Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STEFAN TALMON

'Pokuša li Slovenija silom provesti odluku Arbitražnog suda, kršit će međunarodno pravo'

Foto: Essex Street
29.06.2017.
u 14:10

Tu valja podsjetiti na slučaj Velike Britanije i Albanije i napetosti u Krfskom kanalu nakon Drugog svjetskog rata

Što još stoji na raspolaganju slovenskoj strani, koja ustraje na primjeni odluke, iako već sad najavljuje da za primjenu ima šest mjeseci. Što ako Slovenija odluči provesti odluku silom?

– Nasilna provedba ili nametanje odluke suda jedne strane suprotna je međunarodnom pravu – vrlo jezgrovito odgovara profesor Stefan Talmon, odvjetnik u uglednoj firmi 20 Essex Street, profesor na Oxfordu i na Sveučilištu u Bonnu. Talmon se bavi međunarodnim javnim pravom, rješavanjem međunarodnih sporova te pravom mora.

Slučaj Krfskog kanala

Tu valja podsjetiti na slučaj Velike Britanije i Albanije i napetosti u Krfskom kanalu nakon Drugog svjetskog rata, koji je Albanija svojatala te ga osigurala minama, dok je Britanija – a i međunarodno pravo – bila stava da je riječ o međunarodnim vodama. Kad je velika Britanija krenula pokazivati mišiće, Međunarodni je sud – a bila je to njegova prva odluka – kazao kako je prijetnja ili upotreba sile apsolutno zabranjena čak i kad država primjenjuje svoje pravo.

– Jedini način na koji jedna strana može “natjerati” drugu da prihvati odluku je kroz nenasilne protumjere ili javni pritisak – kaže Talmon. I stoga je od iznimne važnosti potpora međunarodne zajednice, posebice velikih država, za koju obje strane lobiraju.

Komentara 26

CA
carlo20
15:35 29.06.2017.

Ovo je presuda ista dogovoru Račan-Drnovšek. Drug Račan je s Drnovšekom potpisao dogovor o prepuštanju hrvatskih teritorijalnih voda Sloveniji,a taj dogovor je danas Sloveniji glavni adut na sudu u Den Haagu, i kako danas vidimo, dobili su što su htjeli, put do otvorenog mora koji ima je dao još Račan.

SO
SoloHan
16:03 29.06.2017.

Sad će Slovenija poslat raketne pedaline kojima će upravljat Suljo, Aziz, i Miloš

DR
Draš
15:28 29.06.2017.

Ne kužim,kako bi Slovenci silom primjenili odluku arbitraže?Neka mi netko pametan to objasni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije