Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRE VIJESTI

U Austriji prvi put manje od milijun zaposlenih radi skraćeno, 326.000 manje nego prošli tjedan

ministrica rada Christine Aschbacher
Foto: BKA Andy Wenzel
23.06.2020.
u 23:01

Druga dobra vijest je i da je broj nezaposlenih u Austriji, u odnosu na prošli tjedan, pao za 10.520, govori Aschbacher

BEČ - Broj zaposlenih koji rade skraćeno je manji za 326.000 u odnosu na prošli tjedan, tako da je trenutačno u Austriji, prvi put nakon sredine travnja kada je brojka nezaposlenih i onih koji su skraćeno radili dosegla vrhunac, ispod milijuna i iznosi ukupno 812.745 osoba, koje rade po modelu skraćenog vremena u 58.500 poduzeća, rekla je u utorak u Beču austrijska ministrica rada Christine Aschbacher.

Aschbacher je istaknula kako pad broja zaposlenih koji rade skraćeno proizlazi iz činjenice da je od ukupno 110.000 poduzeća koja su prijavila model skraćenog radnog vremena samo ga je njih 17.000 produžila za daljnja tri mjeseca.

„Mnoga poduzeća tvrde da za to nemaju više potrebu“, pojasnila je ministrica rada napomenuvši kako to pokazuje povratak na staro onih koji su radi koronakrize morali skraćeno raditi, a sada su ponovno zaposleni puno radno vrijeme.

Podsjetila je kako je austrijska Vlada u proračunu za skraćeno radno vrijeme predvidjela 12 milijardi eura. Druga dobra vijest koju je priopćila ministrica Aschbacher je da je broj nezaposlenih u Austriji, u odnosu na prošli tjedan pao za 10.520 i sada iznosi 470.376 nezaposlenih koji su u potrazi za poslom.

„Od polovice travnja kada je broj nezaposlenih bio na povijesnom vrhuncu, posao je ponovno pronašlo 118.000 ljudi“, istaknula je.

Ministrica gospodarstva i digitalizacije Margarete Schramböck, osvrnuvši se aktualnu situaciju na tržištu rada je rekla da je „nakon pet tjedana vidan lagani uzlazni trend“.

„Ali još dugo nismo s drugu stranu brda“, poručila je, izrazivši zadovoljstvo padom broja nezaposlenih i onih koji rade skraćeno radno vrijeme zbog koronakrize.

Posebno je istaknula značaj zapošljavanja mladih, najavivši modernizaciju naučničkih zanimanja za razne obrte. Apelirala je na poduzeća da pomognu mladima i unatoč krizi uzmu šegrte u svoje pogone. Situaciju na tržištu rada pomno prate predstavnici sindikata, koji su od vlade zatražili da generalno skrati radni tjedan s 42 na 35 sati. I predložili smanjenje radnih sati za 20 posto, a plaće za 10 posto po modelu „“90 za 80“, uz tvrdnju da skraćeno radno vrijeme povećava produktivnost.

Na prijedlog sindikata odmah je reagirao predsjednik austrijske Gospodarske komore Harald Mahrer, koji je poručio da generalno skraćivanje radnog vremena za stalno ne dolazi u obzir. Dodao je da zaposlenici koji trenutačno rade skraćeno radi koronakrize, na skraćenom su radu samo privremeno dok se njihovi poslodavci financijski ne oporave i vrate ih ponovno na puno radno vrijeme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije