Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO POPUŠTANJE

Austrijska vlada konobarima 'skinula' maske, a Austrijancima vratila sav sport i velike priredbe

Austrijska vlada konobarima „skinula“ maske, a Austrijancima vratila sav  sport i velike priredbe
Foto: BKA Andy Wenzel
1/5
24.06.2020.
u 14:01

Ministar zdravlja Anschober je dao aktualni pregled epidemiološke situacije u svijetu, pa potom i u Austriji.

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu nakon sastanka Vijeća austrijskih ministara u Beču, savezni kancelar Sebastian Kurz, potkancelar Werner Kogler, ministar zdravlja Rudolf Anschober i ministrica turizma Elisabeth Köstinger predstavili su javnosti novi, veliki korak popuštanja mjera ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Kako je rekao kancelar Kurz od početka srpnja ukida se obvezno nošenje zaštitnih maski za konobare i ostalo osoblje koje poslužuje goste u hotelima, restoranima i drugim ugostiteljskim lokalima. Osim toga solenke, posudice za papar i ostale potrepštine ponovno se smiju držati na stolu u restoranima.

„Ali ne bacajte maske, još ćemo ih trebati“, poručio je Kurz dodavši kako je u kasnu jesen moguć povratak „težih situacija“. Napomenuo je da iako je broj novih zaraza u Austriji stabilan, međunarodna kretanja pokazuju kako to nije svugdje slučaj.

„Moramo i dalje biti budni“, ustvrdio je. Kao primjer naveo je slučaj u njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, za koju je Austrija izdala djelomično upozorenje za (ne)putovanje, istaknuvši da taj primjer zorno pokazuje kako brzo može doći do dramatične situacije. Vezano uz novo labavljenje mjera Kurz je istaknuo kako se od početka srpnja također ukida i dosadašnje ograničenje radnog vremena zatvaranja lokala za slavlja „zatvorenog tipa“ do 100 osoba, kao što su vjenčanja, rođendani i slično, te da ta okupljanja mogu trajati neograničeno. Osim toga od 1. srpnja kod sportskih aktivnosti i vježbanja nije više potrebno držati fizički razmak od metra, dozvoljava se i održavanje svih vrsta pojedinačnih i momčadskih sportova kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru.

Ono što je novina je da se uvodi vođenje liste s imenima nazočnih osoba kako bi se u slučaju pojave pozitivnog slučaja koronavirusa mogli odmah locirati svi kontakti zaražene osobe i provesti promptna izolacija. Vezano uz to, Kurz je istakao kako je vlada izdvojila 390 milijuna eura za ciljana i ostala testiranja pučanstva i djelatnika iz raznih gospodarskih grana. „I mi u Austriji, unatoč stabilnoj situaciji i niskim brojkama zaraze moramo ostati budni“, poručio je Kurz pozvavši građane na oprez i samoodgovornost.

„Virus je tu, on nije nestao“, rekao je potkancelar Kogler.

Ponovivši kako od 1. srpnja više neće biti ograničenja za sportove u zatvorenom i otvorenom prostoru, podsjetio je da su od 1. kolovoza dozvoljene i sportske i kulturne priredbe do 1.000 odnosno 1.250 sudionika ako organizator ima odgovarajući preventivno-sigurnosni koncept. Kao novinu i djelomičan povratak na staro najavio je da se od početka rujna mogu ponovno održavati velike sportske, kulturne i ostale priredbe s nazočnošću do 5.000 osoba u zatvorenom prostoru te 10.000 sudionika na otvorenom prostoru kao što su stadioni, koncerti i sl.

„Ovo su veliki koraci ublažavanja ograničenja i s njima moramo brižno postupati“, istakao je Kogler. „Povodite se zdravim razumom, uživajte i pazite!“, poručio je austrijski potkancelar Austrijancima. Ministar zdravlja Anschober je dao aktualni pregled epidemiološke situacije u svijetu, pa potom i u Austriji.

„U Austriji je epidemiološka situacija i dalje stabilna i imamo niske brojke zaraze. U posljednjih 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze i trenutačno imamo 474 aktivno oboljelih od koronavirusa“, rekao je Anschober dodavši kako svi dosadašnji koraci popuštanja mjera nisu doveli do porasta zaraze. Potom je pobrojao gdje su sve još maske obvezne, od javnog prijevoza, taksija, zrakoplova i brodova, do ljekarni, liječnika, kongresa, sajmova i javnih prosvjeda gdje nije moguće držati se propisanog razmaka od metra. Istakao je kako su iz mjera opreza „pojačane sigurnosne mjere“ vezano uz pandemiju, što znači da za svaku priredbu s više od 100 osoba organizator mora voditi listu imena nazočnih osoba, a davanje podataka će prema ministrovim riječima biti „na dobrovoljnoj bazi i u skladu s zaštitom osobnih podataka“.

„To vrijedi za sve skupove s više od 100 osoba“, pojasnio je Anschober dodavši: „Sjedeća mjesta moraju biti označena i držanje razmaka od metra i dalje je obvezno“. Za slijedeći je tjedan Anschober najavio „veliki sveobuhvatni novi program testiranja s velikim „Screeningom“. Ministrica turizma Köstinger je rekla kako je novim popuštanjem učinjen „važan korak u smjeru vraćanja normalnosti u turizmu i ugostiteljstvu“.

Najavivši kontinuirana testiranja djelatnika u ugostiteljstvu i turizmu istaknula je kako se želi postići da Austrija za turizam bude „ne samo među najljepšim, nego i među najsigurnijim zemljama“. Napomenula je kako je najavljeno popuštanje mjera ograničenja za velike priredbe i skupove od mjeseca rujna, posebno važno organizatorima kongresa i sajmova, po čemu je Austrija poznata u Europi i svijetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije