Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Verbalni rat

Atena traži ratnu reparaciju od Berlina

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
12.03.2015.
u 08:45

Nepremostiva doza nepovjerenja između najvećih vjerovnika i najvećih dužnika u eurozoni ušla u novu fazu

Verbalni rat Atene i Berlina, koji otkriva katkad nepremostivu dozu nepovjerenja između najvećih dužnika i najvećih vjerovnika u eurozoni, ušao je u novu fazu nakon što je grčki premijer Alexis Tsipras optužio Njemačku da se služi “pravnim trikovima”, ali da će morati nadoknaditi ratnu štetu Grčkoj nastalu u doba nacističke okupacije tijekom II. svjetskog rata. Trispras tvrdi da Berlin Grcima duguje 160 milijardi eura kao ratne reparacije, no glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert izjavio je jučer da je to pitanje “pravno i politički već riješeno” kad je SR Njemačka 1960. platila Grčkoj ratnu odštetu u visini 115 milijuna njemačkih maraka.

– Trebali bismo se koncentrirati na sadašnja pitanja i na, nadam se dobru, budućnost – rekao je Seibert.

Jučer je u Bruxellesu započeo prvi sastanak predstavnika nove grčke vlade s tzv. Trojkom, predstavnicima triju institucija koje nadgledaju reforme koje je Grčka obvezna provoditi u zamjenu za financijsku pomoć. Prema neslužbenim informacijama grčkog lista Kathimerini, sastanak se nastavlja danas u Ateni, što bi bio prvi dolazak predstavnika triju institucija nakon pobjede Syrize na izborima i tvrdnje premijera Tsiprasa da Trojka više nije dobrodošla u Grčku. Njemački dužnosnici vjeruju da Tsipras želi naglašavanjem ratne odštete skrenuti pozornost s činjenice da u Atenu dolaze iste one tri institucije za koje se on osobno zakleo da više neće dolaziti u Grčku. Ministar pravosuđa u Tsiprasovoj vladi Nikos Paraskevopoulos izjavio je jučer da je spreman potpisati izvršenje presude grčkih sudova kojom bi se počela plijeniti njemačka imovina u Grčkoj. Grčki je sud 2000. presudio da se obitelji dvjestotinjak Grka ubijenih tijekom nacističke okupacije kompenziraju prodajom njemačke imovine u Grčkoj poput Goethe instituta i drugih nekretnina.

>> Njemački ministar financija: Grčka Vlada treba vremena, no ispunit će zahtjeve

>> Grčka pristala na produljenje programa pomoći koji izgleda kao njezin poraz

Komentara 15

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
09:07 12.03.2015.

Neradnici bi se opet grebali za novce od drugih.

MA
Malenkost
11:47 12.03.2015.

Paralele s HRstkom? Da i u HR uskoro ovakvi scenariji. Bahati nesposobni Balkanci s Cackalicom u ustima promatraju iz hladovine gdje se sto moze drpnuti. Cijeli Balkan je takav.

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
15:56 12.03.2015.

i ovi su počeli kopati po prošlosti, jer ne znaju riješavati sadašnje probleme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije