Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Austrija uvodi vlastitu 'zelenu putovnicu': Evo od kada će biti na snazi, za što će trebati i što će sadržavati

Kontrola na austrijsko-njemačkoj granici
Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
27.05.2021.
u 15:40

Od austrijskog Parlamenta usvojen Zakon o „zelenoj covid putovnici“ točno propisuje koje podatke obvezno mora sadržavati taj certifikat

Austrija ide vlastitim putem i od 4. lipnja uvodi vlastitu „zelenu covid putovnicu“. Tako je jučer odlučilo Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta glasovima vladajuće Narodne stranke (ÖVP) i Zelenih, kojima su se pridružili i oporbeni socijaldemokrati (SPÖ) i liberali Neosa. Jedini koji su se usprotivili toj odluci bili su zastupnici krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ),jer smatraju da će uvođenje „zelene putovnice“ narušiti Austrijancima ustavom zajamčena im prava na osnovne ljudske slobode.

„Zelena putovnica“ će prema odluci Parlamenta biti dokaz da je osoba koja ju posjeduje cijepljena protiv koronavirusa, izliječena ili negativno testirana. Biti će dostupna u digitalnom obliku putem QR koda ili u papirnatom obliku kao PDF dokument koji će se moći odštampati. Kako ističu nadležni organi vlasti, austrijski „zeleni certifikat“ je napravljen tako da je kompatibilan i lako se može spojiti s digitalnom „zelenom putovnicom“ Europske unije za neometano putovanje izvan granica vlastite zemlje, kada 1. srpnja stupi na snagu.

Kako se navodi, „Zelena putovnica“ bi trebala biti i obvezna „ulaznica“ u ugostiteljske i turističke objekte, te na kulturne i sportske priredbe. Austrijsko Ministarstvo zdravlja, kako navode domaći mediji, dobilo je nalog za organizaciju elektronskog servisa koji će izdavati zelene certifikate na nacionalnoj razini o cijepljenju ili izlječenju, a koji će do 1. srpnja biti usklađeni i s onima na EU razini.

Od austrijskog Parlamenta usvojen Zakon o „zelenoj covid putovnici“ točno propisuje koje podatke obvezno mora sadržavati taj certifikat, a to su ime i prezime korisnika, datum rođenja, vrstu cjepiva ili vrstu testa, a rok dokle će vrijediti navedeni certifikat biti će određen posebnom uredbom koja će se temeljiti na najnovijim znanstvenim saznanjima.

Ministar zdravlja Wolfgang Mückstein temeljem tog zakona imati će mogućnost uvida u sve podatke iz registra o cijepljenju, te o bolestima koje se moraju prijavljivati s ciljem poboljšanja upravljanja epidemiološkom situacijom u zemlji i nadgledanja učinkovitosti mjera sprečavanja širenja pandemije koronavirusa. 

Ključne riječi

Komentara 22

SO
Sir Oliver
16:15 27.05.2021.

Nekada, jos ne tako davno sam Austriju smatrao oglednim primjerom moderne i demokratske drzave. Da, nekada, ali vise definitivno ne!

SJ
Sve je uzalud
16:03 27.05.2021.

....zašto netko mora znati da sam cijepljen i preboljen....čim izvadim putovnicu ..žigosan....

GE
geler203
15:50 27.05.2021.

Podaci o cijepljenju se nalaze u podacima pacijenta i to je tajni podatak. Nitko te taj podatak ne može tražiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije