Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković sa županima

Jedinicama lokalne samouprave više novca od poreza na dohodak

Andrej Plenković
Foto: Reuters/PIXSELL
03.07.2017.
u 12:52

Ova Vlada posebno cijeni ulogu županija i vas koji ste dobili povjerenje na izborima prije nekoliko tjedana, naglasio je Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjeda u Požegi drugim sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina i predsjednikom saborskog Odbora za lokalnu samoupravu.

Sa željom uspostavljanja načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama, Plenković je prvi ovakav sastanak sazvao u Zagrebu 19. prosinca prošle godine, a današnji u Požegi prvi je "na terenu". Premijer je naglasio važnost suradnje središnje i županijske razine vlasti te rekao da je to ključno načelo rada Vlade u idućim godinama.

Dodao je kako je zajednička politička odluka da se ovakvi sastanci nastave diljem Hrvatske i da to postane sustavna praksa. – To ranije nije bio slučaj i ponekad se činilo da živimo u dva paralelna svijeta. Župani su imali svoje kolegije u sklopu zajednice županija, a s Vladom i ministrima su bili ''ad hoc'' u vezi. Za današnje dvije teme odabrali smo one koje su možda i najaktualnije i najrelevantnije. Jedna je strategija regionalnog razvoja RH, dokument koji je Vlada usvojila prije nekoliko dana i koji je upućen na raspravu u Hrvatski sabor, a druga je financiranje lokalne i područne samouprave – rekao je Plenković.

Kako doznajemo, to praktično znači da će se na drugi način dijeliti novac prikupljen iz poreza na dohodak te da će, u duhu razvoja regija i gradova, županije profitirati za oko 9 posto u odnosu na sadašnju raspodjelu. Ministar financija Zdravko Marić govorio je o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Prema njegovim riječima, najveći dio financiranja postojećih decentraliziranih funkcija sada preuzima država. – Jedna od anomalija u postojećem sustavu poreza na dohodak je činjenica da se svi oblici poreza na dohodak, odnosno prihoda od poreza na dohodak, u postojećem sustavu dijele između gradova, općina i županija, odnosno države, dok je jedan još uvijek centraliziran, a to je prihod od poreza na kamate na štednju.

Dakle, naš je prijedlog da se taj kompletan prihod prepusti jedinicama lokalne i područne samouprave – rekao je Marić. Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstavila je Strategiju regionalnog razvoja RH do kraja 2020., a na sazivanju sastanka premijeru je uime prisutnih župana zahvalio predsjednik Hrvatske zajednice župana Goran Pauk

Komentara 8

SN
Samo naprijed
17:30 03.07.2017.

Vidim mostovce i SDP-ovce kako plaču. Najčešće kada premijer Plenković povuče dobar potez. A bliža suradnja države i županija je svakako dobra politika.

Avatar dobry
dobry
13:32 03.07.2017.

Razočarali ste me gospodine Plenkoviću, duboko ste me razočarali. Mislio sam da ćemo vašim dolaskom na mjesto Predsjednika Vlade, KONAČNO, dobiti pravu osobu koja će nas izvući iz ove žabokrečine od polumaf.ijaš.ke države, uvesti nas u društvo srednjeeuropskih država demokršćanskog svjetonazora i socijalne pravde. No, prvo što ste napravili bilo je rušenje MOST-a, po svaku cijenu, samo da bi ste prikrili sistemsku pljačku od preko 40 MILIJARDI u Agrokoru i zaštitili svoje mentore (stare komunjare čiji je glasnogovornik metuzalem Šeks), koji su ovaj sistem izvlačenja novaca putem Agrokora i osmislili. Novci isparili, a nitko nije kriv!? Kako je to moguće!? Doveli ste u pitanje stabilnost Vlade, države i svoju osobnu karijeru zbog toga. Koja vas je to sila natjerala na takvo nešto? Posljedično doveli ste se u situaciju da sve ovisi o 3 ruke SDSS-a i M. Pupovca, koji po naputke kako djelovati po vitalnim i strateškim pitanjima u Saboru, ide u Beograd kod A. Vučića. I još k tomu, trgujete u Saboru novcima poreskih obveznika, kao na stočnoj pijaci, poluilegalno i zakonski upitno, samo da bi ste ostali na površini u toj kaljuži u koju ste nas uvalili...i to samo zbog toga da bi oni koji su navikli ovako "voditi" državu, nastavili svoj pljačkaški pir na imovinu države i građana!

AM
AMD------------------------
14:42 03.07.2017.

seksov segrt -ovaj na slici- je hrvatsku otrovao do dna, urlicu hdz muljatori i pune dzepove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije