Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Arbitraža je mrtva, potpuno je jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut'

Slovenija je konačno priznala skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitraže. Spor se može riješiti samo bilateralno, napisala je na Twitteru predsjednica.
23. studenoga 2019. u 14:15 69 komentara 6540 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavila je u subotu kako je potpuno jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut kako bi se nedopušteno utjecalo na ishod arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici te da se spor može riješiti samo bilateralno, reagirajući na izvješće slovenskog povjerenstva iz kojeg proizlazi da je slovenska država prikrivala ilegalnu komunikaciju arbitražne agentice i arbitražnog sudca. 

Izvještaj KNOVS-a Otkrivamo: Slovenska strana sama objavila da je varala u arbitraži s Hrvatskom

"Slovenija je konačno priznala skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitraže. Sada je potpuno jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut kako bi se nedopušteno utjecalo na ishod. Arbitraža je odavno mrtva, a spor se može riješiti samo bilateralno", napisala je na Twitteru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

Iz izvještaja na koji se u subotu pozvao Večernji list proizlazi da je slovenska država preko obavještajnih službi sve vrijeme sudjelovala u prikrivanju komuniciranja slovenske arbitražne agentice Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca te da se slovenska obavještajna služba SOVA počela pripremati za arbitražu još početkom 2009. a arbitražni sporazum potpisan je ujesen.

Ističu kako izvještaj slovenskog parlamentarnog Povjerenstva za nadzor obavještajnih službi (KNOVS) nedvojbeno potvrđuje da je slovenska strana bila ta koja je u cilju arbitražne prijevare upregnula državni aparat i svoje tajne službe.

Nuklearka Krško OPET PROBLEMI Arbitraža Hrvatske i slovenije i zbog blokade u upravi nuklearke Krško?

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman vjeruje da je sada stvoren put za rješenja bilateralnog pitanja putem pregovora Hrvatske i Slovenije. 

"Ovo samo može biti pokazatelj da je doista i slovenska strana priznala vlastitu grešku i krivnju. Mislim da je to dobar put da se vratimo za stol i počnemo pregovarati jer je to bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije", rekao je Grlić Radman novinarima u subotu u Zagrebu na Cvjetnom trgu ispred štanda za prikupljanje potpisa aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. 

Kolinda Grabar-Kitarović
1 / 5
Gordan Grlić Radman

"S Hrvatske strane postoji dobra volja i uvijek je postojala. Siguran sam da ćemo sa slovenskim susjedima i prijateljima naći odgovarajuće rješenje", rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova. 

Borut Pahor SLOVENIJA Novi socijaldemokrati prijavili Pahora zbog veleizdaje u slučaju arbitraža

Grlić Radman dodaje da je vrijeme da se to pitanje "skine s dnevnog reda jer nas opterećuje". 

Hrvatski sabor je još krajem srpnja 2015., nakon što je Slovenija nepovratno kontaminirala arbitražni proces, donio jednoglasnu odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Princeza:

  Tako se brane nasi interesi. Ne kao oporba bi odmah sve dala Sloveniji

 • Avatar ante
  ante:

  Tak se to radi a ne kao Milanovic koji govori o samo tri Kamena ili Mesic pokusava pokloniti Svetu Geru.

 • maklin:

  Apsolutno se slažem i podržavam. Koliko nas Slovenija stopira sve ove godine, ne znaš da li postoji koja država gora od Slovenije.