Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kapitulacija Syrize?

Grčka pristala na produljenje programa pomoći koji izgleda kao njezin poraz

Alexis Tsipras
Foto: DPA/PIXSELL
20.02.2015.
u 20:58

Dogovorom je izbjegnut rizik da Grčkoj idućeg mjeseca ponestane novca

Postojeći program pomoći Grčkoj produljuje se za četiri mjeseca, dogovoreno je na upravo završenom sastanku Eurogrupe u Bruxellesu, a Syrizina vlada u zajedničkoj izjavi s ostalim državama euro zone obvezala se i na nekoliko stvari koje je do jučer odlučno odbijala potpisati. 

Priznala je da je cilj ovog produljenja "uspješan dovršetak (...) uvjeta iz postojećeg sporazuma" i prihvatila je cilj primarnog proračunskog suficita koji je Grčkoj zadan još krajem 2012., iako je u pregovorima zahtjevala da se taj cilj smanji i da se novoj grčkoj vladi dopusti da ima veće rashode u proračunu. Na prvi pogled večerašnji dogovor čini se kao veliki zaokret i poraz nove grčke vlade. Grčka je, naime, pristala na značajne ustupke i obvezala se da će dodatne ustupke dati do ponedjeljka.

"Ovo je očita kapitulacija za grčkog premijera Alexisa Tsiprasa koji je rekao da je prijašnji program pomoći mrtav i da je gotovo s Trojkom", komentirao je Raoul Ruparel, direktor ekonomsko-istraživačkog odjela instituta Open Europe.

Naziv "institucije" je novi izraz za ono što se dosad nazivalo Trojkom, ali u osnovi sve je isto. Trojka institucija - sastavljena od Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda - i dalje će kontrolirati reforme u Grčkoj te na temelju te kontrole odlučivati zaslužuje li Grčka isplatu tranši iz paketa pomoći.

Iako je postignut pomak, nije još sve dovršeno jer Atena treba do ponedjeljka poslati prvu listu novih reformi koje namjerava poduzeti, a zatim će "institucije" ocijeniti jesu li te reforme u skladu s dosad dogovorenim reformama propisanim programom pomoći. 

No, grčki ministar financija Yanis Varoufakis izjavio je da grčka vlada nije potpisala poraz. - Nećemo više pratiti skriptu koju nam daju izvana - rekao je. Po njegovu mišljenju, formulacija o zadržavanju ciljeva primarnog proračunskog suficita ne znači da se nova vlada obvezala imati taj suficit na razini 3 posto. A reforme koje će poslati do ponedjeljka bit će reforme po njihovoj volji, tvrdi Varoufakis. 

Ugledni američki ekonomist Paul Krugman na svome blogu koji piše za New York Times ovako je komentirao ishod sastanka u Bruxellesu: "Na čudnom smo mjestu: ovo izgleda kao poraz Grčke, ali kako ništa sadržajno nije riješeno to je poraz samo u slučaju da ga Grci prihvate kao poraz. To znači da baš ništa nije jasno razriješeno. A to se može smatrati dobrim ishodom - Grčka je dobila još vremena da se dovede u red".

- Gotovo je, barem na četiri mjeseca - jedna je od izjava nakon objave o dogovoru, prenosi Reuters.

Dogovorom je izbjegnut rizik da Grčkoj idućeg mjeseca ponestane novca.

Produljenje novčane pomoći omogućit će novoj grčkoj vladi dodatno vrijeme za pregovore o produljenju finacijske pomoći.

Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je početka sastanka u Bruxellesu kako svi žele da Grčka ostane u eurozoni, no da će morati znatno poboljšati svoj zahtjev za produljenjem programa pomoći.

Grčki premijer Alexis Tsipras jučer je na svom službenom profilu na Twitteru objavio da je “ovo trenutak povijesne političke odluke za budućnost Europe”. U četvrtak su premijer Tsipras i njemačka kancelarka Merkel telefonski razgovarali, a grčki izvori razgovor su nazvali konstruktivnim.

>> “Ako zaista želite otići iz eurozone, idite!”

Komentara 33

DU
Deleted user
21:06 20.02.2015.

Grčka mora surađivati s "Trojkom" jer bi ponovno bankrotirali. A to sto Syriza radi to je samo zbog populizma u vlastitoj državi. Populistička stranka, populistički potezi.

DU
Deleted user
21:41 20.02.2015.

dobro, a sto su to dogovorili? ko je popustio? Ko je pojeo g ovno?Jel syrizia izdala narod? Jel njemacka izdala banke? Jel treba prijaviti lovu sto sam dobio u maskarama za porez?

MA
Manolo46
22:24 20.02.2015.

Tipični balkanci+komunjare. Najprije su skašili milijarde, a sad ne bi vratili. I ne samo da ne bi vratili, nego napadaju ove koji traže svoje novce nazad, nazivaju ih nacistima, i kao da poručuju da su oni munjeni zato jer traže svoje novce natrag. Balkanski komunizam je jedna od najzločinačkijih ideologija ikad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije