Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURANJ

Pogledajte što su arheolozi pronašli u moru kod Biograda

Arheološko nalazište Tukljača
Foto: Privatne fotografije
1/9
19.10.2018.
u 11:36

– Poznavali su uzgoj i obradu maslina – rekao je Parica i kazao kako je teško reći jesu li ti stanovnici jeli masline ili samo radili ulje.

U mjestu Turanj u neposrednoj blizini Biograda, na lokaciji Tukljača zadarski arheolozi, sveučilišni profesori Mate Parica i Mato Ilkić pronašli su najstarije tragove maslinarstva na hrvatskoj strani Jadrana. Naime u podmorju između obale i otočića Galešnjak poznatog otoka ljubavi pronašli su više stotina koštica maslina, ali i višanja datiranih na tisuću i petsto godina prije Krista. 

Dosad je najstariji nalaz, kako su nam rekli, datiran na 1000 godina prije Krista. Oduševljenje zadarskih arheologa je tim veće jer su uvjereni da bi na nakon pronalaska koštica maslina starih 3500 godina na agronomskom fakultetu u Zagrebu, kada usporede pronađene koštice u moru s postojećim sortama maslinama na Jadranu, zapravo mogli dobiti "maslinovo ulje s licencijom na 3500 godina proizvodnje." 

Profesor Mato Ilkić i Mate Parica tvrde kako je pronalazak u Turnju dokaz i da je maslinarstvo na ovom području egzistiralo i prije grčkih kolonija, a budući da je lokacija tek donekle istražena, moguće je da bude još iznenađenja. Ova je lokacija inače prozvana i ''hrvatska Atlantida'', dakako u šali, jer stara je 3500 godina, što su arheolozi utvrdili po ostacima nastambi i brojnim alatima pronađenim u podmorju koje je nekad bilo dio kopna i za koje je još nepoznato kada ga je prekrilo more. Mato Ilkić tvrdi kako je uz mnogobrojne artefakte, alatke i nastambe pronađena i golema količina kostiju koja potvrđuje da se na ovom području obilato jelo. 

– Ima tu ostataka kostiju goveda, ovaca, koza, a evo i maslina pa možemo reći da je ovdje bilo jako mnogo gurmana – rekao je Mato Lukić.  Inače, arheološka lokacija je i dalje nezaštićena unatoč vrijednom odnosno vrhunskom arheološkom nalazištu,  pa ovim dijelom pašmanskog kanala u vrijeme arheološkog istraživanja odnosno ronjenja i dalje jure gliseri i skuteri i ugrožavaju sigurnost arheologa.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar grbadeva
grbadeva
15:42 19.10.2018.

pored koštica našli glinenu ploču na kojoj su uklesani stihovi "Maslina je neubrana"

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
12:10 19.10.2018.

Našli su posudu na kojoj je napisano kako nema tko brati maslinu...

DU
Deleted user
13:29 19.10.2018.

Arheolozi pronašli najstariji dokaz maslinarstva u Hrvatskoj……..ahahaaaaaaa, ovakvi naslovi su zahebali cak i one srpske mitomane o bogom danu nebeskom narodu……. ja mislim da bi ipak bio bolji naslov "Arheolozi pronašli najstariji dokaz maslinarstva na tlu danasnje Hrvatske". jel kad je ta posuda napravljena ili u nju stavljene masline takozvani hrvati su u kozusima od ovaca i koza bosonogi trcalii nedje po tundrama i stepama azije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije