Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bajića svi podržavaju, njegovu smjenu želi jedino SDP

Mladen Bajić
Foto: Marko Lukunić
1/2
23.01.2010.
u 21:14

– Bajić zna što radi i kada hoće zna to i napraviti. On je odličan što se poznavanja posla tiče. I svakog slučaja kojeg se uhvatio dobro je odradio. No s druge strane ono što je bilo negativno za njegovih mandata je to što je bio podložan političkim pritiscima upravo kod odabira slučajeva kojima se bavio – mišljenje je Vesne Pusić,

Državni odvjetnik Mladen Bajić treba otići. “Dva mandata u kojima je štitio korumpirane HDZ-ove ministre su iza njega, na tri nema pravo ni predsjednik države”. Stav je to SDP-ovaca, stranke koja je, može se reći, i lansirala Bajića na mjesto državnog odvjetnika prije osam godina za vrijeme premijera Ivica Račana. Ali i stav u kojem su, ovoga puta, SDP-ovci ostali usamljeni. Jer sve drugo oporbne stranke vjeruju kako alternative za Mladena Bajića trenutno nema.

>>SDP: Dosta je Bajića, i šef države ima samo dva mandata


– Bajić zna što radi i kada hoće zna to i napraviti. On je odličan što se poznavanja posla tiče. I svakog slučaja kojeg se uhvatio dobro je odradio. No s druge strane ono što je bilo negativno za njegovih mandata je to što je bio podložan političkim pritiscima upravo kod odabira slučajeva kojima se bavio – mišljenje je Vesne Pusić, potpredsjednica HNS-a. Ipak, pita se koje su nam alternative u ovom trenutku. Naći državnog odvjetnika, dodaje, nije lagan posao.

Podilaženje politici
– ‘Ajmo vidjeti. Preostalo je još nekoliko mjeseci vremena.Treba razgovarati, na kraju krajeva i Bajića pitati kakav je njegov plan, pokrenuti otvorene razgovore – poručuje Pusić. No bilo kako bilo na kraju će, uvjerena je Pusić, posao državnog odvjetnika ovisiti o političkoj klimi u državi.

Dakle ili će se stvarno obračunati s kriminalom ili će i dalje politički kalkulirati. A da je upravo to podilaženje politici glavni Bajićev problem smatra i IDS-ovac Damir Kajin. – On je počeo svoj posao raditi 1. sprnja kada je bivši premijer Ivo Sanader otišao iz politike.

Do tada je više vodio računa o raspoloženju ljudi u politici nego o tome poštuju li se zakoni. Čak bih se usudio reći da je za sav ovaj moralni rasip koji se događa u Hrvatskoj od 2003. godine više odgovorno hrvatsko pravosuđe jer je dopustilo da se instrumentalizira u službi politike.

- Zato nam u državi i jest ovakva situacija kakva jest – kaže Kajin. No i on, kao i Vesna Pusić, ne vidi trenutno niti jednog relevantnog državnog odvjetnika koji bi mogao zamjeniti Mladena Bajića za kojeg drži da odlično razumije svoj posao i da ga zna raditi kako treba što, kaže, Bajić, i dokazuje zadnjih sedam mjeseci. I zato je uvjeren da će Sabor gotovo jednoglasno potvrditi njegov novi mandat na mjestu državnog odvjetnika.

Osim toga, svaki novi izbor državnog odvjetnika je političko trgovanje, prije svega, najjačih stranaka. Zato je bolje zadržati ovo što imamo sad nego eksperimentirati sa novim kadrovima koji bi prvo trebali vračati uslugu politici pa tek onda početi raditi svoj posao- zaključuje Kajin. Očekivano, za Bajića će ruke u Saboru podići i koalicijski partneri HDZ-a.

Može i bolje
Smatramo da Bajić korektno radi svoj posao i zato smo na Vladi i podržali odluku da dobije još jedan mandat. Je li se možda moglo raditi još bolje to je sada pitanje, o tome se može govoriti – mišljenje je potpredsjednika HSS-a Božidara Pankretića. Što o svemu misli Mladen Bajić svakako bi bilo zanimljivo čuti.

Jer treći mandat, kako trenjutno stvari stoje, “ne gine” mu. I to unatoč činjenici da se do travnja, kada bi Bajiću trebao krenuti novi, treći, mandat, može još svašta dogoditi. Za sada “pliva” odlično i ruke iznadpolovične većine svih zastupnika u Saboru za njega će se podići u zrak.

Ključne riječi

Komentara 50

MO
momak23
22:02 24.01.2010.

Zašto mijenjati nešto što funkcionira,borba protiv mita i korupcije je uspješna i tome smo svi svjedoci stoga neka se tempo samo nastavi..

OB
-obrisani-
01:03 25.01.2010.

23.01.2010. u 22:42h avinadal A možda i Sobolica želi prije pravomoćnosti presude tamo naturiti svog muža. koji je kao pomoćnik ministra-kretena Lučina nepravomoćno radi korupcije zaradio 23 mjeseca zatvora ?

W4
wede 40
09:59 24.01.2010.

Bajić mora otići upravo zato da i oni materijali koje on drži u ladici ugledaju svjetlo dana. Dakle.Za Bajića će glasati oni koji bi da i dalje postoji selektivnost.SDP mora do krajnjih granica zaoštriti ovo pitanje jer se ovo pretvarara u Sanaderov teatar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije