Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONOVNO PORAST ZARAŽENIH

Austrija razmišlja o obveznoj FFP2 maski i na otvorenom

AUSTRIA-VIENNA-COLD WEATHER
Foto: Guo Chen/XINHUA/PIXSELL
1/2
18.02.2021.
u 14:45

Na otvorenom je za sada nošenje FFP2 maske obvezno na tržnicama i sajmovima, ali i od 8. veljače u bečkom Zoološkom vrtu Schönbrunn

Nakon što je austrijsko Ministarstvo zdravlja poslalo dopis pokrajinskim vladama u kojem se traži ne samo da redovno kontrolira epidemiološku situaciju u zemlji vezano uz sprečavanje širenja koronavirusa i njegovih mutacije nego da i što prije donesu odluku o obveznom nošenju maski „na jako frekventnim mjestima na otvorenom“, prije svega u ulicama i na mjestima gdje se odlazi u shopping, ponovno se je uzbunila austrijska javnost.

Naime, austrijski mediji u četvrtak izvještavaju kako zbog ponovnog porasta broja novozaraženih i sedmodnevne incidencije posljednjih dana, a danas je u Austriji zabilježeno nakon duljeg vremena ponovno gotovo 2.000 novozaraženih odnosno njih 1.967 u proteklih 24 sata te još 22  Covid-19 umrlih, savezna vlada planira obvezno nošenje FFP2 maski proširiti i na otvoreni javni prostor.

„Da, ima razmišljanja, da se uvede obvezno nošenje maske na jako frekventnim mjestima na otvorenom“, potvrdio je ministar zdravlja Rudolf Anschober u četvrtak na marginama novinske konferencije posvećene njezi starijih i nemoćnih osoba. Ministar je kao primjere naveo čekanje u redovima na ulaz u trgovine ili trgovačke centre.

„Ali u principu na svim jako frekventnim mjestima gdje zbog raznih razloga nije moguće održati obvezni fizički razmak (op. 2 metra)“, pojasnio je Anschober.

Trenutačno je obvezno FFP2 masku nositi kod kupovine u trgovinama, javnom prijevozu, kod liječnika, u ljekarnama kao i kod  frizera & CO uslužnih djelatnosti. Na otvorenom je za sada nošenje FFP2 maske obvezno u Austriji na tržnicama i sajmovima, ali i od 8. veljače u bečkom Zoološkom vrtu Schönbrunn.

Kako ističu mediji, obveza nošenja maski na otvorenom ne bi bila novina niti za stanovnike pojedinih dijelova Koruške, budući da je zaštitna maska bila obvezna još prošlo ljeto kada su u ovu austrijsku pokrajinu s brojnim jezerima navalili domaći turisti.

No, bilo kako bilo, dopis Ministarstva zdravlja posebno je uzbunio pripadnike štajerskog ogranka krajnje desno usmjerene Slobodarske stranke (FPÖ). Šef Kluba pokrajinskih parlamentaraca Mario Kunasek ogorčen dopisom saveznog Ministarstva zdravlja ističe kako je ideja pristigla iz Beča „apsurdna“. Napomenuo je da se sa savezne razine „ponovno pokušava zaobilaznim putem postići da se na pokrajinskoj ili kotarskoj razini uvede obvezno nošenje FFP2 maske na otvorenom“.

Ministarstvo zdravlja prema tumačenjima pokrajina u svom dopisu traži da pokrajine uvedu obvezu nošenja FFP2 maske bez ispušnog ventila na otvorenom ili istovrijedne maske odgovarajućeg višeg standarda „posebno za trgovačke ulice s visokom frekvencijom ljudi kao i za odgovarajuća područja u gradskim središtima“.

Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 7

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
15:05 18.02.2021.

I u kući. I pod tušem. I dok se spava. Ali, samo se cijepite i onda će sve biti dobro.

ME
MediciKM
15:21 18.02.2021.

Koji klinac je tim Austrijancima. Jel to njima netko ispire mozak ili? Doduše, kad sam razgovarao s par njih, koliko su zaluđeni tim cjepivom, mislim da nam stvarno nema spasa od ispiranja mozga i strahovlade....

ZV
Zvrky
15:16 18.02.2021.

Ljudska budalaština i glupost je neuništiva ,očito na ovim primjeru austrijske vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije