Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIŠENA TEMPERATURA NAJČEŠĆA

U Austriji najviše nuspojava kod cjepiva AstraZenece, medicinsko osoblje odbija cijepljenje

AstraZeneca Covid-19 Vaccination - Netherlands
Foto: Utrecht Robin/ABACA/PIXSELL
1/3
17.02.2021.
u 14:19

Osobe cijepljenje cjepivom AstraZenece najčešće su kao neželjenu posljedicu cijepljenja prijavile povišenu tjelesnu temperaturu

Austrijski Savezni ured za zdravstvenu sigurnost (BASG) objavio je u srijedu službene podatke o neželjenim nuspojavama nakon cijepljenja protiv koronavirusa, koje su prijavili cijepljni austrijski građani.

Isti izvor navodi da je do 12. veljače najviše pritužbi stiglo od osoba koje su cijepljene AstraZeneca cjepivom. Riječ je o 14,9 slučaja na 1.000 cijepljenih osoba.

Za usporedbu s ostalim cjepivima, kod cjepiva BioNTech /Pfizer to je bilo „samo“  kod 3,79, a kod Moderne  kod 5,71 slučaja.
S BioNTechom je do 12. veljače cijepljeno 365.039 ljudi, a njih 1.384 je prijavilo neželjene nuspojave. Cjepivom Moderne cijepljeno je 8.057 osoba, a njih 46 prijavilo je nuspojave, dok je AstraZenecom cijepljeno 3.961 osoba, a njih 59 je prijavilo neželjene nuspojave nakon cijepljenja.

Najviše prijava odnosilo se je na lakše nuspojave kao što su glavobolja, povišena tjelesna temperatura, umor, bol na mjestu uboda, bol u mišićima ili zglobovima nogu i ruku, groznica, mučnina, vrtoglavica..

Osobe cijepljenje cjepivom AstraZenece  najčešće su kao neželjenu posljedicu cijepljenja prijavile povišenu tjelesnu temperaturu.
Alergijske reakcije zabilježene su kod 18 pacijenata, a pritužbe na probleme u području facijalnog živca ili čeljusti zabilježene su u 19 slučajeva.

Medicinsko osoblje u više bolnica i klinika širom Austrije, pa tako i u Beču proteklih je dana odbilo se cijepiti cjepivom AstraZenece. Kao razlog su navedene neželjene nuspojave i navodno slabiji učinak tog cjepiva u odnosu na ostala, posebice kod mutacija koronavirusa. A trenutačno Austrijom kolaju britanska i južnoafrička, ova druga uglavnom u Tirolu.  

Što se tiče umrlih BASG je do 12. veljače prijavio 21 smrtni slučaj kod cijepljenih osoba. Kako se navodi u izvješću kod dvije umrle osobe povezanost s cijepljenjem može se isključiti na temelju obdukcijskog nalaza. Troje umrlih cijepljeno je, kako je naknadno utvrđeno, u tijeku razdoblja inkubacije zaraze koronavirusom. Za deset cijepljenih osoba se tvrdi da je vjerojatan uzrok smrti  njihova prethodna teška oboljenja. Za šestero pacijenata nema informacija i čeka se rezultat istrage.

„Za sada nema dokaza o povezanosti s cijepljenjem, a istrage su još u tijeku“, poručio je BASG.      

VIDEO Probudio se najjaktivniji europski vulkan, Etna izbacivala lavu stotinama metara u vis

 

Komentara 6

AL
alfagt2015
15:38 17.02.2021.

dođeš u bolnicu na cijepljenje,na ulazu ti izmjere temperaturu 36,2....cijepiš se i imaš 37.9 i onda te ostave u bolnici jer imas koronu

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
14:51 17.02.2021.

Lako tako pumpati djelotvornost cjepiva kad se smrt nakon cjepiva ne priznaje kao posljedica cijepljenja. Lako tako.

DU
Deleted user
14:34 17.02.2021.

"Za deset cijepljenih osoba se tvrdi da je vjerojatan uzrok smrti njihova prethodna teška oboljenja." Aha, ali to ne vijedi za "smrt" od corone.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije