Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bajić: Ne štitimo Perkovića, surađujemo s Njemačkom!

"Državno odvjetništvo je potpuno i transparentno surađivalo s njemačkom stranom te je stavilo na raspolaganje sva saznanja i dokumentaciju"
24. lipnja 2013. u 19:43 0 komentara 8 prikaza
josip perković
Foto: Anto Magzan/Pixsell

– Moramo istaknuti kako su neutemeljene tvrdnje da državno odvjetništvo nije surađivalo s nadležnim tužiteljima u Njemačkoj i da je štitilo Josipa Perkovića. Te tvrdnje jednostavno nemaju osnova – stoji u odgovoru kojim je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas odgovorio na prozivke premijera Zorana Milanovića. Premijer je, podsjetimo, u nekoliko navrata "naribao" Mladena Bajića, a zadnji put u subotu u Opatiji.

– Ono što mene zanima jest što je DORH učinio u tri godine u razdoblju od 2005. do 2008. godine. Prema onome što znamo, u ovome je slučaju 2008. nastupila relativna zastara, a 2004. više-manje sve se znalo – rekao je Milanović.

"Vezano uz navode u pojedinim medijima kako je zastara u ovom predmetu nastupila tek 29. srpnja 2008., u samom Ustavu i zakonima nema uporišta za ovakvu tvrdnju. Kako se primjenjuje Ustav iz 1990. godine kojim je ukinuta smrtna kazna, zastara je nastupila 29. srpnja 1998. godine... Bez obzira na izneseno stajalište, pa i moguća druga mišljenja, sama činjenica da je nakon donošenja državnoodvjetničke odluke u predmetu nastupila zastara, nije bila od značaja za kasniji rad u ovom predmetu. Njemačka ima suvereno pravo voditi kazneni postupak protiv osoba za koje smatra da su odgovorne za ubojstvo Stjepana Đurekovića jer je na njezinu teritoriju počinjeno ubojstvo. U ostvarenju tog prava zatražila je međunarodnu pravnu pomoć od nadležnih pravosudnih tijela RH, koja su joj tu pomoć i pružila. Državno odvjetništvo potpuno je i transparentno surađivalo s njemačkom stranom te im je stavilo na raspolaganje sva saznanja i dokumentaciju o čemu svjedoči i dopis Generalnog državnog odvjetnika pri Vrhovnom sudu SR Njemačke, od 15. studenog 2006. upućen DORH-u, kojim… vrlo srdačno zahvaljuje na dobroj suradnji bez pridržanih ograničenja pri izvođenju ovdašnje zamolbe pravne pomoći" – stoji među ostalim u iscrpnom odgovoru DORH-a.

Sudeći prema posljednjim istupima predsjednika Vlade Zorana Milanovića vezanih uz lik i djelo glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića teško je za očekivati da će ovim priopćenjem nastupiti mir između Banskih dvora i Državnog odvjetništva. Štoviše, vjerojatnije je da će se kritike, barem što se premijera tiče, nastaviti jer Bajiću uskoro istječe treći mandat, a šanse da će u proljeće iduće godine dobiti i četvrti sada se čini vrlo male.

Podsjetimo, Milanović je još kao šef oporbe Bajiću spočitavao politikanstvo zbog čega se, tvrdio je, s korupcijom počeo hvatati u koštac prekasno. Očito je kako Milanović i dalje smatra da se Bajić selektivno bori protiv korupcije. Premijer je, naime, nakon pobjede Milana Bandića na lokalnim izborima javno rekao da u Zagrebu ima korupcije i klijentelizma, iz čega se jasno iščitava Milanovićevo nezadovoljstvo time što se Mladen Bajić nije ozbiljnije pozabavio zagrebačkim gradonačelnikom.

>> Slučaj Perković: Prijava odbačena nakon tri godine istrage

>> Josipović o slučaju Perković: Stvar je potpuno krivo postavljena

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.