Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARLAMENTARNI IZBORI

ANKETA Što mislite, tko će uspjeti prikupiti 76 potpisa za mandatara?

Andrej Plenković i Zoran Milanović
Foto: Pixsell
1/5
Autori: Hina, Večernji.hr
17.04.2024.
u 19:57

S obzirom na raznolikost političkih opcija, očekuje se dinamičan proces pregovaranja kako bi HDZ ili SDP, stranke s najviše osvojenih mandata, uspjele prikupiti potrebnih 76 potpisa.

Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ, koji ima 58 mandata, a koalicija Rijeke pravde, predvođena SDP-om, dobiva 44 mandata, pokazuje izlazna anketa po zatvaranju birališta. Treći je Domovinski pokret s 13 mandata, a četvrto mjesto s 11 osvojenih mandata zauzima Možemo, dok je Most peti s devet mandata.

Prema anketi provedenoj među biračima po izlasku s biračkog mjesta, u 11. saziv Hrvatskoga sabora ulaze još IDS s dva mandata, Nezavisna platforma Sjever na čelu s međimurskim županom Matijom Posavcem također s dva mandata te koalicija Fokus-Republika s jednim mandatom.

S obzirom na rezultate izbora, postavlja se pitanje tko će uspjeti prikupiti potrebnih 76 potpisa za mandatara. HDZ, prema izlaznim anketama, ima najveći broj mandata, ali još uvijek nedostaje nekoliko potpisa za osiguranje većine. Znatan broj mandata ima i koalicija Rijeke pravde, no trebaju dodatnu potporu kako bi formirali vladu. S druge strane, stranke poput Domovinskog pokreta, Možemo i Mosta mogu odigrati ključnu ulogu u formiranju vlasti ako se pridruže jednoj od vodećih koalicija.

S obzirom na raznolikost političkih opcija, očekuje se dinamičan proces pregovaranja kako bi HDZ ili SDP, stranke s najviše osvojenih mandata, uspjele prikupiti potrebnih 76 potpisa. U slučaju da nijedna strana ne uspije složiti većinu, Hrvati će morati iznova na birališta. Što vi mislite, tko će uspjeti prikupiti dovoljno ruku da bi formirao novu vladu? Odgovorite nam u našoj anketi.

VEZANI ČLANCI:

GALERIJA Marin Miletić u stožer MOST-a stigao u pratnji djevojke, prve rezultate pratili su dobro raspoloženi

Andrej Plenković i Zoran Milanović
1/12

Komentara 2

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
20:46 17.04.2024.

pupovac.

DM
D'Mich
22:25 17.04.2024.

HDZ je pobjednik i to je jasno. Pitanje je samo hoće li onaj na Pantovčaku to priznati, progutati knedlu i uredno porpisati mandat ili će početi vikati "krađa krađa" i izazvati ustavnu krizu u zemlji. To bi bilo dno dna ali ja uopće ne sumnjam da je Milanović kadar za tako nešto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije