Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA ŠTANDOVI

Suđenje kreće 6. rujna: Bandić nakon ročišta nije želio davati izjave

Pripremno ročište za aferu Štandovi
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/7
Autori: Hina, Ivana Jakelić
28.08.2018.
u 13:15

Tijekom suđenja bi trebalo biti ispitati 40-ak svjedoka.

Suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću u "aferi štandovi" počet će na Županijskom sudu 6. rujna, a tijekom suđenja bi trebalo biti ispitati 40-ak svjedoka, odlučeno je na pripremnom ročištu održanom u utorak.

Bandić nakon ročišta nije želio davati izjave. Njegova odvjetnica Ksenija Vržina kratko je kazala da su zakazana sudska ročišta za rujan i listopad, a prije suđenja nije htjela otkriti kako će obrana odgovoriti na Uskokove optužbe.

Pripremno ročište za aferu Štandovi Pripremno ročište za aferu Štandovi
1/7

Zamjenik ravnatelja Uskoka Sven Mišković rekao je da će suđenje krenuti s "čitanjem dokumentacije i preslušavanjem posebnih dokaznih radnji", nakon čega će se krenuti u ispitivanje 40-ak svjedoka.

Bandić je u "aferi štandovi" optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Dodajmo kako je uoči ročišta na upit novinara je li spreman te što od njega očekuje, Bandić u svom stilu odgovorio:

– Nemojte to "spreman", jer se to može krivo shvatiti, ja sam uvijek raspoložen. Pazite kako prelazite cestu, moj vam je savjet da to radite uvijek preko pješačkog prijelaza. 

 

Optužnica protiv Bandića u "aferi štandovi" potvrđena je nakon niza odgoda još prošlog srpnja, dvije i pol godine od podizanja, a pripremno ročište više je puta do sada odgađano.

Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka "jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju".

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

Komentara 115

SX
sudbina x
09:15 28.08.2018.

Nisam baš Bandićev štovatelja ali ovo što mu se stavlja na teret je čista namještaljka...

SP
Spezispezi
10:08 28.08.2018.

Bože mili kakva lakrdija od države. Jednima se daju milijuni, pa čak milijarde keša iz državne kase ito svake godine, a drugima za potrebe referenduma ne smiješ ni drveni štand dati za javne potrebe. Fuj

Avatar Toni Broo
Toni Broo
11:28 28.08.2018.

Zanimljivo, Cvitanov tužitelj Mišković vodi ovaj postupak. Bandiću, možeš zaboraviti na pravo i pravdu i već pripremati odvjetnike za sud u Strasbourgu jer nećeš dobiti pošteno suđenje. Bandić je prvo bio oslobođen ovakvih nebuloznih optužbi jer je u nadležnostii gradonačelnikaika da dodijeljuje financijska sredstva civilnim udrugama koje se društveno angažiraju, ali je politički vrhovni sud koji donosi nebulozne odluke iz mjeseca u mjesec pristao na ucjene i nezakonitosti DORH-a! Ovdje je jedini problem jer je Bandić financijski pomagao udrugu "u ime obitelji" koja se društveno angažirala, a kada daje novac LGBT udrugama, crvenim kulturnjacima, sve je u redu. Nevjerojatno kako se samo u dorh-u trude ovakve nebulozne optužnice konstruirati kada je Bandić u pitanju, a s druge pak strane ignoriraju aferu Uljanik, svjedoke koji terete Milanovića i ostalu SDP bandu za kriminal i još ih se štiti. DORH je cirkusantska institucija koja selektivno rade svoj posao i pod zloupotrabama su pojedinaca. Njihovi smješni dokazi i način na koji dolaze do navodnih dokaza ne prolaze na sudu u Strasbourgu. Europski sud za ljudska prava poništio je dvije presude hrvatskih sudova prošle godine jer su "dokazi" pribavljeni prisluškivanjem za koje suci istrage nisu dali valjano obrazloženje. Ne mogu se kao dokaz koristiti one informacije do kojih se došlo prisluškivanjem telefona, mobitela, presretanjem mailova ili sms-poruka. Optužnice na račun Bandića su nebulozne, a dokazi nekakvi i nezakoniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije