Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bernardićeva ucjena – dat ću ostavku, ali želim izbore odmah

U tom bi slučaju cijelo vodstvo ostalo bez funkcije, a Komadina ne bi mogao biti v. d. šefa stanke do izbora u EU
17. rujna 2018. u 10:54 53 komentara 9734 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Vodstvo SDP-a nije uspjelo nagovoriti Davora Bernardića da podnese ostavku. Što znači da ni drugi krug pregovora, održan jučer u središnjici stranke, na kojemu se šefu SDP-a pokušalo objasniti zbog čega bi bilo najbolje da on sam ode s čelnog mjesta, nije urodio plodom.

Predrag Matić Iblerov trg Matić: O ostavci Bernardića apsolutno nije bilo riječi!

Kako se neslužbeno može čuti, Bernardić je svojim kolegama koji su ga do jučer podržavali, a sada mu i sami okrenuli leđa, bacio rukavicu u lice. Navodno je kazao kako je spreman na ostavku, ali samo u jednom slučaju, a to je da se izbori za sva stranačka tijela, ne samo za novog šefa, moraju održati u najkraćem mogućem roku.

A to je scenarij koji priželjkuju tzv. pučisti, ali ne i ekipa koja je Bernardića dovela na čelo stranke. Time bi mnogi od njih izgubili svoje trenutačne pozicije, a u ovom trenutku nemaju jakog i snažnog kandidata kojeg bi mogli kandidirati za šefa stranke i koji bi ponovno mogao pobijediti. Njihova je ideja zbog toga bila da nagovore Bernardića da podnese ostavku, a da potom v. d. šefa stranke postane Zlatko Komadina i to na godinu dana, odnosno do kraja EU izbora.

Zlatko Komadina Bernardić više nema potporu Komadina: Spreman sam preuzeti stranku budem li imao mir

U tom slučaju Komadina bi bio taj koji bi morao blagosloviti listu za EU izbore na kojoj bi se vjerojatno našlo i ime Davora Bernardića i to na prvom mjestu, što bi mu trebala biti utješna nagrada zbog dobrovoljnog napuštanja glavne pozicije. Međutim, Bernardić za sada takvo rješenje odbije. Priče da Bernardić želi odmah nove izbore jer ima plan ponovno se sam kandidirati, nisu utemeljene jer po novom Statutu onaj tko podnese ostavku više se ne može kandidirati za istu funkciju.

Tako da je jasno da je Bernardićeva ideja da podnese ostavku, ali samo u slučaju novih izbora, odmah samo manevar kojim kupuje još vremena u stranci i kojim svoje "mentore“ zapravo stavlja pred odluku: ostaviti Bernardića na miru tu gdje jest bez obzira na to što mu je rejting na razini statističke pogreške ili ga institucionalno rušiti, za što im je potreban dogovor s protivničkom strujom.

Zlatko Komadina ipak promjene? Komadina o Bernardiću: Zar nije zavrijedio biti na listi za Europski parlament?

Stanje u SDP-u ovim je dovedeno do usijanja. Nikome nije jasno kako će to Bernardić nakon svega vladati strankom. Možda će se nešto više znati danas kada bi se u 13 sati trebala održati zajednička sjednica Predsjedništva i Kluba. Bude li na toj sjednici Bernardić i dalje inzistirao na provedbi odluke vodstva da on preuzme Klub, vjerojatno će doći do potpunog raskola u SDP-u.

>> Pogledajte izjavu Predraga Matića nakon sastanka u SDP-u

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • Karloho:

    Jad i bijeda,Bero nije dobar drugovima da vodi njihovu partiju,ali bi bio dobar da pretstavlja Hrvatsku u Europarlamentu

  • cvetkovic:

    nedaj se bero pobunjenim srbima i orijunasima uz tebe smo...

  • Deleted user:

    Bilo bi dobro da se protvnici Bernardića u SDP-u dignu i odu sa sjednice... a onda, kad budu izbori sve izborne listiće predaju Bernardiću i ekipi.. baš kao kad je Račan oružje Hrvatske teritorijalne obrane poklonio srpskim pobunjenicima!