Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon brojnih svađa entiteti u dogovoru o zajedničkom financijskom interesu

Bh vlada će poslušati Dodika i otkupiti vanjski dug

dodi-311.jpg
import
26.10.2008.
u 23:00

SARAJEVO – Polemike i svađe između Milorada Dodika i vlasti u Sarajevu barem privremeno bi mogao zasjeniti dogovor o jednom konkretnom financijskom pitanju od interesa za sve u BiH.

Državne i federalne vlasti najvjerojatnije će prihvatiti prijedlog Milorada Dodika o otkupu dijela vanjskog duga BiH od Londonskog kluba povjeritelja.

Vlada RS nedavno je najavila da će Vijeću ministara BiH i federalnim vlastima predložiti pokretanje inicijative za otkup ukupno 436 milijuna KM vanjskog duga BiH nastalog do 2. travnja 1992., jer je uslijed aktualne svjetske financijske krize vrijednost tih obveznica značajno smanjena. Savjetnik ministra financija RS-a Milenko Krajišnik kaže kako bi se na ovaj način dugoročno uštedjelo oko 396 milijuna KM.

Uštede pri otkupu duga ostvarile bi se prvenstveno zahvaljujući smanjenju vrijednosti obveznica, ali i američkog dolara kao referentne valute. Iako se Vijeće ministara i Vlada FBiH još nisu službeno očitovale o prijedlogu iz Banjaluke, doznajemo kako bi ovaj prijedlog na kraju mogao biti prihvaćen.

Da se to zaključiti i iz reakcije guvernera Centralne banke BiH Kemala Kozarića koji je izjavio da je to dobra ideja koju treba razmotriti, budući su neke zemlje već povukle slične poteze. Efekti otkupa vanjskog duga, smatra Kozarić, bili bi višestruki.

Time bi se, naime, u oba bh entiteta ostvario značajan suficit u proračunima budući da oni servisiraju vanjski dug, a otkup duga pozitivno bi utjecao i na kreditni rejting BiH. Riječ je o dugu prijeratne BiH prema Svjetskoj banci, Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj i Londonskom klubu povjerilaca. Od ukupnog duga od 436 milijuna maraka prema Londonskom klubu povjeritelja na RS odnosi se 151,7, a na FBiH 284,3 milijuna KM.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije