Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Generalu Đukiću za pokušaj rušenja Peruće nepravomoćno deset godina

Đukić je u pritvoru nepune četiri godine
07. prosinca 2020. u 16:57 1 komentara 886 prikaza
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva splitski Županijski sud u ponovljenom je postupku na desetogodišnju kaznu zatvora nepravomoćno osudio bivšeg generala JNA Borislava Đukića (72),  organizatora rušenja HE Peruća te mu je produljio istražni zatvor.

Ilustracija GLASOVI PACIJENATA Objavljena lista najboljih liječnika i liječnica u Hrvatskoj

Đukić je od sredine srpnja 2015. godine  do ožujka 2016. proveo u ekstradicijskom pritvoru, kada je izručen Hrvatskoj.

Na optužnici se našao s Ratkom Mladićem, pokojnim Milom Novakovićem i Milanom Koricom, a s obzirom da su oni bili nedostupnim hrvatskom pravosuđu postupak Đukić je razdvojen.  U prvoj presudi Županijskog suda Split od 23. studenoga 2018. godine bio je osuđen na devet godina zatvora zbog zapovijedanja aktiviranja eksploziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Vrhovni je sud prihvatio žalbu njegovog odvjetnika koji je tada naveo da je bitno povrijeđen kazneni postupak, kao i da su izostale odlučne činjenice, te da ni jedan dokaz koji je teretio okrivljenika nije izveden.

U drugom suđenju kojim je predsjedao sudac Dinko Mešin osuđen je da je kao zapovjednik tzv. 221. motorizirane brigade Kninskog korpusa tzv. Vojske SAO Krajine postupao suprotno Ženevskoj konvenciji i organizirao rušenje brane HE Peruća  s ciljem potpunog potapanja gradova Sinja, Omiša i Trilja pri čemu bi smrtno stradalo 50 tisuća ljudi i njihova imovina.

Tijekom sudskog postupka je dokazano kako je naredio da se u temelje brane na četiri mjesta postavi 20 do 30 tona TNT eksploziva.

Đukić je u ponovljenom postupku tvrdio kako je nevin, da nije počinio kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret, dok je sudac Mešin prilikom izricanja desetogodišnje kazne kao olakotnu okolnost Đukiću uzeo u obzir njegovu dob, bolest supruge i kćeri. 

Gužve ispred zagrebačkih trgovačkih centara zbog Black Fridayja i dalje zabrinjavajuća situacija Povratak mjere iz prvog vala: Ograničit će se broj kupaca u trgovinama

Otegotne okolnosti su da se nije radilo o bilo kakvom objektu, jer u slučaju uspješnog rušenja HE Peruće posljedicu bi bile katastrofalne, s obzirom da bi gotovo cijela Dalmacija bila poplavljena.

"Vi ste bili jedan od glavnih zapovjednika, nije bilo nikakvog razloga da se uništavaju objekti koji nisu bili od vojne važnosti. Mogli ste se oduprijeti naredbi, bilo je takvih primjera, poput onog admirala Vladimira Barovića koji je odbio naredbu da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj te je sebi oduzeo život. Vi ste usprkos mogućnosti izbora učinili to što ste učinili i to je otegotna okolnost", zaključio je sudac Mešin.

Đukić je u pritvoru nepune četiri godine.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • Kalimero4:

    Zločincima se sudi po privilegiranim i smiješnim zakonima.U Beogradu bi ovaj dobio više.