Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogledajte što su arheolozi pronašli u moru kod Biograda

– Poznavali su uzgoj i obradu maslina – rekao je Parica i kazao kako je teško reći jesu li ti stanovnici jeli masline ili samo radili ulje.
19. listopada 2018. u 11:36 5 komentara 3622 prikaza
Arheološko nalazište Tukljača
Foto: Privatne fotografije
Pogledajte galeriju 1/9

U mjestu Turanj u neposrednoj blizini Biograda, na lokaciji Tukljača zadarski arheolozi, sveučilišni profesori Mate Parica i Mato Ilkić pronašli su najstarije tragove maslinarstva na hrvatskoj strani Jadrana. Naime u podmorju između obale i otočića Galešnjak poznatog otoka ljubavi pronašli su više stotina koštica maslina, ali i višanja datiranih na tisuću i petsto godina prije Krista. 

Masline NATJECANJE Hrvati ponovno izabrani za najbolje berače maslina

Dosad je najstariji nalaz, kako su nam rekli, datiran na 1000 godina prije Krista. Oduševljenje zadarskih arheologa je tim veće jer su uvjereni da bi na nakon pronalaska koštica maslina starih 3500 godina na agronomskom fakultetu u Zagrebu, kada usporede pronađene koštice u moru s postojećim sortama maslinama na Jadranu, zapravo mogli dobiti "maslinovo ulje s licencijom na 3500 godina proizvodnje." 

Profesor Mato Ilkić i Mate Parica tvrde kako je pronalazak u Turnju dokaz i da je maslinarstvo na ovom području egzistiralo i prije grčkih kolonija, a budući da je lokacija tek donekle istražena, moguće je da bude još iznenađenja. Ova je lokacija inače prozvana i ''hrvatska Atlantida'', dakako u šali, jer stara je 3500 godina, što su arheolozi utvrdili po ostacima nastambi i brojnim alatima pronađenim u podmorju koje je nekad bilo dio kopna i za koje je još nepoznato kada ga je prekrilo more. Mato Ilkić tvrdi kako je uz mnogobrojne artefakte, alatke i nastambe pronađena i golema količina kostiju koja potvrđuje da se na ovom području obilato jelo. 

Kupa iz vremena antičkog Rima Areheolozi istražuju u rijeci Kupi olupinu broda iz antičkog doba

– Ima tu ostataka kostiju goveda, ovaca, koza, a evo i maslina pa možemo reći da je ovdje bilo jako mnogo gurmana – rekao je Mato Lukić.  Inače, arheološka lokacija je i dalje nezaštićena unatoč vrijednom odnosno vrhunskom arheološkom nalazištu,  pa ovim dijelom pašmanskog kanala u vrijeme arheološkog istraživanja odnosno ronjenja i dalje jure gliseri i skuteri i ugrožavaju sigurnost arheologa.

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
 • Avatar grbadeva
  grbadeva:

  pored koštica našli glinenu ploču na kojoj su uklesani stihovi "Maslina je neubrana"

 • Avatar stinkyink
  stinkyink:

  Arheolozi pronašli najstariji dokaz maslinarstva u Hrvatskoj……..ahahaaaaaaa, ovakvi naslovi su zahebali cak i one srpske mitomane o bogom danu nebeskom narodu……. ja mislim da bi ipak bio bolji naslov "Arheolozi pronašli najstariji dokaz maslinarstva na tlu danasnje Hrvatske". jel kad ... prikaži još! je ta posuda napravljena ili u nju stavljene masline takozvani hrvati su u kozusima od ovaca i koza bosonogi trcalii nedje po tundrama i stepama azije.

 • Avatar Gilles Auguste Kremer
  Gilles Auguste Kremer:

  Našli su posudu na kojoj je napisano kako nema tko brati maslinu...