Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polaganje vijenaca

Obilježena 22. obljetnica okupacije Lovasa

lovas
Marko Mrkonjic/PIXSELL
10.10.2013.
u 12:56

Radi ratnih zločina u Lovasu pred Višim sudem u Beogradu vođen je i sudski postupak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice i kod spomen križa danas su mještani Lovasa obilježili 22 obljetnicu okupacije toga sela u Domovinskom ratu. O stradanjima ovoga srijemskog sela govori i činjenica da je tijekom agresije i okupacije poginulo i ubijeno 85 mještana, ili 5,5 posto hrvatskog prijeratnog stanovnštva. Odmah poslije okupacije Lovas je prisilno napustio 1341 mještanin, uništena je 261 obiteljska kuća i spaljena crkva sv. Mihovila. U Lovasu je nekoliko dana kasnije, 18 listopada, zabilježen i jedan od uopće najokrutnijih ratnih zločina u Domovinskom ratu.

Tada je skupina od 51 mještanina natjerana u prisilno čišćenje minskog polja. U ovome zločinu smrtno je stradala 21 osoba dok ih je 14 ranjeno. Radi ratnih zločina u Lovasu pred Višim sudem u Beogradu vođen je i sudski postupak. Prošle godine je nepravomoćno osuđeno 14 osoba za počinje ratne zločine pri čemu je prvoptuženi Ljuban Devetak osuđen na 20 godina zatvora. Ostali su dobili zatvorske kazne u rasponu od 4 do 14 godina.

>> Širenje mržnje: 'Četiri C' na mjestu masovne grobnice u Lovasu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije