Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Biskupska konferencija: Izmijenite izborni zakon u BiH

Bosanskohercegovački biskupi pozvali su jučer na uspostavu jednakopravnosti triju naroda u BiH i izmjene izbornog zakona kojima bi se izbjeglo preglasavanje i zajamčilo legitimno političko predstavljanje
08. studenoga 2018. u 17:16 24 komentara 694 prikaza
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Nakon što je zahvaljujući glasovima Bošnjaka Željko Komšić izabran za predstavnika Hrvata u predsjedništvu BiH, što je izazvalo ogorčenost u hrvatskom korpusu, bosanskohercegovački biskupi pozvali su jučer na uspostavu jednakopravnosti triju naroda u BiH i izmjene izbornog zakona kojima bi se izbjeglo preglasavanje i zajamčilo legitimno političko predstavljanje.

Željko Komšić Politički analitičar: 'Komšićev sastanak s Mesićem u Zagrebu može više škoditi nego koristiti'

Bosanskohercegovački biskupi, kardinal i sarajevski nadbiskup Vinko Puljić, mostarski biskup Ratko Perić, banjolučki Franjo Komarica i vojni Tomo Vukšić, te pomoćni sarajevski i banjolučki biskup Pero Sudar i Marko Semren istaknuli su na zasjedanju Biskupske konferencije BiH kako od međunarodne zajednice očekuju da potakne izmjene izbornog zakona u BiH kojima će osigurati legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti.

“Biskupi očekuju od predstavnika međunarodne zajednice da, potičući promjenu izbornog zakona, omoguće legitimno predstavljanje svakog naroda kako na razini cijele BiH tako i na entitetskim i drugim razinama, da bi se u budućnosti onemogućila legalizacija nepravde i postavili temelji za napredak BiH na demokratskim načelima”, stoji u priopćenju objavljenom nakon zasjedanja u Sarajevu. Između ostalog, biskupi su izrazili očekivanje da će novoizabrani predstavnici donositi takve zakone ‘koji će promicati jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i ljudska prava svih građana u svakom dijelu BiH”.

Željko Komšić Novi detalji Željko Komšić došao u Zagreb, otkriveno s kim je bio na ručku

Apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto ocijenio je da su “Hrvati praktično isključeni iz sudjelovanja u institucijama“.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • antonelić:

  hbkhb ( hrvatska biskupska konferencija herceg bosne ) utvrdila je da smo u manjini i nadglasani i da se zato uvede vjernauk u sve škole i vrtiće i da se konačno objavi stari nauk vjere da je zemlja u naravi ... prikaži još! ravna ploča sa rubovima koji su blago zakrivljeni ... to bi nam donijelo prosperitet prema eu i prema švicarskoj ...

 • Avatar mliniski
  mliniski:

  Pa jeli u Bosni izborno zakonodavstvo u nadležnosti biskupa ?

 • Avatar Ronin
  Ronin:

  Gledaj popova kako su se usprdili. A kada je Čović bio izabran onda je sve bilo u redu sa izbornim zakonom?