Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Norijada 2019.

Bez alkohola i brašna, kraj škole slave plesom!

Maturanti
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
21.05.2019.
u 14:18

Sutra na gradskim ulicama, trgovima i parkovima hrvatski maturanti slave posljednji dan svojeg srednjoškolskog obrazovanja

DJ Sasha Barthezz u Samoboru, DJ Pucko u Velikoj Gorici, plesanje sada već neizostavne quadrille u Varaždinu, Vukovaru i u Osijeku, nastup grupe Jeans, DJ Petra i DJ Mata u Virovitici – da, gotovo sve je spremno za ovogodišnju norijadu.

U Varaždinu se već slavi

Tradicionalni oproštaj od srednje škole za maturante u cijeloj Hrvatskoj rezervirana je za sutra, a slavlje maturanata diljem gradskih trgova i parkova počet će već od ranih jutarnjih sati.

Posljednji dan škole u Zagrebu će tako proslaviti više od deset tisuća srednjoškolaca tradicionalnim okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića koje će početi u 10 sati, a već u podne maturanti će se u povorci, kao i prethodnih godina, uputiti na Bundek gdje ih očekuje proslava i nastupi brojnih DJ-eva.

Pravila za maturante su jasna – na Bundek je zabranjeno unošenje alkoholnih pića i staklene ambalaže, a profesori diljem srednjih škola već su učenike upozorili – bacanje brašna i jaja neprimjereno je, narušavanje reda i mira nepotrebno je, a izazivanje bilo kakvog oblika nasilja za proslave posljednjeg dana srednjoškolskog obrazovanja put je prema problemima koje će u budućnosti osjećati – samo i jedino maturanti.

U brojnim gradovima, poput Varaždina, koji u cijeloj županiji broji i dvije tisuće maturanata, već se slavi. Naime, Varaždinci kraj škole slave od jučer kada su uz mimohod do Županijske palače birali najbolju maturantsku odoru, dok će danas uz sportski dan i DJ-a nastaviti sa slavljem do velikog sutrašnjeg finala u Parku mladih.

I zagorski maturanti slavit će tri dana, njihova proslava počet će u srijedu i završiti u petak 24. svibnja u Zaboku, a maturanti će slaviti uz pop, r’n’b i rock-klasike.

Drukčiju proslavu norijade imat će makarski maturanti koji su se uz pomoć folklornog društva pripremali za điger i tempet – makarske starogradske plesove koje su uvježbavali nekoliko mjeseci.

Bjelovarski srednjoškolci s norijadom će početi ispred Srednjoškolskog centra, a nakon toga će se u povorci prošetati bjelovarskim Korzom i ulicama do igrališta Sokolane gdje će tradicionalno proslaviti kraj srednjoškolskog obrazovanja.

No bez obzira u kojem gradu i uz kojeg DJ-a učenici slavili kraj školovanja, svima je zajedničko to da od sutrašnje norijade imaju još samo tjedan dana do službenog početka državne mature – ključnog ispita kojim završavaju srednjoškolsko obrazovanje i upisuju željene fakultete.

Ispit iz hrvatskog 17. lipnja

Ovogodišnji ispiti mature počinju 3. i 4. lipnja kada su na redu ispiti jezika nacionalnih manjina, a do kraja toga tjedna u kalendaru državne mature polagat će se izborni predmeti. Tako će oni maturanti koji su prijavili kemiju i filozofiju kao izborne predmete na ispit izaći 5. lipnja, dok je dan kasnije na rasporedu ispit iz njemačkog jezika (viša i osnovna razina) kao i ispit povijesti.

U petak 7. lipnja na rasporedu polaganja ispita državne mature dva su izborna predmeta koja nekoliko posljednjih godina ulaze u listu najbiranijih izbornih predmeta – fizika u 9, i politika i gospodarstvo u 14 sati. Tek trećeg tjedna polaganja državne mature maturante očekuju obvezni predmeti – 17. lipnja svi pišu test iz hrvatskog jezika neovisno o tome jesu li birali višu ili osnovnu razinu predmeta, a 18. lipnja na rasporedu je i esejski dio hrvatskog jezika.

Podsjetimo, još ovogodišnji maturanti bit će oni koji će na ispitu iz hrvatskog jezika morati zadovoljiti pragove na oba dijela ispita ako planiraju položiti spomenuti predmet.

Norijada u Zagrebu 2018.

Ključne riječi

Komentara 2

ZI
zip123
15:43 21.05.2019.

A sad u inozemstvo.Uzas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije