Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izručenje njemačkoj

Josipović o slučaju Perković: Stvar je potpuno krivo postavljena

ivo josipović,pantovčak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
21.06.2013.
u 22:32

Ako Europska komisija kaže da baš Hrvatska postupa suprotno, mislim da ne treba na tome inzistirati. Za to sam da ne radimo nikakve posebne presedane, rekao je predsjednik u intervjuu za Media servis.

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je u intervjuu Media servisu da se Josipa Perkovića ne bi moglo izručiti Njemačkoj niti uz primjenu jedinstvenog uhidbenog naloga, bez ikakvih ograničenja. Rekao je i da vjeruje Vladi da se izmjene zakona nisu planirale zbog zaštite bilo kojeg pojedinca te da bi po njemu logično bilo da se postupak provede u Hrvatskoj.

'Stvar je površno postavljena'

– Mislim da je stvar potpuno krivo, pa rekao bih i površno postavljena. Sama promjena koja se unosi, gledajući ostale odredbe Europskog uhidbenog naloga, nešto o tome znam, time sam se bavio i prije nego što sam postao predsjednik, ne utječu na položaj gospodina Perkovića. Prema njemu će se ponašati kao i prema svakome drugome. Nema nikakav poseban status, niti će ga imati – rekao je Josipović. Zapitao se zašto postupak protiv Perkovića nije proveden u Hrvatskoj.

– Prije nego što je otvoreno pitanje Europskog uhidbenog naloga bilo je jasno da po prijašnjim ustavnim odredbama, ni gospodina Perkovića, a ni bilo kojeg drugog hrvatskog državljanina nije moguće izručiti. Kroz sve te silne godine, trebalo je od Hrvatske tražiti da Hrvatska provede postupak u Hrvatskoj. I volio bih da se i o tome nešto kaže i trebalo bi na neki način paziti da se unaprijed nikoga ne osudi, ali da svi imaju potpuno jednak položaj pred zakonom – rekao je predsjednik te dodao: Ako Europska komisija kaže da baš Hrvatska postupa suprotno, mislim da ne treba na tome inzistirati. Za to sam da ne radimo nikakve posebne presedane. Da ne stvaramo dojam da se tu mijenjaju odredbe zakona radi jedne osobe ili jednog slučaja. Mislim da je Vlada vrlo jasno rekla da to nije tako".

Sabor mora uvažiti ono što su građani rekli na referendumu

Josipović je jasno poručio i da Hrvatskoj ne prijeti nikakva ustavna kriza zbog referenduma o ustavnom određenju braka.

– Imamo određena pravila i ako ih imamo u Ustavu i zakonu, moramo ih poštivati. S druge strane, ako prijeti opasnost da takav jedan postupak iznijedri određene vrijednosti za koje Vlada smatra da ne bi trebale biti na sceni, onda mora reagirati ne samo postupovnim odredbama, nego treba riješiti problem u njegovoj srži. Prema tome, ako je potrebno, ako želimo da se izjednače prava istospolnih brakova s klasičnim brakom, to se može učiniti promjenom zakona. Da pojednostavim i kažem: jednom jedinom rečenicom, ja bih to osobno odmah i učinio – poručio je predsjednik za Media servis.

Sabor mora uvažiti ono što su građani rekli na referendumu, tu dvojbe za predsjednika nema. Ipak kaže da bi podržao promjene Ustava kojima bi se preciznije objasnilo o čemu se može odlučivati na referendumu, a o čemu ne.

"Zašto ne, mislim da nije loše razmišljati o jednom takvom rješenju, koje treba biti u Ustavu ili u zakonu, samo moramo biti jako oprezni da ako se nešto čini zakonom da se ne ide na dezavuiranje ustavnih odredbi. Mislim da bi u takvom slučaju i Ustavni sud reagirao", zaključio je Josipović u intervjuu za Media servis.

>>Hrvatska ni ne zna smije li mijenjati "Lex Perković"!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije