Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGLASAK

Autoritet pijanog suca

22.11.2006.
u 18:37

Reakcija predsjednika Prekršajnog suda u Pitomači tipična je reakcija javne osobe uhvaćene u trenucima prevelike opuštenosti. Slično reagira većina poznatih alkoholiziranih vozača.

Umjesto da se javno pokaje te prizna kako je uistinu neprimjereno, osobito s obzirom na njegovu funkciju predsjednika suda, da se u državi gdje su alkoholizirani vozači jedan od većih prometnih problema vozi pijan pa k tome i izazove nesreću, on pokušajem izbjegavanja odgovora, birokratskim frazama tipa "bez komentara", zabranama i protuoptužbama daje novinarima štofa za nastavak skandalozne priče.

 Birokratski je nakaradno i shvaćanje Petra Begovića o vlastitoj ulozi u društvu. Umjesto da se osjeća odgovornim prije svega pred javnošću, on javnost u potpunosti ignorira klanjajući se isključivo nadređenima u državnoj birokraciji o kojima mu sada ovisi profesionalna sudbina.

Sudac, a osobito predsjednik suda, mora voditi računa o svom ponašanju u javnosti i ne može si dopustiti čak i manje "nepodopštine" koje si mogu priuštiti "obični" građani, a posebice ne one kojima se duboko zadire u područje nemoralnosti i protuzakonitosti. U protivnom, sudac gubi autoritet pred osobama kojima sudi te pred javnošću.

Tko god pijan dođe pred suca Begovića, može mu reći da nema prava strogo mu suditi jer se i sam našao u takvoj situaciji. Sudac se jednostavno ne smije naći pijan za volanom.

To se sucu ne smije dogoditi i svaki sudac koji bude zatečen u takvoj situaciji treba biti svjestan toga da si je možda uništio karijeru. I na ovom primjeru svaki bi dužnosnik trebao izvući pouku kako nerijetko svojim nedostojnim ponašanjem nakon incidenta samo potiče slom svoje karijere.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije