.

S druge strane, u rujnu 2022. dosuđeno je presudom Županijskog suda u Sisku kako Ministarstvo unutarnjih poslova mora isplatiti svojem bivšem djelatniku Vladimiru Milankoviću iz Siska 978.750 kuna za trošak odvjetnika na suđenju u Osijeku za ratni zločin, te dodatnih 167.000 sudskih troškova samog zahtjeva. S kamatama je taj iznos 1,2 milijuna kuna, a sve temeljem ispostavljenih računa njegovih odvjetnika koji su ga branili na suđenju za ratni zločin u Osijeku. Odvjetnicima je otprije već isplaćeno 700.000 kuna odlukom tadašnjeg ministra Tomislava Karamarka koji je udovoljio zahtjevu Milankovića da mu MUP pokrije trošak suđenja, kao bivšem djelatniku ministarstva. Odluku je ministar Karamarko donio temeljem Zakona o policijskim poslovima, no kasniji trošak odvjetnika je njegov nasljednik Ranko Ostojić, nakon konzultacija s DORH-om, odbio isplatiti jer "ratni zločini po svojoj prirodi ne mogu proizaći iz obavljanja policijskog posla".

Županijski sud u Sisku se pri donošenju odluke rukovodio ranije iznesenim pravnim shvaćanjem viših sudova, smatrajući da je Vladimir Milanković imao, po Zakonu, pravo na besplatnu pravnu pomoć s obzirom na to da je u inkriminiranom razdoblju imao status službene osobe, tj. policijskog službenika, a okolnost vođenja kaznenog postupka zbog ratnog zločina nije predstavljala osnovu za uskraćivanje prava na besplatnu pravnu pomoć, odnosno isplatu naknade troškova obrane njegovih branitelja.

VIDEO: Nakon uvođenja eura na tržnici u Bjelovaru vidljivo je poskupljenje proizvoda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije