Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PITANJA

Ana Pezelj: Ni među samim ženama nema dovoljno solidarnosti

Ana Pezelj, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
10.03.2019.
u 19:55

Uspoređujući plaće muškaraca i žena, dok god žene dva mjeseca godišnje rade bez plaće, dotle imamo jako veliku potrebu taj jaz smanjivati

Razgovarali smo s Anom Pezelj, izvršnom tajnicom za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Svima su puna usta ravnopravnosti spolova, no vidite li vi zaista pomake kada je u pitanju brojnost žena na vodećim pozicijama, kao i ravnopravnost žena kada su u pitanju iznosi plaća?

Ne. Možemo krenuti od politike. Koliko smo koraka unatrag napravili samo ako se pogleda broj zastupnica u Saboru? Broj koji trenutačno imamo ne odražava broj žena u društvu, jer žena ima 51%, a sigurno ne odražava ni broj žena koje su i inače politički aktivne, što znači da je pitanje repozicioniranja žena na izbornim listama – nužno. Kada je riječ o upravnim funkcijama, odnosno menadžerskim i polumenadžerskim pozicijama, rezultati su skromni, a mogu i moraju biti puno bolji. Polazeći od činjenice da je više žena visoko obrazovano, nego muškaraca, onda bi bilo logično ostvariti i takvo okruženje koje potiče i promiče više žena na vodećim funkcijama. Kod plaća smo nešto bolji nego prosjeci EU. Ali, uspoređujući plaće muškaraca i žena, dok god žene dva mjeseca godišnje rade bez plaće, dotle imamo jako veliku potrebu taj jaz smanjivati. Usto, žene najviše zaostaju za muškarcima u iznosima mirovina.

Uglavnom se gleda odnos muškaraca prema ženama, no kakav je odnos među samim ženama, ima li među njima dovoljno solidarnosti?

Ne. Prvo zbog tradicionalnog odgoja, jer već unutar obitelji promoviraju se muške i ženske uloge. Potom, što god rekli u sustavu obrazovanja, to se isto nastavlja i tijekom školovanja. I tako, ako se vi kao žena želite dokazivati, onda se ne morate dokazivati samo muškim kolegama nego se morate dokazivati i drugim ženama, jer se inače kaže da tražite kruha preko pogače.

Podržavate li uvođenje kvota ili ste mišljenja da izabirati uvijek treba najbolje i najsposobnije, neovisno kojeg su spola?

Kvota ima svoju svrhu koja omogućava da se iz kvantitete preraste u kvalitetu. Kvote ženama omogućavaju da razvijaju i svoje kompetencije, jer ako nemate kvotu onda nemate ni priliku razvijati sebe i svoje kompetencije u bilo kojem području.

>> Pogledajte video: Pula: Na Dan žena na gradskim ulicama održan Noćni marš

 

Komentara 4

DU
Deleted user
20:01 10.03.2019.

Ženske udruge kao " brane" ženska prava... a nisu se javile kada svi vrijeđaju drugu ženu, npr Kolindu, Ružu Tomšić, Markićku.... pa i sama Sanja Sarnavka kao da kaže- oću dva (2) medicinska grudnjaka, a to što sve druge žene imaju pravo samo na jedan ortopedski- baš me briga....dobila ga, i više se ne bori i za taj djelić ženskih prava.... licemjerke.....

YU
YuBastards
21:01 10.03.2019.

Ravnopravnost spolova u zanimanjima znaci i da bi medju cestovnim radnicima trebalo biti 50% zena, kao i na gradjevini, kao u rudnicima, kao u poslovima razminiravanja...itd. Ali Ne, frajli treba biti 50% samo tamo gdje curi med i mlijeko. A tamo gdje je potreban rad i muka..e to je Muski posao.

IH
iron.hide.54966
20:14 10.03.2019.

Naravno da nisu. Zaokupljene su time da budu jednake muškarcima pa na tom putu gaze i same sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije