Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

BiH: Ministar sigurnosti Radončić za angažiranje vojske na granicama

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlučno je odbio dati suglasnost za angažiranje vojske, čak i radi pružanja logostičke potpore graničnim policajcima.
04. ožujka 2020. u 14:01 2 komentara 507 prikaza
Fahrudin Radončić
Foto: Zvonimir Coric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Bosna i Hercegovina trebala bi koristiti svoju vojsku u zaštiti granica od ilegalnih migracija ukoliko se i druge države regije odluče ne primjenu takvih mjera, ocijenio je u srijedu ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Migranti u Grčkoj Napeto na granici Turci tvrde da je ubijen jedan migrant, Erdogan poslao poruku Europi

"Mi imamo legitimno pravo da u obrani svog suvereniteta, svog načina života i svojih građana iskoristimo sve potencijale. Ukoliko druge zemlje na svoje granice postavljaju svoje vojske ne vidim nijednog ozbiljnog razloga da to ne uradi i BiH", kazao je Radončić novinarima u Sarajevu.

Ministar sigurnosti rekao je kako se sada mogu koristiti samo logistički resursi oružanih snaga BiH, odnosno šatori, cisterne s vodom, koji bi se koristili za improvizirana naselja u koje bi se smještalo migrante, no ukoliko dođe do "veoma lošeg scenarija" Predsjedništvo BiH moralo bi pokazati jedinstvo i donijeti odluku o angažiranju vojske na granicama.

Video - Prijeti li nova migrantska kriza: Tko će odgovarati za izgubljene živote ako krene egzodus?

 

Takve prijedloge i ranije je iznosio Radončićev prehodnik na mjestu ministra sigurnosti Dragan Mektić, no član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlučno je odbio dati suglasnost za angažiranje vojske, čak i radi pružanja logostičke potpore graničnim policajcima.

Dodik je takvo stajalište obrazlagao objašnjenjem kako ne želi dopustiti da se na teritoriju Republike Srpske raspoređuju bilo kakve snage osim entitetske policije, unatoč činjenici da ona nema ni dovoljno ljudi niti opreme da bi zaštitila granicu odnosno učinkovito pomogla državnoj graničnoj policiji.

Viktor Orban Mađarski premijer Orban: 130.000 migranata je već na Balkanu, moramo ih zaustaviti

O novim mjerama koje predlaže Radončić u četvrtak bi, na izvanrednoj sjednici, trebalo raspravljati Vijeće ministara, no neizvjesno je što to tijelo uopće može poduzeti s obzirom da srpski ministri slijede Dodikov zahtjev da se blokira donošenje bilo kakvih odluka u tijelima državne vlasti sve dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH i iz njega eliminiraju strani suci.

Ta blokada započela je sredinom siječnja i trebala bi trajati najmanje dva mjeseca.

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji