Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti EU izbori

Analitičari složni: Bandićeva stranka ne prolazi kod građana jer nije interesno prihvatljiva

Žarko Puhovski smatra da gradonačelnik Zagreba ne može postati nešto više od toga jer se njegova stranka ne može pokazati kao prava politička stranka. Priča o gradonačelniku Hrvatske bila bi smislena kad bi ona bila grad, a nije, govori Puhovski
27. svibnja 2019. u 16:07 3 komentara 583 prikaza
Milan Bandić u pratnji supruge i psa izašao na biralište na izborima za Europski parlament.
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Iako bilježi uspjehe na lokalnim izborima, stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića ne bilježi velike uspjehe na parlamentarnim izborima, na izborima za EU parlament nije uspjela prijeći ni izborni prag, a analitičari objašnjavaju kako se to događa jer građani gradonačelnika čvrsto identificiraju s lokalnim izborima, ali i zato što se na nacionalnoj razini njegova stranka ne može pokazati kao interesno prihvatljiva skupina.

Matija Posavec LIBERALNI DEMOKRATI HNS želi ujedinjenje liberala u Hrvatskoj: Mogli smo imati 100 tisuća glasova

Gradonačelnikova stranka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti osvojivši tek 1,97 posto glasova na europarlamentarnim izborima, nije prešla izborni prag, a više postotaka glasova među onima koji jednako kao i Bandićeva stranka nisu uspjeli prijeći prag, imali su SDSS Milorada Pupovca (2,66 posto) te nedavno osnovan Start Dalije Orešković (2,02 posto).

Više su osvojili i gradonačelnikovi donedavni skupštinski koalicijski partneri Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku koji su na euroizbore izašli u koaliciji s HSP-om, te osvojili 4,37 posto glasova.

Stranka rada i solidarnosti osnovana je 2015., a na lokalnim izborima 2017. bila je relativni pobjednik sve četiri razine izbora u Zagrebu - za gradonačelnika, Gradsku skupštinu, 17 vijeća gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora, a jučer je u Zagrebu dobila samo 4,56 posto glasova i tek je deveta po broju osvojenih glasova u glavnom gradu.

Zoran Bahtijarević, Milan Bandić Pobjednici i gubitnici Tko je skočio, a tko je razočarao na EU izborima

Isto tako, na parlamentarnim izborima 2016. stranka BM365 osvojila je svega dva mandata.

Puhovski: BM 365 su stranka koja samu sebe ne razumije kao pravu političku stranku

"Oni su stranka koja samu sebe ne razumije kao pravu političku stranku, već kao interesnu skupinu ljudi koji organiziraju život grada. Koliko uspješno, tu ima raznih mišljenja, no očito je uspješno s obzirom da su više puta pobjeđivali", komentirao je za Hinu politički analitičar Žarko Puhovski.

Isti model, istaknuo je, ne može se proširiti na Hrvatsku jer se ta stranka u Hrvatskoj ne može pokazati kao interesno prihvatljiva skupina, "jer je priča o gradonačelniku Hrvatske smislena kada bi ona bila grad, a ona to nije".

HDZ 'BILO JE PREVIŠE LISTI' Plenković: Nisam zadovoljan rezultatom, presudilo je tisuću glasova

"Prevelike su unutrašnje razlike u Hrvatskoj i taj model na razini Hrvatske jednostavno ne funkcionira, ni u percepciji, a kamoli u realnosti. Građani jako dobro znaju u kojoj ladici drže Bandića - u ladici 'gradonačelnik'", naglasio je Puhovski.

Milardović: U njegovoj ponudi ima kvalitetnih ljudi koji su bili na listi, no stvar je percepcije

Da je to stvar percepcije, objašnjava i politički analitičar Anđelko Milardović koji ističe da je tako jedino moguće objasniti uspjeh, odnosno neuspjeh Bandićeve stranke na fenomenološkoj razini. Percepcija je, naglašava, važna u psihologiji i socijalnoj kategorizaciji. 

"Svatko percipira svijet na individualan način, iste stvari vidimo različito. Baš zbog percepcije građana, a s obzirom na tip izbora, Bandićeve aspiracije na europskoj razini ne prolaze. To se događa zbog toga što je on u potpunosti identificiran s lokalnim izborima tako da viša razina zahtjeva ili ponude ne prolaze, što pokazuje iskustvo, empirija izbornih ciklusa", komentirao je Milardović za Hinu.

Izbori u Europi REZULTATI IZ EUROPE Orban vodi u Mađarskoj, Le Pen bolja od Macrona. Zeleni rastu za čak 20 zastupnika

Ocijenio je da je na Bandićevoj listi za europarlament bilo kvalitetnih ljudi, no ipak je, ističe, sve stvar percepcije. Odbacio je mogućnost da Bandićev projekt nije bio jasno ili razgovjetno prezentiran jer je, kaže, ipak bio vidljiv i taj prigovor bi bio labav.

Mislav Kolakušić komentirao rezultate EU izbora

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
  • darwil:

    Uskoro će Zagreb slaviti dan oslobođenja,Bandiću i bandičistima bliži se kraj.

  • verica2:

    Bandićeva stranka ne prolazi jer joj je vođa i utemeljitej potpuno kompromitiran. I oni najbezazleniji i najnaivniji su, nakon snimki koje smo imali prilike čuti na posljednjem ročištu u predmetu protiv Bandića, shvatili o kome i čemu je riječ.

  • moškov:

    puhovski je najveci politicki analiticar ovih prostora sfrj i to samo kad je u pitanju hrvatstvo...