Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bandić izbačen iz SDP-a; na Sljemenu objavio kandidaturu

- Milan Bandić od 20.05 sati više nije član SDP-a - rekao nam je sinoć jedan od najviših dužnosnika Socijaldemokratske partije.
04. studenoga 2009. u 07:15 129 komentara 4029 prikaza
Bandič, Milanović
Foto: Željko Hladika
Pogledajte galeriju 1/2

Možda vam se Sljeme čini dalekim, a vrijeme prerano, ali nema boljeg trenutka od početka novog dana da okrenemo novu stranicu i odlučno zakoračimo prema zajedničkoj boljoj budućnosti - poručio je Milan Bandić, koji je danas u 7 sati na Sljemenu i službeno objavio svoju kandidaturu za predsjednika Republike.

– Milan Bandić od 20.05 sati više nije član SDP-a – rekao nam je sinoć jedan od najviših dužnosnika Socijaldemokratske partije komentirajući objavu Bandićeva stožera koji se smjestio u Almeriji, jednoj od najluksuznijih zagrebačkih poslovnih zgrada.

Neka piše majci!

Bandić je dan prije objave kandidature Zoranu Milanoviću poslao pismo kojim je tražio da mu se na 90 dana zamrzne članstvo u SDP-u želeći zaštititi svoje istomišljenike od odmazde. Pritom je svoju kandidaturu obrazložio člankom Statuta stranke koji kaže da svaki član SDP-a ima pravo “samostalno poduzimati inicijative koje su u skladu sa Statutom i osnovnim programskim i političkim stavovima stranke”.

– To je obična provokacija – ustvrdio je jedan član SDP-a iznimno blizak Zoranu Milanoviću koji tvrdi da je službeni stav stranke da će se Milana Bandića automatski, bez ikakve posebne odluke, isključiti iz SDP-a.

– Može on pisati majci u Poganu Vlaku! U Statutu SDP-a ne postoji mogućnost zamrzavanja članstva – rekao je naš drugi sugovornik iz samog vrha SDP-a. Predsjednička kandidatura zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića rasplamsala je sukob ne samo u vrhu SDP-a nego i među ljudima koji zajedno, gotovo cijelo desetljeće, vode hrvatsku metropolu. Dio vodećih zagrebačkih esdepeovaca odlučio je ostati vjeran stranci, a većina njih podržava ambicije Milana Bandića i spremna mu je pomoći u kampanji.

– Neka idu! Nakon isključivanja Milana Bandića, izbacivanje tih ljudi bit će nam samo bonus – ustvrdio je naš sugovornik iz najužeg vodstva SDP-a.

Za razliku od središnjice stranke, koja na sve moguće načine pokušava ignorirati Milana Bandića i suzdržava se od službenih komentara, Bandićevi su pobornici mnogo otvoreniji.

– Neka me izbace iz SDP-a, vratit ću se u stranku kad izbace Zorana Milanovića – rekao je Slavko Kojić, zagrebački šef financija, koji je odlučio podržati Bandićev pohod na Pantovčak zbog prijateljstva koje ih veže posljednjih 25 godina. Slično razmišlja i Davor Jelavić, pročelnik za graditeljstvo i izgradnju grada Zagreba.

– Za razliku od onih koji Bandića izbacuju iz stranke i koji pritom ne rade u interesu Hrvatske, ja i moj prijatelj Milan živimo za Hrvatsku i socijaldemokraciju više od 20 godina. Neka vrh SDP-a zna da uz Milana nije samo nas nekoliko političkih suputnika nego i cijelo Poglavarstvo i cijela gradska uprava – rekao je Jelavić. Pred mirovinom, znajući da, osim obraza, nema što izgubiti, pružit će mu, kaže, svu logističku pomoć, kao i kontakte iz rodne Dalmacije da mu pomogne trasirati put k Pantovčaku.

Zapošljavao im obitelji

Prijateljstvo je najčešća riječ koju upotrebljavaju i ostali Bandićevi pobornici, čak i oni koji nisu članovi SDP-a, no zbog njega miješaju se i u politiku zagrebačkoga ogranka stranke.

– Nikada nisam izdao prijatelje niti mijenjao uvjerenja. Mogu se samo sramiti mnogi od onih koji će Bandića sada napadati jer im je pozapošljavao cijele obitelji – rekao je Pavle Kalinić. Isključenje iz stranke koju je godinama gradio komentirao je jučer kasno poslijepodne i sam Milan Bandić.

– Ja sam jedan od osnivača SDP-a uz pokojnog Ivicu Račana. Ja ljubomorno čuvam svoju člansku iskaznicu s rednim brojem 2 – rekao je Bandić odgovarajući na pitanje hoće li čekati da ga vodstvo stranke “smakne” ili će sam podnijeti ostavku. Bandić je za šeficu svog predizbornog stožera imenovao Jasminu Havranek, zastupnicu u Gradskoj skupštini. Ona je uz Vesnu Majher jedina glasovala protiv odluke SDP-ove većina kojom je prije tjedan dana srušen njegov prijedlog rebalansa proračuna.

– Imam svoja uvjerenja i zato idem s Milanom bez obzira na stranku – rekla je Jasmina Havranek koja zapravo služi kao paravan pravom šefu stožera – Dušku Ljuštini. On će kao i dosad voditi glavnu riječ u kampanji unatoč tome što je već angažirana agencija Millenium promocija Bandićeva starog suradnika Bože Skoke.

Vodstvo stranke ne namjerava raspustiti

Vodstvo stranke ne namjerava raspustiti zagrebački ogranak SDP-a. Vodstvo najbrojnije stranačke organizacije preuzet će Ivo Jelušić, Bandićev zamjenik i na gradonačelničkoj i na stranačkoj funkciji. – Na posljednjoj konvenciji dobio sam više glasova za zamjenika nego Bandić za predsjednika zagrebačke organizacije. Zbog njega nisam ni ušao u stranku, pa ne moram ni dijeliti njegovu odluku – rekao je zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić. Gradonačelničke ovlasti Bandić će, za kampanje, prenijeti samo na Jelenu Pavičić Vukičević iako ona i Jelušić formalno imaju isti status. No, zato će Jelušić pokušati kontrolirati stranku.

'PROTI VIRUSI'
FOTO Pogledajte kakav je sapun ovaj iznajmljivač ostavio za svoje goste u apartmanu
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
  • maticzel:

    U esdepeu puklo bratstvo i jedinstvo.Nitko nevoli diktatora sa aknama.

  • Skipper:

    \"Mnogi od onih koji će sada napadati jer im je pozapošljavao cijele obitelji po državnim i gradskim institucijama – rekao je Pavle Kalinić.\" Naravno da kod Bandića nema nepotizma prema tome Kalinić - laže :-). A eto iz gornjeg se ... prikaži još! i vidi tko je sve i zašto do sada glasovao za dotičnog.. Ma ovo je super! Popušiti će izbore i riješiti ćemop ga se iz Zagreba. I lijepo će se pridružiti Budiši i uzgajati ofce. Bravo, Milane!

  • HRVATSKA only:

    ovog bandića treba odmah istražiti ! pa dokle će lopovčine tako sigurno hodati Hrvatskom? ovakvu štetu prema Hrvatskoj,niti najgori neprijatelji nisu i nebi priredili !