Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lažnjaci

Bandić: Sada ću provjeriti sve, od srednje škole do doktorata

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
28.03.2014.
u 11:00

Provjeru diploma djelatnika najčešće traže državne službe, privatnici rijetko

Više od tristotinjak diploma zaposlenika Grada Zagreba i Holdinga na kojima su žigovi Pravnog, Ekonomskog i Prometnog fakulteta u Zagrebu trenutačno je na provjeri. Tražio je to sam gradonačelnik Milan Bandić nakon što je ove godine otkriveno da je bivša pravnica Holdinga krivotvorila diplomu Pravnog fakulteta.

I dok na fakultetima kopaju po evidencijama i traže svoje bivše studente, plagijatore diploma na temelju kojih su se domogli radnih mjesta očekuju otkazi i prijave za krivotvorenje isprava, ali ne i povrat zarađenog novca na temelju lažnog, visokog stupnja obrazovanja. Pod nadzor i kontrolu će, najavio je zagrebački gradonačelnik, i doktorski radovi.

– Ma zamislite vi apsurd da čovjek sam sebi napiše diplomu. Sada ćemo provjeravati sve od srednje škole do doktorata. I u Gradskoj upravi i u Holdingu. U demokratski uređenoj zemlji moraju se poštovati pravila igre – kaže Bandić. I dok je u kratkom roku otkrivena lažna pravnica kao i sedmero zaposlenika koji su u Holdingu još 2011. dobili otkaze zbog krivotvorenih diploma pa su ponovo zaposleni, gradonačelnici ostalih gradova ne planiraju, barem zasad, masovnu kontrolu vjerodostojnosti isprava djelatnika koji plaću primaju iz gradskih proračuna.

– Ako postoji ikakva indicija, onda ću i ja zatražiti provjeru diploma! Vidjet ću – poručio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. O provjeri diploma nije razmišljao ni osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.U Hrvatskoj nikada nije napravljena detaljna analiza koliko je onih koji su krivotvorili svjedodžbe, diplome ili doktorske radove. Još se pamti slučaj iz 2012. kada je u Karlovcu lavinu pokrenula nekadašnja pročelnica župana i šefica računovodstva u gradskoj tvrtki Toplana. Po podacima iz prijave koju je podnijela PU karlovačka, ona si je krivotvorenjem podataka o stručnoj spremi pribavila protupravnu imovinsku korist veću o 400.000 kuna. Ipak, sud u Rijeci oslobodio ju je optužbi.

Taj je slučaj, međutim, otvorio Pandorinu kutiju. Gradonačelnik Damir Jelić tražio je da se preispitaju stručne spreme svih djelatnika u gradskim tvrtkama i ustanovama, a rezultat je bio poražavajući. Otkrivena su 23 lažnjaka, no kaznenog progona nije bilo zbog zastare. Slučaj lažnih diploma zatresao je i Pulu 2011., kada su kazneno prijavljeni bivši rektor pulskog Sveučilišta Marčelo Dujanić i tri profesorice zbog krivotvorenja službene isprave i zloporabe položaja.Kako će završiti masovna provjera u Zagrebu, tek će se vidjeti.

– Dobili smo iz grada i Holdinga 70-ak zahtjeva za provjeru i trećina je već provjerena. Nismo pronašli nikakvih nepravilnosti – kaže Tonći Lazibat, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Dodao je kako je provjera diplome uobičajena procedura te kako je najčešće traže državne službe. Slučajevi, dodaje, u kojima se otkriju falsifikati jako su rijetki i u tim slučajevima zove se policija i podnosi kaznena prijava. I dekan Prometnog fakulteta u Zagrebu Ernest Bazijanac tvrdi kako su slučajevi da su pronašli krivotvorene diplome doista rijetki: – Riječ je o nekoliko takvih slučaja u godinu dana. Jako malo nevažećih diploma “ulove” i u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, kojima na provjeru dolaze inozemne visokoškolske kvalifikacije. Lani su dobili gotovo 2500 zahtjeva za provjeru, a 60% iz BiH.

>> 'Ovo je protuzakonit igrokaz ekipe iz MUP-a'

>> Ekskluzivno! Ovo je potpuni popis ljudi kojima su provjeravane diplome!

Komentara 1

NE
Nepobjedivi
11:20 28.03.2014.

Neugodno me iznenađuje novi grafički izgled komentara. Prvo, zaprepašćujuće je da softwerski više nemate podršku razdvajanja odlomaka. Malo veći komentari izgledaju kao vreća krumpira i djelo polupismenih autora. Drugo, odgovore na komentare sakrivate, što ne radi nitko na svijeta. Ako već ne želite automatsko pokazivanje svih komentara, barem pokažite, recimo, prva tri, a ostale sakrijte iza oznake "Više", kao što se često radi i u Hrvatskoj i drugdje u svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije