Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezanje na 9 posto

Banke šokirane Linićevom najavom rezanja kamata na minuse

'19.11.2012.,  Zagreb - Konferencija za novinare u Banskim dvorima na kojoj su premijer Zoran Milanovic i ministar Slavko Linic predstavili plan rebalansa proracuna.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
27.02.2013.
u 07:31

Zatezne kamate svuda su bitno niže nego u Hrvatskoj, kao i cijena korištenih kredita, a limiti su na potrošačke kredite veći

Još razgovaramo, strpite se, sve će objaviti i objasniti ministar financija – glasio je odgovor iz HNS-a, koalicijskog partnera SDP-a, koji je imao rezerve prema namjeri Slavka Linića da ograniči dopušteni minus u bankama na jednu plaću. Uz smanjenje minusa u raspravi unutar Vlade nametnulo se i pitanje spuštanja granice najveće dopuštene kamatne stope, koja je 12 posto, na 9 do 10 posto.

– Uskoro će sve biti poznato, sve su opcije otvorene – komentirali su u Ministarstvu financija. Bankari su prilično zatečeni mogućnošću limitiranja kamata na "samo" devet ili deset posto jer se znatan broj potrošačkih kredita, a ne samo dopušteni minusi, kreće neznatno ispod gornje dopuštene granice. Smanjenje minusa na jednu plaću bio bi mačji kašalj za financijsku poziciju banaka u odnosu na kresanje kamata na, primjerice, devet posto.

Jedan utjecajni bankar kaže da ne vjeruje da će ministar financija ići tako daleko, to više što cijenu novca diktira kreditni rejting i zaduženost države. HUB navodi da će se očitovati na prijedlog ministra financija tek kad dobiju tekst zakona na uvid, a bilo je neslužbenih najava da će se radna verzija već u utorak pojaviti na internetskim stranicama ministarstva financija, no do 17 sati to se nije dogodilo.

Inače, Vlada se prihvatila zaštite potrošača u trenutku kad nitko više ne uzima nove kredite jer muku muči s vraćanjem starih, osim države koja jedina povećava dug. Praksa drugih država je različita, ovisno o iznosu i vrsti kredita. Francuzi su stambene kredite s fiksnom kamatom ograničili na 6,30 posto, a minuse na 19,45 posto, Belgija ima limite od 10 do 19,5 posto, Italija je potrošačke kredite limitirala na 18 posto...

No, dok su limiti za potrošačke kredite u pravilu veći nego u Hrvatskoj, zatezne su kamate bitno jeftinije nego kod nas i u rasponu su od 5 posto u Njemačkoj, 8 posto u Francuskoj, Češkoj, Danskoj do najviših 21 posto u Italiji. Zatezna kamata u Hrvatskoj iznosi 12 posto, pa je moguće da će smanjenje ići kod te kamate.

Komentara 76

CK
cuger koji sjedi
10:23 27.02.2013.

onda bi bio red da i smanje zakonsku kamatu koja iznosi 15% to je tek prava pljačka. Država najviše pljačka.

SE
sestrićna
10:24 27.02.2013.

uh baš su šokirane..pa linić radi za njih a one za linića..ovo je samo predizborni dogovor kako bi se pokazalo da kao linić misli na narod..obično misli prije izbora kako ga nat..nuti--

DS
dsimunk3
08:50 27.02.2013.

Liniću, meni bi pomogao! Ma da mi i minus strpaš u kredit, pa da opet krenem od pozitive - i tako bi mi pomogao. Podržavam rezanje kamata jer ako je nekome dobro u ovoj zemlji onda je to bankama. Legalno zelenaštvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije