Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB U SDP-U

Bandić: To nije stranka za koju sam ja ostavio najljepši dio svog života

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
30.05.2014.
u 15:05

Nitko, pa ni zemlja, ne smije talac osobnih sukoba bilo koga, komentirao je Bandić

Komentirajući jučerašnji istup Slavka Linića, SDP-ovac Šime Lučin, koji je ujedno i član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kazao je da je nakon svega izrečenog "u pitanju vjerodostojnost vlade i SDP-a".

– Sada ne smijemo ništa ostaviti da visi u zraku. To jednostavno moramo raspraviti i vidjeti što je pozadina. Sada imamo zapravo dva stajališta i jednostavno to moramo raščistiti – uvjeren je Lučin.

Gradonačelnik Zagreba i bivši SDP-ovac Milan Bandić bio je, kaže, četiri dana u Rimu pa je tek sinoć "malo pogledao" sve što se događa u državi i njegovoj bivšoj stranci.

Radi se najnižoj mogućoj razini komunikacije, to je ispod razine na kojoj bi trebala funkcionirati Vlada

Gordan Jandroković

– To nije stranka za koju sam ja ostavio najljepši dio svog života, 18 godina, zajedno s pokojnim Račanom. Žao mi je što se to događa ne zbog gospode koja su u "fajtu", nego zbog ove zemlje koja zaslužuje bolje, efikasnije, djelotvornije, poštenije, korektnije. Nitko, pa ni zemlja, ne smije biti talac osobnih sukoba bilo koga. Žao mi je što se to događa. Sve ono što je izneseno što sam sinoć pogledao je na institucijama pravne države da rade svoj dio posla i da se podvuče crta i da gospoda se uozbilji, pljune u šake i odradi onaj dio posla koji treba odraditi ako znaju ili mogu – jasan je Bandić. Njegov je osobni dojam, dodaje i misli da se ne vara, da je ovako nešto "bilo očekivano kada se dvije i pol godine vrtite u krug, kada nemušto radite, kad nemate kompetentan tim, nedostatak kompetencije i sinergije timskog rada".

– Žalosno je što se to događa. Ovih dana ili mjeseci će se to razmrsiti na ovaj ili onaj način. Bojim se da će unutar SDP-a i dalje ići do izbora. Trpjet će i dalje građani zemlje. Žao mi je što se to događa. Mislim da je to sve skupa na štetu ljudi ove zemlje koji su zaslužili bolje, odgovornije, čestitije i kompetentnije. Nažalost ovo društvo to ne obećava – zaključuje Milan Bandić.

Bivši predsjednik države Stipe Mesić također prati sukob između Linića i Milanovića te zaključuje da je "sve te stvari trebalo rješavati u organima stranke, a zatim i u Vladi".

– Postoji mjesto gdje se može sve raspraviti, ovo šteti i stranci i njima osobno, a šteti i Hrvatskoj, jako šteti – vjeruje Mesić koji kaže da treba utvrditi što je od svega što je Linić iznio činjenica.

– Pitanje je sada koliko je to dokazivo i stoji li to, to je sad pitanje činjenica. Da sam još predsjednik, utvrdio bih činjenice – dodaje on, a na pitanje kako, kaže da bi vjerojatno sazvao Vijeće na nacionalnu sigurnost. Smatra da bi to sada trebao napraviti i aktualni predsjednik Josipović.

– Ne mogu takve optužbe proći, a da se ne utvrde činjenice, mora se to utvrditi. A to je i jedino mjesto gdje se o svemu tome može razgovarati – objašnjava Mesić.

Za HDZ-ova Gordana Jandrokovića je jučerašnji obračun Linića s Milanovićem "kap koja je prelila čašu".

– Nakon ovoga ja ne vidim više načina kako Vlada može povratiti povjerenje, kako može uopće ozbiljno rješavati probleme za koje je izabrana. Mišljenje HDZ-a je da su prijevremeni izbori zaista nužni – ponavlja Jandroković stav njegove stranke. Tužno je, dodaje, da gotovo pet mjeseci dva ključna čovjeka u državi nisu razgovarali, dapače, da su u tom razdoblju tražili načine kako da "jedan drugome smjeste, pa čak i jedan drugog pošalju u zatvor".

– Riječ je o najnižoj mogućoj razini komunikacije, to je ispod razine na kojoj bi trebala funkcionirati Vlada. Jučer smo vidjeli potpuno razgolićenje odnosa koji vladaju unutar SDP-a i to je tako loša poruka za cjelokupno društvo. Možemo biti zabrinuti jer ova Vlada sigurno neće izvući Hrvatsku iz krize i svaki dan koji provedu na vlasti je gubitak za Hrvatsku – uvjerava Jandroković. Iznenadilo ga je, kaže, što danas Igor Dragovan predlaže sazivanje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kako bi istražili Linićeve optužbe, pogotovo jer je dan prije Dragovan sa stranačkim kolegama taj isti prijedlog HDZ-a odbio.

– Ne znam kako se danas mogu pojavljivati kao nositelji te inicijative kada su jučer bili protiv toga. Apsolutno je nužno da Josipović sazove VNS. Najavljivao je sazivanje VNS-a zbog i manjih razloga. Ako predsjednik ne reagira žurno, onda gubi vjerodostojnost – smatra HDZ-ovac koji se, kaže, ne sjeća da se ovako niska razina komuniciranja ikada događala, niti mu je ovo slično krizi koju je proživljavala njegova stranka.

>> Komadina: Neću glasati za izbacivanje Linića iz SDP-a

Komentara 36

SW
swic
16:20 30.05.2014.

Sdp ovce ) kako siju tako i zanju .

TR
trandri
15:59 30.05.2014.

Arlović mi je od te stare garde SDP-ovaca bio najsimpatičniji, ali i njega je Milanović otkantao i odbacio poput stare krpe. Nekada sam davao SDP glas u Zagrebu, ali zadnje lokalne izbore i EU izbore ih ignoriram!

LM
lara.manga.7
15:31 30.05.2014.

Bandić je skup s Račanom i ostalom starom gardom sdp-ovaca u devedesetima grado SDP kada to nije bilo nimalo popularno, a Milanović se tada u devedesetima motao među hdz-ovcima, uhljebljivao te gradio karijeru. Nakon što su Bandić i Račan toliko popularizirali SDP i od Zagreba napravili SDP-ovu tvrđavu, Milanović ulazi u SDP te vrlo brzo dolazi do vrha u partiji i tijera svu staru gardu iz vrha SDP-a i okružuje se poslušnicima odnosno klimavcima koji su se uhljebili u partiju nakon 2000. kada i Milanović. SDP je danas gadljiva stranka i puno nas koji smo davali glas toj stranci, danas jednostavno ne podnosimo tu stranku zbog likova koji su u vrhu SDP-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije