Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bez alkohola i brašna, kraj škole slave plesom!

Sutra na gradskim ulicama, trgovima i parkovima hrvatski maturanti slave posljednji dan svojeg srednjoškolskog obrazovanja
21. svibnja 2019. u 14:18 2 komentara 503 prikaza
Maturanti
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

DJ Sasha Barthezz u Samoboru, DJ Pucko u Velikoj Gorici, plesanje sada već neizostavne quadrille u Varaždinu, Vukovaru i u Osijeku, nastup grupe Jeans, DJ Petra i DJ Mata u Virovitici – da, gotovo sve je spremno za ovogodišnju norijadu.

Algebra Digitalna pismenost Čak 52 posto hrvatskih osnovnoškolaca koristi pametne telefone u procesu učenja

U Varaždinu se već slavi

Tradicionalni oproštaj od srednje škole za maturante u cijeloj Hrvatskoj rezervirana je za sutra, a slavlje maturanata diljem gradskih trgova i parkova počet će već od ranih jutarnjih sati.

Posljednji dan škole u Zagrebu će tako proslaviti više od deset tisuća srednjoškolaca tradicionalnim okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića koje će početi u 10 sati, a već u podne maturanti će se u povorci, kao i prethodnih godina, uputiti na Bundek gdje ih očekuje proslava i nastupi brojnih DJ-eva.

Pravila za maturante su jasna – na Bundek je zabranjeno unošenje alkoholnih pića i staklene ambalaže, a profesori diljem srednjih škola već su učenike upozorili – bacanje brašna i jaja neprimjereno je, narušavanje reda i mira nepotrebno je, a izazivanje bilo kakvog oblika nasilja za proslave posljednjeg dana srednjoškolskog obrazovanja put je prema problemima koje će u budućnosti osjećati – samo i jedino maturanti.

Osnovna škola BOSNA I HERCEGOVINA Djevojka se htjela fotografirati za maturalnu sliku, nisu joj dali zbog šminke

U brojnim gradovima, poput Varaždina, koji u cijeloj županiji broji i dvije tisuće maturanata, već se slavi. Naime, Varaždinci kraj škole slave od jučer kada su uz mimohod do Županijske palače birali najbolju maturantsku odoru, dok će danas uz sportski dan i DJ-a nastaviti sa slavljem do velikog sutrašnjeg finala u Parku mladih.

I zagorski maturanti slavit će tri dana, njihova proslava počet će u srijedu i završiti u petak 24. svibnja u Zaboku, a maturanti će slaviti uz pop, r’n’b i rock-klasike.

Drukčiju proslavu norijade imat će makarski maturanti koji su se uz pomoć folklornog društva pripremali za điger i tempet – makarske starogradske plesove koje su uvježbavali nekoliko mjeseci.

Osnovna škola Ljubljanica slavi 70. rođendan OŠ Ljubljanica Škola čiji đaci plešu s umirovljenicima i dan počinju Grlionicom slavi 70 godina

Bjelovarski srednjoškolci s norijadom će početi ispred Srednjoškolskog centra, a nakon toga će se u povorci prošetati bjelovarskim Korzom i ulicama do igrališta Sokolane gdje će tradicionalno proslaviti kraj srednjoškolskog obrazovanja.

No bez obzira u kojem gradu i uz kojeg DJ-a učenici slavili kraj školovanja, svima je zajedničko to da od sutrašnje norijade imaju još samo tjedan dana do službenog početka državne mature – ključnog ispita kojim završavaju srednjoškolsko obrazovanje i upisuju željene fakultete.

Ispit iz hrvatskog 17. lipnja

Ovogodišnji ispiti mature počinju 3. i 4. lipnja kada su na redu ispiti jezika nacionalnih manjina, a do kraja toga tjedna u kalendaru državne mature polagat će se izborni predmeti. Tako će oni maturanti koji su prijavili kemiju i filozofiju kao izborne predmete na ispit izaći 5. lipnja, dok je dan kasnije na rasporedu ispit iz njemačkog jezika (viša i osnovna razina) kao i ispit povijesti.

Sukob s nastavnikom u Austriji KULTURNI BEČ Incident u Austriji: Plesao užičko kolo u razredu pa ga profesor pljunuo

U petak 7. lipnja na rasporedu polaganja ispita državne mature dva su izborna predmeta koja nekoliko posljednjih godina ulaze u listu najbiranijih izbornih predmeta – fizika u 9, i politika i gospodarstvo u 14 sati. Tek trećeg tjedna polaganja državne mature maturante očekuju obvezni predmeti – 17. lipnja svi pišu test iz hrvatskog jezika neovisno o tome jesu li birali višu ili osnovnu razinu predmeta, a 18. lipnja na rasporedu je i esejski dio hrvatskog jezika.

Podsjetimo, još ovogodišnji maturanti bit će oni koji će na ispitu iz hrvatskog jezika morati zadovoljiti pragove na oba dijela ispita ako planiraju položiti spomenuti predmet.

Norijada u Zagrebu 2018.

Rene Marincel
USPJEŠNI PAR
Otkrivamo koga ljubi kći poznatog Hrvata, uživa u luksuznom imanju i putu na Mauricijus!
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality