Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Iz domaćih i inozemnih banaka u BiH uskoro slijede masovni sudski sporovi

Banke na sudove šalju stotine ovrha, plijene kuće

bih_ovrha.jpg
Foto: Arhiva VL
23.10.2008.
u 23:00

U sljedećim mjesecima iz domaćih i inozemnih banaka u Bosni i Hercegovini slijedi masovno pokretanje sudskih sporova, čiji će cilj biti – ovrhe, odnosno, aktiviranje brojnih hipoteka i to iz razloga što dužnici ne vraćaju u podignute kredite.

Na sudovima se već vode takvi postupci, a prava ekspanzija očekuje se već do kraja ove i početkom sljedeće godine. Doznaje se da je za sudske sporove već spremno na stotine predmeta zbog probijanja svih rokova za povrat novca jer se dugovi ne vraćaju već godinama.

Banke traže kupce
No, bankare već sada more dodatne brige – kome prodati neproizvodnu nekretninu, najčešće obiteljske kuće, stanove i poslovne prostore, čiji je i najveći udio u hipotekarnim kreditima.

- Ovrha je normalan sudski proces i zasigurno ne ide onim tempom kojim bi mi željeli. Zasigurno da tu ima puno “zaleđenog novca” i za pretpostaviti je da ćemo iz krize izvući pouku da to moramo ubrzati. To je jedini razlog da se uvede financijska disciplina i da društvo u cjelini bude učinkovitije, komentar je Mije Mišića, tajnika Udruženja Banaka Bosne i Hercegovine na ovu temu.

Podaci središnje banke pokazuju da su, na kraju drugog kvartala 2008. građani u BiH, kako bi podignuli potrebne kredite, pod hipoteku založili oko 5,5 milijardi konvertibilnih maraka, što je gotovo 45 posto ukupne kreditne svote, odnosno, gotovo 14 milijardi KM.

Potraživanja od kućanstava u BiH na kraju lipnja 2008. godine bila 6,41 milijardu konvertibilnih maraka i u ukupnim potraživanjima sudjelovala sa 46,6 posto.

Brinu ih potraživanja
Ona su se u odnosu na kraj ožujka ove godine povećale 407,1 milijun konvertibilnih maraka ili 6,8 posto, a u odnosu na lipanj 2007. 1,36 milijardi konvertibilnih maraka ili 26,8 posto.

No, ono što je svakako zabrinjavajuće i za pučanstvo i za domaće i inozemne banke u BiH jest činjenica da su kratkoročna potraživanja od kućanstava tijekom posljednjega tromjesečja porasla 34,9 milijuna KM, a dugoročna 372,2 milijuna KM.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije