Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU izbori

Birači već zauzeli pozicije, afere i Bleiburg ‘pojeli’ kampanju

Središnji predizborni skup HDZ-a za izbore za Europski parlament
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
22.05.2019.
u 08:20

Preostala tri dana do subote, kada počinje izborna šutnja, stranke su se razbježale terenom u nadi da će natjerati još kojeg birača da u nedjelju zaokruži nekog od kandidata s njihove liste

Preduga i poprilično neinspirativna kampanja vođena za izbore za EU parlament ušla je u samu završnicu. Preostala tri dana do subote, kada počinje izborna šutnja, stranke su se razbježale terenom u nadi da će natjerati još kojeg birača da u nedjelju zaokruži nekog od kandidata s njihove liste.

Vladajući HDZ je za kraj ostavio tri velika središnja skupa u tri velika grada na kojima će predstaviti svoju listu i program “Hrvatska za generacije”. Na njima će sudjelovati i predsjednik stranke Andrej Plenković. Jučer su HDZ-ovci bili u Splitu, danas imaju veliki skup u Rijeci, a u četvrtak u Osijeku. I SDP je za zadnja tri dana pripremio tri velika skupa – u Vukovaru, Zagrebu te u petak u Splitu.

Milanović planira glasati

– Skup u Zagrebu možemo nazvati centralnim ovaj tjedan, a bilo bi jako lijepo kada bi se na njemu pojavio i bivši predsjednik stranke Zoran Milanović i tako konačno dao potporu listi – kaže jedan član vodstva SDP-a. Međutim, kako stvari stoje, Milanović će teško u četvrtak biti na skupu u Zagrebu jer je trenutačno poslovno u Kini. A niti je to, kažu njemu bliski SDP-ovci, imao u planu jer je jasno dao do znanja da se u kampanju ne misli petljati. Ali će, kažu izvori iz SDP-a, u nedjelju sasvim sigurno biti na biračkom mjestu u Zagrebu i glasati za SDP-ovu listu.

Amsterdamska je koalicija pak odustala od svoga završnog skupa koji se trebao održati ovaj tjedan u zagrebačkoj Tvornici. Kako se neslužbeno može čuti, razlog tome su financije. Navodno su zaključili da im je pametnije novac za završni skup, od kojeg, kažu, ionako nema prevelike koristi, potrošiti drukčije. Umjesto velikog skupa, održat će nekoliko manjih, u Karlovcu, Rijeci i Slavoniji, koje će, ističu, iskoristiti da još jednom motiviraju birače da u nedjelju iziđu u što većem broju na birališta.

HNS u četvrtak ima središnji skup u Areni Varaždin, a u petak održat će zadnju konferenciju za novinare na kojoj će sumirati, kako kažu, sve što su radili u kampanji.

Pomoć u finišu stigla im je i od bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa koji je jučer podržao Matiju Posavca i HNS-ovu listu.
Most, pak, danas ima skup u Zadru, a u petak u Vukovaru. A osim programa za europske izbore koji predstavljaju kandidati s liste, Most kampanju koristi i za promoviranje nacionalnih tema, točnije svoga antikorupcijskog paketa, pa je tako jučer najavio i da, po uzoru na Irsku i Kanadu, traži javnu objavu registra troškova političara.

S druge strane, Živi zid, kao i dosad, svoju kampanju uglavnom vodi preko društvenih mreža, a zadnjih im je dana glavna tema referendum koji su sami pokrenuli i kojim traže izmjene Ustava tako da se zabrani financiranje političkih stranaka iz državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora. Politički analitičar Ivan Rimac kaže da su birači već zauzeli pozicije i da se neka veća iznenađenja ne mogu očekivati. Eventualno bi se ona mogla dogoditi samo kod stranaka koje su na rubu, odnosno kojima prognoze daju određene šanse da prijeđu izborni prag.

Povratak domaćoj sceni

– Tko bi to mogao biti u ovom je trenutku čista lutrija jer bi bilo tko od njih mogao biti ili precijenjen ili podcijenjen za dva posto koliko iznosi statistička pogreška – objašnjava Rimac. A tu spadaju svi oni koji su po prognozama sada oko pet posto. Prave kampanje, dodaje Rimac, uopće nije ni bilo. Cijeli medijski prostor pojele su teme poput afere potpredsjednika Sabora Milijana Brkića te komemoracije u Bleiburgu i djelomično situacija u Uljaniku.

– Jednostavno, prave kampanje nije bilo. Malo su je aktualni europarlamentarci, poput Ruže Tomašić i Marijane Petir, iskoristili da se vrate na domaću političku scenu. Stranka Start, Mislav Kolakušić i Anka Mrak Taritaš su te slične pozicije imali i prije kampanje, a kampanja je pripomogla i SDP-u da ne gubi dodatno glasove i to je sve – zaključuje Rimac.

Komentara 78

ČI
čikaga3
09:41 22.05.2019.

Tko je uopće čuo za ove kandidate HDZ-a. Proći će kao bosi po trnju.

LI
LizaLimenni
09:54 22.05.2019.

Hdzov drzavni vrh u kompletu je bio u Jasenovcu, nitko nije bio na Bleiburgu. Ocito su hrvatske zrtve manje vrijedne. Ali, nek onda hdz i trazi glasove iz jasenovackog bazena. Sigurno ce im uspjeti!

SV
SveJeUzalud
09:38 22.05.2019.

....treba se otarasiti HDZ-a i Sdp-a....a poslije će mi razgovarati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije