Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomogli rusi ili?

Grčka ipak platila ratu duga od 459 milijuna eura, nitko ne zna otkud im novac

Alexis Tsipras
Foto: DPA/PIXSELL
10.04.2015.
u 08:13

Uplata rate duga MMF-u dogodila se paralelno s posjetom grčkog premijera Alexisa Tsiprasa Vladimiru Putinu u Moskvi

Grčka vlada jučer je izdala nalog za plaćanje rate duga MMF-u u iznosu od 459 milijuna eura, no nitko ne zna otkud im novac, piše Independent. Već sljedeći mjesec na naplatu im stiže novih 950 milijuna eura kredita. Nekoliko financijskih stručnjaka smatra da se Grčka ne drži međunarodnih financijskih standarda pa su podaci upitni budući da mnogi državljani ne plaćaju porez.

Atena je svjesna problema s naplatom poreza. Obećala je zaposliti turiste i čistače kao honorarne porezne inspektore u jednoj od posljednjih rundi pregovora o reformama približavanja EU kriterijima kako bi dobili novu novčanu injekciju.

Ova uplata rate duga MMF-u dogodila se paralelno s posjetom grčkog premijera Alexisa Tsiprasa Vladimiru Putinu u Moskvi gdje su razgovarali o suradnji između dviju pravoslavnih država.

I dok su obje strane demantirale da je Grčka zatražila financijsku pomoć, potvrdili su da su potpisali energetski sporazum. Tsipras je potvrdio da Grčka želi graditi plinovod od turske granice, nastavljajući se tako na “Turski tok”, projekt ruskog plinovoda koji je naslijedio propali “Južni tok”. Razgovarali su i o mogućnosti ukidanja ruskog embarga na uvoz grčkog voća i povrća nastalih nakon što je EU Rusiji uveo sankcije zbog ukrajinske krize.

Bilo je govora i o ruskome ulaganju u ključnu grčku infrastrukturu, među kojima je i luka Thessaloniki.

Grčkoj na naplatu stiže više od dva milijuna eura 14. i 17. travnja, no taj kredit će se preliti na sljedeću ratu kredita bez dodatnih troškova za Grčku. Ovaj  tjedan Atena je podigla novih 1,14 milijarde eura za polugodišnje državne mjenice te je najavljena nova prodaja u iznosu od 625 milijuna eura za sljedeći tjedan.

Grčka ovisi o kratkoročnim zajmovima pomoću kojih dobiva gotovinu, a kreditori su uglavnom domaći ulagači budući da je zemlja isključena s međunarodnih financijskih tržišta. 

>> Putin: Tsipras nije tražio novac, dat ćemo kredite

>> Grčka očijuka s Rusijom, njemački političar: 'Tko se igra vatrom, taj može i opeći prste'

Komentara 25

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
08:47 10.04.2015.

Zamisli ti ovo, postala vijest da se vraća uzeto...

Avatar viki_nuland
viki_nuland
18:19 10.04.2015.

Kada ne placaju ne valja, a i kada plate opet ne valja. Pitanje je sto zele ti bankari, bi li piskili ili bi kakili?

BL
blackstone
09:25 10.04.2015.

Ecb tiska 1000 milijardi novih papirnatih eura,a grcka je problem? inace u eurozoni drzave clanice mogu same izbacivati kovanice,i to je grcka uradila sigurno.to je 40 eura po grku,nitko nije osjetio a ionako im treba inflacija da potakne rast gospodarstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije