Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bivši pripadnik Vojne policije JNA za ratni zločin u Bogdanovcima dobio 15 godina zatvora

Tijekom suđenja kao svjedoci izvedeni su i neki Soldatovićevi suborci koji su rekli kako je upravo on počinio ta ubojstva ili su pak prenijeli kako se među pripadnicima JNA pričalo kako je taj ratni zločin počinio ovaj pripadnik Vojne policije JNA.
10. prosinca 2020. u 10:02 3 komentara 1735 prikaza
Bogdanovci
Foto: Screenshot HRT
Pogledajte galeriju 1/4

Presudom sudskog vijeća Višeg suda u Beogradu nekadašnji pripadnih Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA Boško Soldatović osuđen je na 15 godina zatvora zbog ubojstva 9 civila albanske nacionalnosti u Bogdanovcima, sela nedaleko od Vukovara.

Bogdanovci PRESUDA BEOGRADSKOG SUDA Soldatoviću za ratni zločin u Bogdanovcima 15 godina

Prema optužnici Soldatović je, 11. studenoga 1991. godine, bez ikakvog razloga te bez ičije zapovijedi ili odobrenja, u blizini zgrade Mjesne zajednice u Bogdanovcima, pucnjima iz vatrenog oružja lišio života devet civila, mještana nesrpske nacionalnosti. Kako stoji u optužnici Soldatović je tada ubio Ljulju Barlecaj, Veru Barlecaj, Mriku Barlecaj, Đulju Barlecaj, Kristu Lešaj, Maniku Lešaj, Prena Krasnićija, Zefa Paljušaja, Nikolu Paljušaja. 

Tijekom suđenja kao svjedoci izvedeni su i neki Soldatovićevi suborci koji su rekli kako je upravo on počinio ta ubojstva ili su pak prenijeli kako se među pripadnicima JNA pričalo kako je taj ratni zločin počinio ovaj pripadnik Vojne policije JNA.  Inače, ovo je jedna od rijetkih sudskih presuda u Srbiji u kojoj je za počinjene ratne zločine optužen netko od tada aktivnih pripadnika JNA. Do sada su najčešće osuđivani pripadnici raznih paravojnih postrojbi ili pak osobe koje su do rata živjele u Hrvatskoj.

RATNI ZLOČIN Generalu Đukiću za pokušaj rušenja Peruće nepravomoćno deset godina

Kod određivanja presude sud je, kao olakšavajuće okolnosti, Soldatoviću uzeo u obzir njegove osobne i obiteljske prilike dok su mu otežavajuće okolnosti bila činjenica što je već bio osuđivan i što je, kako je sud naveo,  iskazao "osobitu bezobzirnost prilikom počinjenja ovog zločina". Inače, Bogdanovci su jedno od naselja u Hrvatskoj koje je najteže stradalo tijekom Domovinskog rata. O tome govori i kako je tijekom obrane sela ukupno poginulo 129 osoba među kojima je je bilo 89 mještana i 40 branitelja. 

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Blacknemesis8:

    Za ovaj zlocin i za logorase trebali bi traziti odstetu. A za rusenje kuca, sela i gradova...?! Tko je za to odgovarao ?!

  • Jania:

    A što je s ubojicama iz Negoslavaca? Navodno su pušteni iz pritvora. DoRH poštuje Božinovićevu preporuku da se jadni ne bi zarazili. A i malo je vremena prošlo od špalira smrti. Nije mudro žuriti.