Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opat Villa poručio

Benediktinci iz Praglie: Sada je sve u rukama Vatikana

samostan dajla
AFP
03.08.2011.
u 12:44

Poglavar benediktinaca koji bi trebali preuzeti imovinu u Dajli za Večernji list

PADOVA – Mi smo u stalnoj molitvi za sve, za prevladavanje svih nesporazuma, izjavio nam je opat Norberto Villa, upravitelj benediktinskog samostana u Praglii pokraj Padove. Poglavar benediktinaca koji bi trebali preuzeti imovinu u Dajli od Porečko-pulske biskupije ne želi komentirati posljednja događanja.

– Sada je sve, kao što ste vidjeli, u rukama Vatikana. Kada se vode budu smirile, onda ćemo razgovarati o cijeloj situaciji – kazao nam je Villa i naglasio kako ne želi kazati ništa o cijelom slučaju koji je uzbudio hrvatsku javnost.

Kada sam spomenuo kako se povratom imovine benediktincima iz Praglie krše Osimski sporazumi, jer se imovina daje Talijanima, a još je k tome opatija Praglia dobila odštetu od Republike Italije, opat je naglasio da benediktinski red nije nacionalni“.

Nekretnine se ne bi dale nacionalnom pravnom subjektu nego crkvenom redu koji je nadnacionalni. Benediktinci iz Praglie tražili su povrat imovine, a sud u Bujama je 1996. odlučio da su im tu imovinu jugoslavenske vlasti nepravedno oduzele. Na toj se odluci temelji njihov zahtjev za povrat imanja u Dajli.

Inače, u opatiji u Praglii benediktinci se bave proizvodnjom raznih krema i ostalih proizvoda od prirodnih sastojaka po starim receptima. Proizvode med i ostale proizvode od meda. Imaju vinograde, plantaže lavande itd. Stručnjaci su i u restauriranju knjiga.

Pitanje nekretnina u Istri i vatikanskog priopćenja s njima u vezi nije zaokupilo veliku pozornost talijanske javnosti. Samo su lokalni listovi na talijanskom sjeveroistoku  obznanili vatikansko priopćenje i reakcije iz Hrvatske. List iz Padove, na primjer, objavljuje kako je izbio diplomatski spor između Hrvatske i Svete Stolice. Rimski list Messaggero naslovljuje: "Sveta Stolica i Hrvatska na rubu diplomatske krize“.

Hrvatska redakcija Radio Vatikana objavila je priopćenje Svete Stolice (što je bila prva informacija o cijelom slučaju) te komentar koji objavljujemo u cijelosti:

“Nekad se govorilo, pogotovu glede stvari vjere: "Roma locuta, causa finita" (Rim je rekao, slučaj završen). Je li to slučaj i nakon ove izjave tiskovnoga ureda Svete Stolice? Kao što su se prošlih dana nizala pitanja i nagađanja različite vrste, od razložnih želja za jasnoćom, do neprimjerenih osobnih i ružnih napada na pojedine osobe, vjerojatno će mnoga pitanja i ova izjava izazvati. Generalni vikar splitske nadbiskupije dobro je primijetio da ima prilično neinformiranosti. Stoga valja dobro uzeti u obzir sve sastavnice, bez obzira na to što je to unutarcrkvena stvar. Ne mogu se stvari promatrati izolirano. Jer i tu je riječ o nepravdi koju su nanijele komunističke vlasti. Kad se to nastoji ispraviti, onda jedino Crkva ne bi imala pravo tražiti nikakvu odštetu. No kad je riječ o posjedu koji je sada u dvije države, valja računati i na međudržavne odnose, a ne samo na unutarcrkvene. Nadležni će stoga i dalje morati bdjeti i promišljati u smjeru moguće pravde”.

Stječe se dojam da je ljutnja najprije benediktinaca, a zatim i Vatikana nastala kada je Porečko-pulska biskupija počela prodavati zemljište privatnicima za gradnju golf-igrališta. Vatikan u svojem priopćenju upravo to ističe, odnosno da je Porečka biskupija “otuđila” crkvenu imovinu.

Riječ “otuđila” spominje se dva puta, što znači da se u Vatikanu drži da je prodaja crkvenog zemljišta bila u najmanju ruku neprimjerena. Da se tereni nisu prodavali, možda je sve moglo ostati u vlasništvu Porečko-pulske biskupije.

Komentara 173

OB
-obrisani-
19:55 03.08.2011.

vratite redovnike u samostan to je jedina pravica

KU
kumpare
13:01 03.08.2011.

Sveti Oče mi te volimo, ni smo tvoji ti si naš, dođi nam opet dat ćemo ti cijelu Istru ne samo Dajlu.....

MA
matia
14:35 03.08.2011.

nisma znao kuku,a kako je dospio u privatne ruke?od koga je to kupila biskupija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije