Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

BDP je pogurala gradnja Pelješkog mosta, autocesta, pruga, luka...

Investicije u prometnu infrastrukturu iznose čak 20 milijardi kuna, osim Pelješkog mosta radi se i na kontejnerskom terminalu Brajdica u riječkoj luci te na željezničkoj pruzi Zaprešić-Zabok
29. svibnja 2019. u 12:56 100 komentara 9589 prikaza
Pelješki most
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Hrvatska je zabilježila u prvom kvartalu ove godine najveći rast BDP-a od izbijanja ekonomske krize 2008. Taj rast od 3,9 posto pak najviše su pogurale investicije koje su na godišnjoj razini veće za 11,5 posto.

Građani NAJVEĆI OD 2008. Rekordan rast BDP-a u odnosu na prošli kvartal. Hrvatska ima najveći rast u EU

A među tim investicija prednjače one u prometnoj infrastrukturi. Oni su dosegli čak 20 milijardi kuna. Lani je počela gradnja Pelješkog mosta, projekta vrijednog 2,08 milijardi kuna. Počeli su među ostalim i radovi i na kontejnerskom terminalu Brajdica u riječkoj luci vrijedni 270 milijuna kuna te 614 milijuna kuna vrijedni radovi na željezničkoj pruzi Zaprešić – Zabok.

Hrvatska je lani dobila i bespovratna sredstva EU za izgradnju željezničke pruge Vinkovci – Vukovar, a taj je projekt vrijedan 677 milijuna kuna. Pred kraj 2018. počeli su i 1,23 milijarde kuna vrijedni radovi na dovršetku punog profila Istarskog ipsilona.

U projektu financiranja gradnje županijskih luka iz fondova EU do početka ove godine je ugovoreno šest projekata ukupne vrijednosti 169 milijuna kuna. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture lani je među ostalim objavilo i natječaj za dodjelu bespovratnih 315 milijuna kuna za nabavu, odnosno obnovu voznih parkova javnih gradskih prijevoznika.

Naslovnica Večernjeg lista TOČNE PROGNOZE Prije mjesec dana ismijavali su Večernji, a danas je dokazano da smo bili u pravu

 

Bitno je pri time da Hrvatska sredstva za te investicije ne osigurava iz kredita, kao što je to bio slučaj s gradnjom autocesta nego uglavnom iz EU fondova i europskih razvojnih banaka. Tako je krajem prošle godine, prema podacima ministarstva kojeg vodi Oleg Butković. u sektoru prometa uz sufinanciranje EU ugovoreno 76 projekata vrijednih 25,5 milijardi kuna. Od tog iznosa od EU ćemo za njih dobiti više od 15 milijardi kuna.

Ulaganja u prometnu infrastrukturu trebala bi i dalje gurati hrvatski BDP i to još jače. Naime, osim radova na velikim infrastrukturnim projektima koji su u tijeku, slijedi otvaranje i novih velikih gradilišta poput rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Križevci – državna granica.

Vrijednost tih radova iznosi 283,9 milijuna eura. Među ostalim kreće i nabavka novih vlakova vrijedna 1,3 milijarde kuna, započet će i gradnja pristupnih cesta Pelješkom mostu, a ti su radovi vrijedni gotovo milijardu kuna.... 

Pelješki most – rad na pilotima s pomoću dizalice

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  A tek kad krene remont Titinog " Galeba " koliko će tu antikorozivnih sredstva,minija i farbe bit utrošeno a tek Obijeva studija ?

 • prajdali100:

  Trebaju nam ulaganja u industriju ! I to velika ulaganja.Što je sa ulaganjima u obnovljive izvore energije ? Tu bi mogli čuda uraditi.

 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  A ministar Horvat jučer potpisao ugovore za još mlrd. kuna investicija u ovoj godini. Većinom u industriju a dijelom u turizam. Što bi rekao jedan povijesni prevarant "Ipak se kreće " !