Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sapunica Brexit

Bitka protiv 'backstopa': Koplja se lome oko zaštitnog mehanizma za irski otok

Britanska premijerka May s hrvatskim kolegom Plenkovićem i francuskim predsjednikom Macronom
Foto: Reuters/PIXSELL
14.12.2018.
u 10:30

Premijerka Theresa May ponaša se kao kakav akcijski junak u Tarantinovim filmovima koji odbija umrijeti ma koliko bio ranjen

Kao kakav akcijski junak u Tarantinovim filmovima koji jednostavno odbija umrijeti, ma koliko isprebijan i smrtno ranjen, britanska premijerka Theresa May jučer je u Bruxellesu – nakon poražavajućeg odgađanja glasanja u parlamentu u ponedjeljak, mini-turneje Europom koja nije ničim rezultirala u utorak, i jedva preživljenog pokušaja svrgavanja u parlamentarnom klubu njezine Konzervativne stranke u srijedu – pokušala iskamčiti od lidera ostalih 27 država članica EU kakvu-takvu pisanu izjavu koja bi pružila uvjeravanja i pojašnjenja ispregovoranog sporazuma o Brexitu, u nadi da će nakon takvog ustupka EU ipak moći skupiti većinu za ratifikaciju u parlamentu u Westminsteru.

Raditi na jamstvima

No, to je i dalje, na početku dvodnevnog sastanka Europskog vijeća, izgledalo više kao nemoguća misija, nego kao realna šansa da premijerka May dobije od EU nešto što će zadovoljiti protivnike ratifikacije u Londonu. I sama May je na ulasku na summit rekla da ne očekuje da će se na sastanku Europskog vijeća dogoditi nekakav čarobni pomak koji bi riješio političku blokadu u njezinom parlamentu.

– Ne očekujem trenutni prodor, ali ono čemu se nadam je da možemo početi raditi, što je prije moguće, na jamstvima koja su potrebna – rekla je May. Kakva jamstva, to nije sasvim jasno, ali May i njezin parlament nadaju se pravnim i političkim pojašnjenjima ili uvjerenjima o pojmu koja im ide najviše na živce – tzv. backstop-u.

Nacrt pisanih zaključaka Europskog vijeća o Brexitu, koji je tek trebao biti usvojen i bio je još podložan promjenama u trenutku pisanja ovog teksta, govorio je o tome da zaštitni mehanizam za irski otok (tzv. backstop) nije zapisan u sporazumu o povlačenju kao nešto što EU27 želi da stupi na snagu, nego zaista samo kao osigurač. Taj “backstop”, piše u nacrtu zaključaka, “ne predstavlja željeni ishod” za EU, i čak i u slučaju da mora stupiti na snagu (a svi ga žele izbjeći) ne bi bio na snazi dugo nego “onoliko koliko je striktno potreban”. Tvrdi zagovornici beskompromisnog Brexita ne žele ratificirati sporazum u strahu da će, ako “backstop” stupi na snagu, Ujedinjena Kraljevina ostati praktički neograničeno dugo u, kako oni smatraju, vazalnom odnosu s EU jer UK neće moći jednostrano izaći iz “backstopa”, samo ako se i EU27 s time složi.

Pogledajte i galeriju o Forbesovim najmoćnijim ženama na svijetu:

Britanska premijerka May s hrvatskim kolegom Plenkovićem i francuskim predsjednikom Macronom
1/8

Nema novih pregovora

Iako se Britanci nadaju “pravnim i političkim” jamstvima koja bi smirila njihovo nezadoovljstvo ispregovaranim sporazumom, praktički svih ostalih 27 lidera država članica EU na ulasku na summit je govorilo da je pravno obvezujuć samo sporazum, o kojem nemaju namjeru ponovo pregovarati.

– Ne može se ponovno otvoriti pravni sporazum. Večeras možemo imati političku raspravu, ne pravnu – rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

– Možemo bolje interpretirati ono što smo dogovorili u sporazumu, ali nema novih pregovora o sporazumu – rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz. To je poručila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

– Smatramo da je ugovor o povlačenju zaista kvalitetan, na njemu se puno radilo, svi bitni aspekti su pokriveni, politička deklaracija daje okvir razvoja budućih odnosa – rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, dodavši da sad treba učiniti puno političkog napora da se ispregovarano i ratificira

. – Ukoliko do toga ne dođe, postoji uvijek šansa da UK zatraži produljenje roka iz članka 50., dakle da ne bude tog “hard Brexita” u ponoć 30. ožujka 2019. - dodao je Plenković.

Referendum bi izazvao još veću krizu

Posljednjih dana sve su intenzivniji prosvjedi koji traže ili drugi referendum ili poništenje procedure izlaska iz EU, odnosno automatski ostanak u članstvu dok je to još moguće prema presudi Suda EU od ponedjeljka. Pa je tako i jedan autobus tih prosvjednika, oblijepljen velikim natpisom “Bollocks to Brexit” (pomalo vulgarni izraz koji je ovdje možda bolje ne prevoditi), bio parkiran jučer na trgu Schuman u Bruxellesu, ispred zgrade Europskog vijeća nekoliko sati uoči početka summita. No, iako je argument boraca za ostanak u EU sve intenzivnije prisutan u javnosti, zasad nema političke snage u Ujedinjenoj Kraljevini koja se bori za takav scenarij.

Theresa May tvrdi da bi drugi referendum izazvao samo još gore podjele u britanskom društvu. Čini se da je za nju opcija drugog referenduma još gora nego opcija da se Brexit dogodi bez sporazuma s EU, u kaosu umjesto u uređenim okolnostima (što preferira i za što se bori). Ni oporbena Laburistička stranka, koja je pod ranijim predsjednicima bila snažno proeuropska, pod Jeremyjem Corbynom ne bori se za ostanak u EU. Jedino to čine Škoti iz SNP-a, no njihov glas nije toliko snažan u britanskom parlamentu. Hrvatski premijer Andrej Plenković i jučer je ponovio svoj puno puta izrečen stav da je raspisivanje referenduma, u režiji Davida Camerona, bilo sasvim nepotrebno:

- Zbog nepotrebnog, lošeg referenduma, difamacijske i u mnogim aspektima lažne kampanje, sada cijela Europa, a naročito Ujedinjena Kraljevina, ima problem – kaže Plenković.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Ključne riječi

Komentara 2

TO
Toni70
12:53 14.12.2018.

Bitka protiv 'backstopa': Koplja se lome oko zaštitnog mehanizma za irski otok diktatorska europa Diktatorska EU se duboko miješa u unutarnje stvari odredbi zakona i granica i svega svih država članica pa i onih koje ne žele sa tom velikomelikom YU da posla imaju ....

Avatar nekakav
nekakav
14:12 14.12.2018.

englezi žele što tvrđu granicu, o tome se radi, a ne da britanci sad žele nešto mekanoga, gdje će im stoljetni neprijatelji irci na posredovanju zarađivati desetke milijardi eura. sva sreća pa su uspjeli, još malo, i unija je za englesku povijest. pazite, jedna država, četiri reprezentacije... u nogometu... i vi se ismijavate s njima.... jedan lord ima veće polje nego vaša županija. godišnje ustrijeli više fazana nego vaše lovačko društvo uzgoji i proda. jedan vojni brod vredniji od cijele naše flote...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije