Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatsko nacionalno vijeće

Bačić: Sve se više govori i o pravima Hrvata u Srbiji, pogotovo Vojvodini

Slaven Bačić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
17.10.2018.
u 14:45

Na pitanje koliko Hrvata živi u Srbiji, Bačić je rekao da ih je, prema posljednjem popisu stanovništva, 58 tisuća

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), krovna udruga Hrvata u Vojvodini, zadnjih godina pojačalo je  suradnju s najvišim hrvatskim državnim tijelima i predstavnicima, predsjednikom hrvatske Vlade, predsjednicom Republike i Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, što je rezultiralo da se sada sve više govori i o pravima Hrvata u Srbiji, rekao je u srijedu u Osijeku, Slaven Bačić, predsjednik HNV-a.

Do sada, kada se govorilo o manjinskim pitanjima, uvijek govorilo o Srbima u Hrvatskoj, a sada se sve više govori i o pravima Hrvata u Srbiji, izjavio je novinarima Bačić, nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem o suradnji te Županije i udruga koje okupljaju Hrvate u Vojvodini.

"Mišljenja sam da stvari idu u dobrom pravcu, jer bez pomoći Republike Hrvatske mi sami ne možemo u toj mjeri utjecati na provedbu onoga što je Srbija preuzela kao obvezu u predpristupu Europskoj uniji”, rekao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Bačić, upitan pomaže li Republika Hrvatska u rješavanju problema Hrvata koji žive u Srbiji.

Argumentirao je to činjenicom da su, za razliku od ranijih godina, riješena neka pitanja kao što je pitanje udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku. Bačić je s Anušićem razgovarao o raspodjeli novca koje je Osječko-baranjska županija namijenila kao pomoć radu udruga vojvođanskih Hrvata.

"Važno je da Hrvati u Vojvodini što bolje surađuju s teritorijalno bližim hrvatskim županijama, a to su Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska. Ovo je još jedan iskorak u tom pravcu jer će biti izdvojena konkretna novčana sredstva”, rekao je Bačić.

Foto: Davor Javorovic, Petar Glebov, Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Župan Anušić pojasnio je kako je riječ o 200.000 kuna kojima će Osječko-baranjska županija pomoći rad hrvatskih udruga u Vojvodini.

Razgovarali smo o daljnjoj suradnji i o konkretnoj financijskoj pomoći udrugama koje okupljaju Hrvate u Vojvodini. Suradnja već postoji, a planiramo već u idućoj godini pojačati tu suradnju”, rekao je Anušić.

Na pitanje koliko Hrvata živi u Srbiji, Bačić je rekao da ih je, prema posljednjem popisu stanovništva, 58 tisuća.

"Od toga broja 48.000 Hrvata živi u Vojvodini, no mi procjenjujemo da je broj dvostruko veći, jer su prisutni različiti oblici nacionalne mimikrije i postoji veliki broj onih koji se nisu izjasnili o nacionalnosti”, zaključio je Bačić.

Komentara 3

Avatar strazar
strazar
16:14 17.10.2018.

da srbi u hrvatskoj su puni prava. imaju 3 opcije . sa se prekrste,da idu ili da budu ubijeni. ista politika na snazi vec 100 godina.

Avatar hr.granicar
hr.granicar
16:26 17.10.2018.

zašto da se pomogne novčano ja sam protiv. koliko mi samo izdvajamo za srbe godišnje samo sto te novce srbi ne vide od onoga pupavca. to je dužnost Srbije da ispostuju kao sto mi moramo ispostovati njih. s koliko srbijaa financira svoje u hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije