Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Rekordan rast BDP-a u odnosu na prošli kvartal. Hrvatska ima najveći rast u EU

U odnosu na isti kvartal prošle godine Hrvatska bilježi rast od čak 3,9 posto
29. svibnja 2019. u 13:32 150 komentara 8795 prikaza
Građani
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prvi ovogodišnji kvartal donio je rekordnu stopu rasta BDP-a od 1,8 posto, najveću unutar EU u odnosu na prethodni kvartal.

Pelješki most REKORDAN RAST BDP je pogurala gradnja Pelješkog mosta, autocesta, pruga, luka...

 

Međugodišnja stopa rasta bila je visokih 3,9 posto, što je treća najveća stopa rasta u EU nakon Poljske i Mađarske.

Najveći je to rast od izbijanja ekonomske krize 2008., točnije od četvrtog tromjesečja 2007. godine kada je BDP narastao 4,2 posto. Podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u srijedu pokazuju da su ga pogurale investicije koje su na godišnjoj razini veće za 11,5 posto.

Ovo je 19. po redu tromjesečje kako BDP raste i to znatno brže nego u prethodnom tromjesečju kada je došlo do rasta od 2,3 posto.

 

Natprosječne stope rasta ostvarili su i izvoznici sa 7,6 posto dok je potrošnja kućanstva rasla solidnih 4 posto.

Naslovnica Večernjeg lista TOČNE PROGNOZE Prije mjesec dana ismijavali su Večernji, a danas je dokazano da smo bili u pravu

Ovo je prvi put nakon niza godina da su izvoz i investicije postale lokomotive rasta, a ne potrošnja koja je i u ovom tromjesečju ipak dala veliki doprinos.

Potrošnja kućanstava narasla je za 4,4 posto na godišnjoj razini, što je više od 0,5 posto povećanja u odnosu na prethodno tromjesečje. Državna potrošnja ubrzala je s 2,3 posto u prethodnom kvartalu na 3,1 posto na godišnjoj razini.

To je veći rast u odnosu na prosjek Europske unije. Nedavno je Eurostat objavio kako je gospodarstvo EU u prvom tromjesečju poraslo za 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal i 1,5 posto na godišnjoj razini.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Danco2
  Danco2:

  ajde konačno neka dobra vijest u ove sumorne i kišovite dane

 • Princeza:

  Bravo Maricu. Najbolji ministar u vladi.❤️

 • stefj:

  Malo manipulacije podacima... I dalje je potrošnja najveći faktor BDP-a, a sada je tu dodana i državna potrošnja. 4% rast potrošnje najviše je pridonio rastu BDP-a. Investicije su porasle 11%, ali 11% od ništa je i dalje ništa, slično kao ... prikaži još! i izvoz... Jedini bitan faktor je još i državna potrošnja, odnosno državni rashodi koji su dodatno digli BDP... Uglavnom i dalje je to relativno nezdrava struktura BDP-a, jer turizam, potrošnja, državna potrošnja i parafiskalni nameti imaju visoke postotke... Potrošnja raste budući da 2/3 zaposlenih prima novce iz proračuna, pa kako se poveća trošenje proračuna, tako se poveća i potrošnja. To je onaj perpetum mobile koji ova vlada (a i prethodne) pokušava napraviti... Pogledajte parafiskalnu paralelnu državu, niti jedna druga EU država nema udio parafisklanog veći od 10%, a mi smo negdje na 13-14% po nekim optimističnim procjenama... Naravno da je ovaj rast nešto dobro, bolje nego pad i ova vlada je bolja od Milanovićeve, puno bolja, no nećemo se valjda uspoređivati s dnom dna. Usporedimo se s drugim tranzicijskom državama, usporedimo se s prosjekom EU-a i to s brojkama koje smo dostigli, a ne koliko rastemo. Tu će se vidjeti kolika je ovo katastrofa... Uglavnom, naravno da je rast dobro, samo je problem da nije dovoljno dobro. Uvijek se možemo usporediti sami sa sobom ili s nekim lošijim, no treba težiti boljem i uspoređivati se s onima koje želimo dostići...