Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Rasprava o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskoj dobila je drugačiju dimenziju'

Andrej Plenković u Europskom parlamentu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
06.02.2018.
u 16:40

"Spreman sam za raspravu u parlamentu, među strankama i javnosti, i pokušat ćemo tu razdvojiti stabla od šume u idućim mjesecima", najavio je Plenković na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Strasbourgu kako je rasprava o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskoj dobila drugu dimenziju te da sadržaju konvencije dio javnosti prilazi iz kuta rasprave o rodnoj ideologiji, pa će se uskoro "pokušati razdvojiti stabla od šume".

U Hrvatskoj je javna rasprava o Istanbulskoj konvenciji, "u dijelu javne rasprave, nažalost, nekako dobila jednu drugačiju dimenziju (...), tipa rasprave o rodnoj ideologiji, koja pokušava supstanci te konvencije prići iz drugog kuta", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje zastupnice Zelenih Ska Keller kako to da je u Hrvatskoj ta konvencija još uvijek predmet rasprave.

Andrej Plenković u Europskom parlamentu
1/7

Plenković je rekao i kako Istanbulska konvencija po njegovom mišljenju, "zaista postoji da se spriječi nasilje u obitelji, posebno nasilje prema ženama".

"Spreman sam za raspravu u parlamentu, među strankama i javnosti, i pokušat ćemo tu razdvojiti stabla od šume u idućim mjesecima", najavio je Plenković na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu. 

Javne konzultacije i proces pripreme zakona za iznošenje pred Hrvatski sabor gotovo su dovršeni, napomenuo je hrvatski premijer.

Predstavnica kluba Zelenih Ska Keller je ispred kluba Zelenih nakon Plenkovićevog govora o hrvatskoj viziji budućnosti Europe upitala: "Kako uopće može doći u pitanje trebamo li zaštititi žene od nasilja, kako se može dogoditi da to u vašoj zemlji još uvijek bude predmetom rasprave?"

Plenković je u svom odgovoru podsjetio i da su Istanbulsku konvenciju inicirali hrvatski stručnjaci u Vijeću Europe, a da je konvenciju Hrvatska potpisala 2013. godine. Dodao je da ne zna zašto tada socijaldemokratska vlada, koja je za to imala dvije godine, nije krenula u daljnje korake njezine ratifikacije.

Pogledajte i video susreta Plenkovića i Junckera:

Komentara 15

DR
drenova2
17:59 06.02.2018.

Svaku osobu koja se zatekne na teritoriju Hrvatske temeljem zakona već štite hrvatska državna tijela (policija, državno odvjetništvo, sud, prekršajni sud) od svakog nasilja (fizičkog, psihičkog,...); nasilje postoji odkad je čovjeka a od kad je civilizacije državna tijela su za to zakonom zadužena; nasilje muškarca postoji prema muškarcu, ženi djetetu; nasilje žene postoji prema muškarcu, ženi djetetu! istanbulska konvencija je tu samo da tzv. nevladinim udrugama koje se navodno bave "zaštitom žena" osigura dotacije iz državnog proračuna (pročitajte Konvenciju!); ako država ne osigura lovu udrugama onda nadržavno nadzorno tijelo (tzv. GREVIO, vidi Poglavlje IX. Konvencije)provodi istragu i naređuje Državi da to što prije učini! što je ovo: GrEVUO kao komesar u koloniji! pročitajte ljudi tu konvenciju (na Vladinim internetskim stranicama, pa ćete vidjeti neviđena čudesa što nam naturaju i poturaju!!!)

PI
pinkec
18:46 06.02.2018.

U Hrvatskoj nije nitko protiv zaštite žena, ali i svih drugih, samo se treba izdvojiti rodna ideologija iz te Istambulske konvencije!

DU
Deleted user
17:33 06.02.2018.

Znači kad se usvoji konvencija nasilje ne ženama će prestati.Nikakva konvencija to ne može spriječiti na žalost. Stvar je odgoja.Ako odgojiš dijete da poštiva druge neće tući ženu. Samo se donose neke konvencije a problem i ostaju.Udruge muzu državu kak ti za zaštitu žena a same su sebi svrha.Kako društvo se moramo promjeniti i krenuti od sebe.Kućni odgoj je ono što nam fali. Ne može dijete moje odgajati ni vrtić,škola.crkva niti bilo tko,oni samo mogu nadograditi vrijednosti koje ponese od kuće-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije