Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Berlinski zid pao je samo za neke: Sedam država danas imaju manji BDP nego 1990.

Računica Branka Milanovića temeljena je samo na BDP-u po glavi stanovnika i ne obuhvaća razne druge čimbenike poput ratova koji su nanijeli štetu mnogim državama ili korupcije koja je postala raširena pojava.
08. studenoga 2014. u 20:47 112 komentara 13263 prikaza
Berlinski zid
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Berlinski zid pao je samo za neke, zaključuje ugledni srpsko-američki ekonomist Branko Milanović u analizi koja, 25 godina nakon pada Berlinskog zida i početka tranzicije socijalističkih zemalja u kapitalističke, pokazuje da se rijetke države mogu pohvaliti uspjehom u toj tranziciji. Barem ako ih se promatra isključivo kroz kretanje njihova BDP-a po stanovniku.

Žrtve BiH i Srbija

Sedam država, među njima i BiH i Srbija, danas imaju niži BDP po stanovniku nego što su imale 1990. i trebat će im, tvrdi Branko Milanović, možda čak i 50 ili 60 godina da se vrate na razinu koju su imali u trenutku pada komunizma.

– U osnovi, to su zemlje koje imaju barem tri ili četiri izgubljene generacije – piše Milanović u članku na svome internetskom blogu Global Inequality (globalna nejednakost). Te su zemlje apsolutni gubitnici tranzicije, a sljedeća su kategorija relativni gubitnici, među kojima je i Hrvatska. Po Milanoviću, to su države čiji je BDP od 1990. naovamo rastao sporije od prosječnog rasta zemalja OECD-a, odnosno manje od 1,7 posto godišnje. Sljedeća su kategorija relativni dobitnici, države koje ne sustižu nekadašnje kapitalističke uzore na Zapadu, ali i ne zaostaju dodatno za njima. Njihov je rast od 1,7 do 1,9 posto godišnje, što znači da drže korak, odnosno siromašnije su od zapadnih kapitalističkih zemalja onoliko koliko su bile i kad je pao Berlinski zid. Među tim zemljama je, po analizi Branka Milanovića, i Slovenija.

Najuspješnija su kategorija bivše socijalističke države koje od 1990. naovamo rastu bržom stopom od prosjeka OECD-a, što znači da u tranziciji sustižu standard zapadnih kapitalističkih zemalja. Takvih je 12 zemalja, ali i među njima ima zemalja poput Kazahstana koje ekonomski uspjeh zahvaljuju nafti i plinu, pa Branko Milanović zaključuje da samo tri ili pet bivših socijalističkih zemalja može reći da je zaista uspjelo u kapitalizmu. Poljska i Estonija primjer su takvih zemalja.

Henri Proglio (L), Chief Executive Officer of France's state-owned electricity company EDF, speaks with former French President Valery Giscard d'Estaing during the World Nuclear Exhibition 2014 (WNE), the trade fair event for the global nuclear energy se reorganizacija? Nova unija ne želi istočnu Europu Berlinski zid okrenuli leđa politbirou Dan kada su Nijemci odbacili strah i ustali protiv diktature

Najveći dobitnik Poljska

– Očekivanja većine ljudi 9. studenog 1989. bila su da će kapitalizam dovesti do ekonomske konvergencije s ostatkom Europe, umjerenog povećanja nejednakosti i konsolidiranja demokracije. To je ostvareno vjerojatno samo u jednoj zemlji (Poljskoj), a možda i u druge dvije, vrlo male države – piše Branko Milanović misleći na Estoniju i Albaniju (koja je rasla prosječno 3,9 posto godišnje). U njima ukupno živi 42 milijuna ljudi, što je samo 10 posto stanovništva svih bivših komunističkih zemalja zajedno.

– Dakle, svaka deseta osoba koja živi u tranzicijskim zemljama može reći da je zaista prošla tranziciju u kapitalizam koju su obećavali ideolozi liberalne demokracije i slobodnog tržišta – zaključuje Branko Milanović.

 • Puno bolje 40,58%
 • Malo bolje 4,35%
 • Jedino je bitno da imamo svoju državu 8,70%
 • Ne, gore mi je 1,45%
 • Puno lošije 42,03%
 • Ne znam 2,90%
Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • than:

  Da pogodim bez citanja teksta. Zrtve su sve bivse komunisticke drzave koje nisu provele lustraciju ?!?!

 • Avatar dmitarX
  dmitarX:

  Pao je on za sve. Samo neki nisu zasukali rukave ko Poljska i Estonija, nego i danas plaču za 'dobrim starim vremenima'.

 • Avatar hrvoje horvat
  hrvoje horvat:

  Slovenija i Hrvatska su radili i privređivali za Srbiju i Bosnu .Čemu se čudite?