Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USUSRET NOVOJ GODINI

Austrijanci s posebnim pesimizmom dočekuju 2015.

pesimizam, depresija
Foto: Thinkstock
26.12.2014.
u 23:30

Istraživanje je također pokazalo da svaki treći ispitanik, prvenstveno žene i osobe do 50 godina starosti i osobe s višim školskim obrazovanjem namjerava u Novoj godini nešto promijeniti u svom životu.

Austrijanci s posebnim pesimizmom dočekuju 2015. godinu, pokazalo je najnovije istraživanje austrijskog Instituta za ispitivanje javnog mnijenja IMAS u Linzu, objavljeno u petak. Isti izvor navodi da je pesimista 50 posto, a optimista tek 41 posto, što je za pet posto manje nego lani u isto vrijeme. Rekordno malo optimista, njih tek 25 posto zabilježeno je 1982. godine. Najviše optimista bilo je 1989. godine, njih čak 62 posto.

U najnovijem istraživanju svaki druga anketirana osoba dala je negativan odgovor: 26 posto Austrijanaca izrazilo je skepsu kad je riječ o Novoj godini, a njih 24 posto izrazitu zabrinutost. Razlozi za negativno raspoloženje pred dolazeću 2015. godinu su prvenstveno globalno loša gospodarska situacija, stalna poskupljenja, te strah od gubitka radnog mjesta.

Analitičari IMAS-a tvrde da su mladi naraštaji Austrijanaca optimističniji od starijih, te da je onaj obrazovaniji sloj koji čine maturanti i akademici, manje skeptičan od onog koji ima završenu samo Osnovnu školu.

Istraživanje je također pokazalo da svaki treći ispitanik, prvenstveno žene i osobe do 50 godina starosti i osobe s višim školskim obrazovanjem namjerava u Novoj godini nešto promijeniti u svom životu. 

„Više sporta, osvješteniji životni stil, zdravlja ishrana i smanjenje kilograma“, na top listi su planiranih promjena Austrijanaca u 2015, stoji u istraživanju, uz napomenu kako je četiri petine izjavilo da im je na prvom mjestu zdravlje. 

>> Više od polovine građana živi lošije nego u prosincu i misli: Bit će i gore!

Komentara 6

ST
Startrack
22:48 26.12.2014.

Nebrinite eto vam raznika iz Bosne. Dolaze pjeske. AziLJ, AziLJ.

TO
tolitol
10:23 27.12.2014.

Kao što se iz članka može iščitati, lošije obrazovani pesimističnije doživljavaju budućnost u jednoj od najbogatijih država na svijetu u kojoj se stopa nezaposlenosti od 8-9 posto smatra katastrofalno visokom. Za usporedbu, u Hrvatskoj stopa nezaposlenosti nikad nije bila tako niska, a stvarni BDP po stanovniku je otprilike tri puta niži. Sve je dakle relativno.

NA
Natovac
11:56 27.12.2014.

Austrija nema zime,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije