Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beba ostavljena u Sesvetama i dalje u domu za nezbrinutu djecu

Sedmomjesečnu curicu u žutoj haljinici mati je ostavila samu 20. srpnja navečer. Sedam dana nitko nije prijavio njezin nestanak
28. kolovoza 2017. u 07:07 7 komentara 11729 prikaza

Sedmomjesečna djevojčica u žutoj haljinici koju je majka prije trideset i devet dana ostavila samu u trošnim kolicima ispred crkve u Sesvetama, u naselju Brestje, i dalje se nalazi u Dječjem domu Zagreb.

Roditelji u pritvoru

S njom je i njezin trogodišnji brat koji je onamo smješten nakon što je policija utvrdila identitet roditelja, oboje ih kazneno prijavivši za povredu djetetovih prava, a mamu još i za napuštanje djeteta. Djeca su dobro, a 22-godišnja mati i 35-godišnji otac pritvoreni su prije mjesec dana kako ne bi mogli utjecati na svjedoke.

Danijela Janković Hrnčić OKONČANA POTRAGA Javila se nestala Danijela (24). 'Zar je to majka, ostaviti tako dijete?'

Tužiteljstvo je utvrdilo da je majka svoju curicu ostavila 20. srpnja u kasnim večernjim satima na neosvijetljenom i usamljenom mjestu ispred župnog ureda, s nakanom da je zauvijek napusti. Oba su roditelja osumnjičena i da su od početka 2014. godine pa sve do 25. srpnja ostavljali bez nadzora i skrbi odrasle osobe najprije sina, a kad im se rodila kći, i nju.

Istragom je utvrđeno i da otac – inače građevinski radnik koji zbog prirode posla često izbiva od kuće – nije prijavio nestanak svoje kćeri niti je bilo što učinio da je pronađe. Tko je djevojčica u žutoj haljinici, otkrilo se sedam dana nakon što ju je slučajna prolaznica našla bebu koja nije prestajala plakati, i to nakon što je policija posredstvom medija objavila njezine fotografije.

Nisu prošla ni 24 sata od objave, a policiji se javila curičina baka i kazala o kome se radi. Do tada je za sustav, kako ne bi bila bezimena, bila Ema. To su joj ime nadjenule medicinske sestre u bolnici u kojoj je nakon pronalaska pregledana i gdje je ustanovljeno da je dobra zdravstvenog stanja i da nije bila žrtvom zlostavljanja.

Čeka se procjena

Na temelju njezina ponašanja i načina na koji je ostvarivala kontakt s drugim ljudima stručnjaci su pretpostavili da nije živjela samo s jednom osobom, odnosno da je odrastala među više ljudi, što se u konačnici pokazalo točnim.

Naime, živjela je u kući nedaleko od mjesta gdje ju je mati ostavila s roditeljima, starijim bratom, bakom i djedom te njihovim sinom koji je u invalidskim kolicima. Preživljavaju od “socijale”.

Stručnjaci procjenjuju što je najbolje za djevojčicu u žutoj haljinici i njezina brata – ostanak u domu, smještaj u udomiteljsku obitelj ili povratak u vlastitu, što je najmanje izgledna opcija. Što god da preporuče, djeca će, sasvim je to sigurno, još dulje vrijeme boraviti u domu u zagrebačkoj Nazorovoj ulici pod nadzorom odgojitelja.      

Srbija U Centru za socijalnu skrb Šokantan zločin u Beogradu: Ubio ženu i zadavio dijete pedofilija, zlostavljanje PEDOFILIJA Muškarac (58) spolno iskorištavao 13-godišnje dijete Prosvjed - Split Obiteljska drama Cesareov djed: Dijete je u šoku! Tragedija je to što institucije rade!
Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • madmaxxx:

    Da, dok strucnjaci procjene kaj je najbolje, mala bude sama pobjegla iz doma

  • SoloHan:

    A vrime je od godišnjih ne stignu stručnjaci

  • osica:

    "...djeca će i dalje biti u Nazorovoj....." a ovi ćuzi roditelji.? Bože sačuvaj takvih roditelja i takve brige. Ostaviti dijete????? - "ne, ne možeš mu više" biti ni mama ni tata"