Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMBICIJE I KALKULACIJE

Analiza uoči izbora: Evo koje gradove pod svaku cijenu žele HDZ i SDP, a gdje šansu vide Škoro i Tomašević

Foto: Marko Prpic/Marko Lukunic/Sasa Miljevic/Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
14.05.2021.
u 09:31

HDZ želi vratiti vlast u Lici i zadržati Split, SDP-u najvažnija Rijeka, DP računa na istok Hrvatske, Možemo! cilja na Zagreb, Most priželjkuje Sinj

Lokalni izbori drugi su svijet u odnosu na parlamentarne. Fragmentirani su i na njima igraju neki drugi kriteriji pa je na kraju znatno teže razlučiti tko je zapravo ukupni izborni pobjednik. Ipak, stranke su na nacionalnoj razini zacrtale neke ciljeve na temelju kojih će mjeriti svoj rezultat.

Cilj HDZ-a je zadržati sredine koje sada imaju, pri čemu im je najveći izazov Split, jedini veliki grad u kojem su na vlasti u mandatu na izmaku. Njihov kandidat za gradonačelnika Vice Mihanović vodi u anketama, a u drugom izbornom krugu mogao bi ga dočekati “centraš” Ivica Puljak. HDZ tu mora računati na činjenicu da je ukupno biračko tijelo u Splitu standardno podijeljeno 50:50 između ljevice i desnice, a pitanje je može li Mihanović u drugom krugu dobiti podršku kompletne desne biračke scene, s obzirom na krajnje zategnut odnos HDZ-a s Domovinskim pokretom i Mostom.

Mihanovićev konačni uspjeh zato će ovisiti o tome hoće li i koliko splitska ljevica biti motivirana izići na izbore, pri čemu Puljku problem stvara snimka na kojoj pjeva ustašku pjesmu. Pritom se već otvoreno govori kako postoje i recentnije snimke njegova “ustašovanja” koje bi se mogle pojaviti u nastavku izbornog procesa. Iako je Puljka, objektivno, teško okarakterizirati kao poklonika Ante Pavelića, biračko tijelo na ljevici uvijek je bilo osjetljivije na “proklizavanja” svojih kandidata od desnice pa je moguće da bi Puljak zbog toga mogao ostati bez nekih birača, a kako se razlika među kandidatima u drugom krugu u Splitu uvijek mjeri gotovo u promilima, to bi ga moglo koštati i izborne pobjede. Dakle, ne bude li velikih iznenađenja i taktičkih pogrešaka u kampanji za drugi krug, HDZ se može nadati da će zadržati vlast u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj, unatoč teškom mandatu obilježenom kompromisima s koalicijskim partnerom Željkom Kerumom.

Muke s disidentima

Ukupan izborni dojam stranke snažno bi mogao popraviti i grad Osijek, u kojem njihov Ivan Radić slovi kao apsolutni favorit za gradonačelnika. HDZ-u je cilj vratiti i vlast u Ličko-senjskoj županiji, u kojoj je na vlasti Darko Milinović, župan kojega je stranka isključila iz vlastitih redova, a potom ga bezuspješno pokušala i srušiti s vlasti. Međutim, Milinović je anketni favorit i bilo bi ravno čudu da izgubi ove izbore. I na istoku Hrvatske, u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, stranka će se morati pomučiti s disidentima koji su napustili HDZ i idu na izbore uz potporu Domovinskog pokreta. U HDZ-u se općenito mogu čuti negodovanja zbog Plenkovićeve taktike napada na Domovinski pokret i Most i istodobnih dobrih odnosa sa SDSS-om, jer se dio HDZ-ovaca se boji da bi to moglo skupo koštati njihove kandidate.

Niti jedna stranka i niti jedan predsjednik stranke nisu povukli toliko dramatične poteze pred nadolazeće izbore kao što je to napravio novi šef SDP-a Peđa Grbin. Što zbog lošeg stanja na terenu, što zbog dubokih klanovskih podjela, raspušten je niz vodstava stranačkih organizacija pred izbore pa čak i u Zagrebu gdje su „u zadnjoj minuti“ promijenili i kandidata za gradonačelnika. Zbog toga je jedan od ključnih ciljeva SDP-a dobar rezultat u glavnom gradu, odnosno rezultat koji ne i bio lošiji nego prije četiri godine kada su osvojili osam skupštinskih mandata.

Neulazak kandidata za gradonačelnika Joška Klisovića u drugi krug u Zagrebu i eventualni podbačaj liste za Skupštinu doveo bi do novog vala nezadovoljstva u stranci, a što bi se posljedično moglo preliti na sve bitke SDP-a u drugom krugu, posebice u Rijeci. Upravo je gubitak Rijeke u kojoj SDP vlada više od 30 godina najveći strah SDP-ovaca na ovim lokalnim izborima. Samim time i zadržavanje tog grada spada i u njihov najvažniji cilj i napravit će sve da ga i ostvare. U stožeru Marka Filipovića, očekuju da će u drugom krugu sve stranke lijevog spektra dadu podršku njihovom kandidatu te se nadaju kako će rezultati za gradsko vijeće pokazati da SDP skupa s PGS-om i Možemo! te još nekim strankama od centra prema lijevo imaju dovoljno, za stabilnu većinu i da će to biti glavni motiv biračima u Rijeci da glasaju za SDP-ova kandidata.

Uz zadržavanje Rijeke „crvenom“, među glavne ciljeve SDP-a spada i zadržavanje vlasti u Koprivnici, Sisku, Pločama, Trogiru, Čakovcu, manjim gradovima na otocima te u obje županije koje imaju, Primorsko-goranskoj i Krapinsko-zagorskoj. Sve iznad toga bio bi „bonus“, a u SDP-u vjeruju da uz „malo sreće“ mogu na vlast i u Makarskoj s kandidatom za gradonačelnika Zoranom Paunovićem te u Velikoj Gorici, gdje gradonačelnik želi biti Ivo Jelušić. Vjeruju i da Mihael Zmajlović ima šanse kao kandidat za župana Zagrebačke županije.

HDZ-u konkurent i Most

Osvajanje nekog novog grada SDP-u bi dobro došlo da kompenzira činjenicu da će Možemo! Zagrebu od nedjelje biti vjerojatno najjači politički igrač dok će im SDP eventualno moći biti manji partner. Osvajanje Zagreba ključni je cilj platforme Možemo!. Ali ne samo osvajanje mjesta gradonačelnika već i dovoljnog broja skupštinskih mandata kako bi, uz SDP i eventualno još neku lijevu opciju, mogli imati stabilnu većinu u gradskoj Skupštini.

No Možemo! računa na ozbiljan rezultat, a to znači osvajanje mandata u gradskim vijećima i u Rijeci i u Splitu što bi im bio temelj za jačanje nacionalnog profila stranke. Inače, osim u Zagrebu, Splitu i Rijeci Možemo! na ovim lokalnim izborima izlazi i u Osijeku, Dubrovniku, Korčuli, Puli, Pazinu i Karlovcu, ali i s četiri županijske liste – u Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj i Istarskoj županiji.

U Domovinskom pokretu, kao mladoj stranci koja na ovim izborima treba potvrditi nacionalnu prepoznatljivost, puno nade polažu u Zagreb, gdje su uvjereni da će njihov predsjednik Miroslav Škoro ući u drugi krug, što bi ih potvrdilo kao snažnu konkurenciju HDZ-u u glavnom gradu. Još jedna stranka s kojom se mora izboriti HDZ je Most, u kojem kažu da im je cilj osvojiti neke gradove i općine, ali i ući u vijeća u svim velikim gradovima i zagrebačkoj Skupštini. Očekuju pobjedu Mira Bulja u utrci za gradonačelnika Sinja i ulazak Bože Petrova u drugi krug utrke za dubrovačko-neretvanskog župana. Puno nade polažu i u Ivicu Kukavicu, svog kandidata za splitsko-dalmatinskog župana, kojemu ankete ne prognoziraju drugi krug, ali u Mostu očekuju da će samo njegovo ime znatno osnažiti stranku u Županijskoj skupštini.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Sučeljavanje pet kandidata za gradonačelnika Rijeke

Komentara 97

MK
mksdk
09:58 14.05.2021.

Zašto se ne nastavi informiranje javnosti o financiranju Tomaševića od strane njemačke političke stranke (zeleni)? Ajmo, nije valjda da iste gazde financiraju i medije? lol

CO
coruption
10:24 14.05.2021.

hoće li Možemo onda uvesti njemački jezik kao službeni?

DU
Deleted user
12:30 14.05.2021.

Najveće zlo što nas može zadesiti je rigidna ljevičarska šoroševa stranka Mo žemo. Mogu samo zatrti Hrv atsku do kraja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije