Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peđa Grbin

Bernardića od srpnja nisam ni čuo, SDP je u jednom limbu

Peđa Grbin
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
21.08.2017.
u 15:32

Od kurikularne reforme neće biti ništa, a HNS će se prije riješiti ministrice Divjak nego odreći se svojih ponovno osvojenih fotelja

Peđa Grbin jedan je od najaktivnijih, ako ne i najaktivniji zastupnik SDP-a. Razgovarali smo o teškom stanju u stranci, novom programu i statutu stranke, ali i stanju u državi.

U grupi ste koja radi na novom progamu SDP-a. Što se može očekivati, hoće li SDP biti socijaldemokratska ili liberalna stranka ili neka kombinacija?

SDP je bio i ostao socijaldemokratska stranka, a tako će biti i ubuduće pa kom pravo, kom krivo.

I za što bi se, po novome, trebao zalagati SDP?

Proces izrade programa je u tijeku, tako da mogu govoriti samo o onome što ja mislim da bi taj program trebao biti. Za mene on mora odgovoriti na nove izazove u društvu, a ne reciklirati teze od prije deset, dvadeset godina jer su socijaldemokracija, štoviše, ljevica u cjelini, zaspale na onome za što smo se godinama zalagali i uvelike ostvarili, kao što su borba za ravnopravnost ili radnička prava. Ono za što se ljevica izborila postao je sada standard ispod kojeg niti jedna ozbiljna  politička opcija više ne ide i to je kod nas dovelo do svojevrsne krize identiteta. 
Stoga, ovaj program mora davati nove odgovore, adekvatne dobu u kojem živimo, dobu interneta, društvenih mreža, digitalnog društva, ekonomije dijeljenja… Mi naprosto ne možemo ostati tamo gdje smo bili prije deset ili dvadeset godina jer su se hrvatsko, europsko i globalno društvo promijenili. Upravo to će biti i moj cilj rada na novom programu, koji bi za mene trebao biti platforma i temelj za drugačiju politiku, koja će biti progresivna, avangardna, davati nove odgovore i sutra postati osnova za pripremu konkretnih politika koje se tiču specifičnih područja poput poljoprivrede, obrazovanja, javne uprave ili zdravstva.

Paralelno traje i izrada novog Statuta stranke. Kada će on biti donesen i je li točno da se zbog Statuta planiraju odgoditi i unutarstranački izbori?

Unutarstranački lokalni izbori su već odgođeni, kada će biti održani ne znam, kao niti kada će biti donijet novi Statut stranke jer se radno tijelo zaduženo za njegovu izradu nije sastalo od početka srpnja.

Odustaje li SDP od izbora jedan član, jedan glas za što se dio vodstva zalaže ili će se taj institut dodatno proširiti i na cijelo Predsjedništvo?

Kao što sam već rekao, proces izrade novog Statuta je u tijeku pa je jako teško govoriti o tome što će u konačici u njemu pisati. S druge strane, ideje da se odustane od načela jedan član jedan glas su došle i do mene, doduše, isključivo od strane neimenovanih izvora. Za mene to načelo predstavlja jedan od temelja unutarstranačke demokracije i ako netko smatra da ga treba dokinuti, onda očekujem da se takva ideja suvislo obrazloži, a ne da se kao probni balon pušta putem medija.

Gdje je SDP trenutno, rejting vam je pao više od deset posto iako ljudi drže da država ne ide u dobrom smjeru. Kako to komentirate i koga vidite kao glavnog krivca?

SDP je u jednom limbu. Imam osjećaj da kada je nas par aktivnijih kolega u nemogućnosti istupati, zbog bolesti, puta ili ne znam čega, stranka u javnosti ne postoji. Tu je SDP sada i to se mora hitno promijeniti, a nisam siguran da to većina mojih kolega iz Predsjedništva shvaća.

Kako uopće komentirate tako visok rejting i Plenkovića i HDZ-a s obzorom na sve što se događa u državi?

Premijer koristi situaciju u kojoj se nalazi oporba da bi politički profitirao. To ne samo da je očekivano već je i logično. Međutim, veći problem je što premijer očito misli da mu je to dovoljno. Mi od početka njegovog mandata nismo vidjeli niti jednu ozbiljnu mjeru koja bi trebala potaknuti promjene ili iskorake u gospodarstvu, zdravstvu ili obrazovanju. Na nama kao oporbi je da na to nastavimo ukazivati, bez obzira na rejting.

Nije li im vjetar u leđa upravo slab i podijeljen SDP?  

Naravno.

Nova sklepana većina i dalje nije riješila problem ploče u Jasenovcu. Kako to komentirate i vjerujete li da će uskoro biti doneseno zakonsko rješenje kojim će se to pitanje srediti?

Nije jer ih za to nije briga. HDZ-u ta ploča odgovara jer kontinuirano koketira s nacionalističkom desnicom, dok ove ostatke ostataka HNS-a nije briga ni za što osim za ostanak u ministarskim i direktorskim foteljama što su jasno pokazali svojim dosadašnjim radom. Kada su sklapali koaliciju najavljivalo se da će se pitanje ploče riješiti u roku od par dana, ministar Kupćević je prilikom saslušanja obećao žuran odgovor na interpelaciju koju je SDP uputio još u travnju, a koja bi riješila pitanje sankcioniranja barem dijela ustašoidne ikonografije, a dogodilo se nije ništa. To jasno pokazuje da je vladajućoj koaliciji jedino bitno održanje na vlasti, po bilo kojoj cijeni.

Može li Vlada pasti na kurikularnoj reformi, odnosno ministrici Divjak ili mislite da će se HNS lako odreći svoje ministrice, bude li potrebe?

Koliko znam, povjerenstvo bi do 8. rujna trebalo pripremiti prijedlog akcijskog plana za provedbu Strategije obrazovanja. Umjesto toga imamo prepucavanja oko kadrovskih pitanja i još nismo blizu niti odgovoru na pitanje tko će taj akcijski plan prirediti. Znači, od kurikularne reforme neće biti ništa, barem još neko vrijeme, ali sa strane ostataka HNS-a ne vidim nikakve pritiske ili akcije koje bi trebale ići ka tome da se osigura provođenje onoga što je bilo njihovo glavno opravdanje ulaska u koaliciju s HDZ-om.
Stoga, teško da sam jedini koji misli da će se prije HNS riješiti ministrice Divjak, ukoliko ona ne bude htjela igrati po njihovim pravilima, nego što će dati svoje ponovno osvojene fotelje.

Gdje je uopće predsjednik SDP-a. U zadnjih desetak dana gotovo da se nije pojavio u javnosti?

Ne znam, nisam ga čuo ni vidio od Glavnog odbora krajem srpnja.

Kažete da se niste čuli mjesec dana. Vi ste potpredsjednik stranke. Što se događa?

Niti na to pitanje Vam ne mogu dati jasan odgovor jer ga niti sam ne znam. Od kraja srpnja nismo imali nikakve koordinacije ili komunikacije kako bi pripremili odgovore na važna politička pitanja koja su se otvarala. To si stranka poput SDP-a ne može dopustiti želi li i dalje biti relevantan politički faktor.

Dojam je i da stranka nema stav oko puno toga. Evo konkretno oko poreza na nekretnine. Neki članovi tražili su referendum, neki su protiv, neki za. Što je stav SDP-a?  

SDP je još od rasprave o uvođenju tog poreza prije gotovo godinu dana imao stav o njemu, a to je: porez na nekretnine da, ali ne u ovom obliku i ne preko noći. Ne u obliku koji ne čini razliku između toga koristi li se nekretnina za potrebe osobnog stanovanja, koja je njena stvarna vrijednost, da li se gospodarski iskorištava i da li se za to već plaćaju drugi porezi. 
S druge strane, Vlada je predložila porez koji nije ništa od toga pa će netko, samo zato što živi u novijoj zgradi plaćati više, bez obzira što susjedna zgrada, makar bila dvadeset, trideset godina starija vrijedi duplo više od njegove. Prijedlog poreza na nekretnine je bio loš, nepravedan i nepripremljen, stoga je dobro da je odgođen i da ćemo, nadam se, imati prilike razgovarati o tome u kojem smjeru treba ići s takvim porezom, ako ćemo ga u konačnici uvesti. 
Meni, kao socijaldemokratu, nije prihvatljivo da netko tko ima nekretnine vrijedne nekoliko milijuna kuna ne plaća gotovo nikakav porez na to, dok oni koji štede u novcu plaćaju porez na kamate, oni koji štede u dionicama na kapitalnu dobit i dividendu, a oni koji rade na dohodak. To nije prihvatljivo.

Vaše kolege, počeli su i javno, sve češće kritiziraju upravo aktualnog šefa Davora Bernardića. Zastupnik Ivan Klarin kazao je kako je sad svima u stranci jasno da on nije lider. Bojan Glavašević kaže da još ne zna izazvati premijera Plenkovića jedan na jedan. Što se vama čini?

O predsjedniku svoje stranke sam već dovoljno govorio.

Zar je do tuda došlo da šefa nemate volje niti braniti?

To je već vaš zaključak. Davor Bernardić je, što svojom krivnjom, a što nesretnim spletom okolnosti, došao u situaciju da se svaka njegova riječ dočekuje na nož. Doista nema potrebe tome pomagati, a pitanje koje ste mi postavili je išlo upravo u tom smjeru.

Prvi veliki test SDP će imati na EU izborima. Već se špekulira s nekim imenima za listu. Pa i onim bivšeg predsjednika stranke. Želite li na listi za EU izbore vidjeti i Milanovića i mislite li da je to dobra ideja?

Mislim da je godinu i devet mjeseci prije EU izbora prerano govoriti o tome tko će biti na listi ili ne.

A kao kandidata za Pantovčak?

Ti su izbori nakon onih za EU parlament i tek je tu bespredmetno već sada špekulirati o kandidaturama.

S obzirom na ovlasti predsjednika države, mislite li da je to funkcija koju bi Milanović dobro obavljao?

Bez uvrede prema bilo kome, to je funkcija koju nije teško obnašati ako izabrani zna koje su mu ovlasti, što sa sadašnjom obnašateljicom te dužnosti nije slučaj. Predsjednica Republike je svoju poziciju shvatila kao bianco avinsku kartu koju koristi za put na prekomorske destinacije i naslikavanje pred znamenitostima, bez ozbiljnog političkog sadržaja.

Slažete li se da bi bilo dobro da, ukoliko Milanović to doista želi, da se odustane od predizbora u stranci? 

Za mene je to isto kao i načelo jedan član jedan glas. Smatram da su predizbori dobri i za stranku i za kandidata i zalagat ću se da se dosegnuti standardi zadrže.

I bivši predsjednik države Ivo Josipović nije demantirao da će se opet kandidirati za predsjednika. Vidite li mogućnost da SDP opet stane iza njega?

Bilo bi tragično da SDP, nakon svega onoga što je poslije poraza na predsjedničkim izborima Josipović izgovorio na naš račun, stane iza njega kao kandidata. Uostalom, o njegovim šansama najbolje govore njegovi rezultati na parlamentarnim izborima.

Komentara 45

KA
kacavenda
15:48 21.08.2017.

Nebitan kao i ta stranka

DU
Deleted user
15:38 21.08.2017.

Molim lijepo da se kod objava fotki ovoga lika u totalu objavi da je slika uznemirujućeg sadržaja da barem zaštitim djecu...

DU
Deleted user
16:37 21.08.2017.

opet žonja nastavlja sa svojim crvenim ljubimcima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije