Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLASNICA SVE NEGIRA

Inspekcija u domu za starije. Bivše djelatnice: Štićenike vežu i drogiraju, to je pakao

starica
Ivica Galovic/PIXSELL
03.12.2020.
u 09:05

Vlasnica doma Dijana Pavičić sve navode negira i tvrdi kako je protiv nje, supruga i samog doma pokrenuta hajka koju su skrojile bivše djelatnice

Obiteljski dom kod Petrinje našao se u središtu pozornosti nakon što je na Facebooku objavljena fotografija jedne korisnice koja bez odjeće, zavezana visi s kreveta.

O nehumanim uvjetima obiteljskog doma u Mošćenici pokraj Petrinje progovorila je jedna bivša djelatnica.

– Prijavila sam vlasnike i dom, i zbog fizičkog napada na mene jer su mi htjeli uzeti mobitel – kaže autorica fotografije i dodaje kako je tamo radila i po 20 sati. Iskusna je njegovateljica koja je radila u i inozemstvu, ali u ovom je domu, kaže, svjedočila scenama koje nikada u poslu nije doživjela.

– Vezanje ljudi... ja to nisam mogla. To je radio gospodin, suprug vlasnice. Vezao je mornarske čvorove, ali ta je žena imala toliku volju za životom da se svake noći pokušavala osloboditi. Tamo nema reda, rasporeda, korisnici nemaju nikakve aktivnosti, samo sjede – ispričala je bivša djelatnica za dnevnik.hr.

Kaže kako su je, kad je dolazila inspekcija, poslali u vešeraj.

– To vam je obična garaža, puna stvari. Nema ni sušilice, ne pere se kako bi trebalo, ništa se ne pegla. Higijenski i životni uvjeti tamo su minimum minimuma. Čudilo me otpočetka kako su uopće dobili dozvolu – ističe.

Još nekoliko bivših djelatnica tvrde kako je dom pun nepravilnosti, šefica i njezin suprug vrijeđaju i prijete, ne brinu se za korisnike, rade stvari za koje nemaju ovlasti.

Vlasnica doma Dijana Pavičić sve navode negira i tvrdi kako je protiv nje, supruga i samog doma pokrenuta hajka koju su skrojile bivše djelatnice.

– Djelatnica koja je došla na razgovor, a koja je kasnije objavila spornu fotografiju, nekoliko se dana činila sasvim u redu. Bila sam s njom u smjeni da joj pokažem dom i upoznam je s korisnicima. Ja sam odradila nekoliko jutarnjih smjena jer ima više posla dok se ona ne uhoda. Nakon što je odradila jednu noćnu smjenu i otišla spavati, ujutro se probudila i digla hajku na mene i supruga te rekla da više tu neće raditi. Nije nam jasno zašto jer je u knjizi evidencija u kojoj sve bilježimo o korisnicima sve bilo uobičajeno, nismo imali pojma o čemu govori i zašto se tako ponaša – kaže Dijana Pavičić.

– Ja sam zbog te fotografije kontaktirala i s policijom. Pa tko bi normalan golu ženu fotografirao i objavio na društvenoj mreži? – dodala je.

Policija je za 24sata potvrdila da je u tijeku kriminalističko istraživanje, no zbog cijelog kompleksnog slučaja nisu mogli otkriti detalje

Uskoro je stigao i odgovor Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kojeg prenosimo u cijelosti:

"Inspekcijski nadzor nad pružateljem socijalnih usluga smještaja u objektu u Mošćenici, vlasnice Dijane Pavičić proveden je 26. studenog 2020. povodom predstavke građanina. Inspekcija Ministarstva je  i danas izašla u nadzor navedenog pružatelja socijalnih usluga smještaja. U inspekcijskom nadzoru koji je proveden 26. studenog utvrđeno je da navedeni pružatelj usluga ispunjava uvjete za pružanje socijalnih usluga smještaja za 20 korisnika, a kojih je na dan provođenja inspekcijskog nadzora u navedenom objektu bilo 12.

Tijekom nadzora u studenome, u neposrednom razgovoru s inspektorima, korisnici doma su izrazili zadovoljstvo uslugama smještaja, a o korisnicima je skrbila vlasnica obiteljskog doma Dijana Pavičić, koja ima završen tečaj za njegovateljicu. Gospođa Pavičić je tada, u razgovoru s inspektorima Ministarstva izjavila kako su nedugo prije nadzora dvije radnice (medicinska sestra i njegovateljica) otkazale ugovor o radu (jedna u listopadu i druga sredinom studenoga) te da je u postupku pronalaska novih radnika, što je dokazala i naknadno dostavljenom dokumentacijom.

Rješenjem inspektora bit će naređene mjere koje se odnose prvenstveno na obvezu zapošljavanja dodatnih radnika dok će se na temelju današnjeg inspekcijskog nadzora utvrdit potreba donošenja dodatnih mjera".

Komentara 8

AD
adminka
09:40 03.12.2020.

Tko je taj koji se usudi izdati dozvole da ovakav doma se može otvoriti? Tko je taj koji se usuđuje ne kontrolirati rad domova pod bilo kojim izgovorom? Država! Treba ju tužiti i zahtijevati da njeni službenici imaju osobnu odgovornost u svom radu zbog propusta.

ZA
zagabria5
10:35 03.12.2020.

Balkan je to, grubo i nekulturno mjesto. Ovi vlasnici domova bi nabrzaka lovu i ja sam čuo da je otvaranje doma dobar biznis. Nema govora o tome da nešto radiš sa voljom i da pomogneš ljudima. Samo lova kod nas. Krivi su i oni koji su svoje najmilije strpali u dom i ne brinu o njima. Da meni netko mamu ovako tretira loše bi prošao

ZE
zecopas
19:14 03.12.2020.

Vrlo slična situacija je i u "domu" vlasnice Mia Gogea, na adresi Imbriovec 47. Stravicna nehigijena, nebriga i kljukanie pacijenata tabletama za spavanje i smirenje, uvaljivanje pelena potpuno zdravim i pokretnim osobama, a obroci su svega 1-2x dnevno. Prava sramota i kriminal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije