Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beogradski sud naložio novo suđenje za zločin u Lovasu

Zbog zločina u Lovasu prvooptuženi Ljuban Devetak bio je osuđen na 20 godina zatvora, drugooptuženi Milan Devčić na 10, trećeoptuženi Milan Radojčić na 13, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora
09. siječnja 2014. u 18:57 2 komentara 1586 prikaza
'SLAVONIJA 22.06.2012. LOVAS - spomen soba sa fotografijama stradalih mjestana Lovasa Branimir Bradaric/Vecernji list                   '
Foto: 'Branimir Bradarić/Vecernji list'

Prizivni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je 14 pripadnika JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni", bilo osuđeno na zatvorske kazne u trajanju od četiri do 20 godina zatvora zbog zločina u  Lovasu pokraj Vukovara nad najmanje 70 civila tijekom listopada i studenog 1991. godine, javlja agencija Tanjug.

Tom odlukom ukinuta je presuda Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i naloženo ponovno suđenje, pojasnila je Tanjugu glasnogovornica ovog suda Mirjana Piljić. Zbog zločina u Lovasu prvooptuženi Ljuban Devetak bio je osuđen na 20 godina zatvora, drugooptuženi Milan Devčić na 10, trećeoptuženi Milan Radojčić na 13, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora. Suđenje će biti ponovljeno i za četvoricu bivših pripadnika JNA: Miodraga Dimitrijevića koji je bio osuđen na 10 godina, Darka Perića i Radovana Vlajkovića na po pet godina i Radisava Josipovića koji je bio optužen na četiri godine zatvora. Bivši pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni", Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer bili su osuđeni na osam i devet godina zatvora, Saša Stojanović na osam, Dragan Bačić na šest, Petronije Stevanović na 14 godina, a Aleksandar Nikolaidis na šest godina zatvora.

Tijekom napada na Lovas, 10. listopada 1991., 22 civila ubijena su u svojim kućama i dvorištima, a do 18. listopada ubijene su još 23 osobe u improviziranim zatvorima. Optuženi se terete da su 18. listopada prisiljavali civile hrvatske nacionalnosti da kao živi štit hodaju kroz minsko polje, pri čemu je poginulo 22 ljudi, dok je u povremenim incidentima smrtno stradalo još troje civila. 

>>Obilježena 22. obljetnica okupacije Lovasa

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • Avatar imotska115
  imotska115:

  Pazite, svi ce bit pusteni iz zatvora, Beograd nije Zagreb. Oni svoje eliminiraju ili poustanu vojvode za ubojstva.

 • Avatar vekavac
  vekavac:

  Sada će ih lijepo osloboditi i još će dobiti nagradu za životno djelo. Za godinu ili dvije ako ovi naši ostanu na vlasti eto njh u Hrvatsku kao diplomata.