Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTI BRŽI OD SUSJEDA

Malo turističko čudo u Zagrebu: Dva Engleza i 11 Amerikanca, svi cijepljeni, atmosfera odlična

Amerikanci u Taču
Privatni album
27.05.2021.
u 13:43

Odlično raspoloženo društvo za glavno je jelo naručilo zagrebački odrezak, a neobično dobro rapoloženje se brzo proširilo i na druge goste i osoblje

Dva Engleza i jedanest Amerikanaca sinoć na večeri u zagrebačkom Taču bili su pravo malo turističko čudo. Svijet putovanja se tek normalizira, još nam se ni  prvi susjedi nisu vratili u predkorona brojkama, a konkretno gostiju iz dalekog SAD-a za stolom tog kultnog zagrebačkog restorana nije bilo od studenog 2019. Odlično raspoloženo društvo za glavno je jelo naručilo zagrebački odrezak, a neobično dobro rapoloženje se brzo proširilo i na druge goste i osoblje.

- Ma, da, svi smo bili jako radosni, atmosfera je bila odlična. Amerikanci su bili baš veseli i opušteni, svi su dvaput cijepljeni, a nas ostale je ponijela spoznaja i taj osjećaj, koji smo sinoć imali, da se stvari ipak polako normaliziraju. Naš restoran ne živi od turista nego praktički od svojh stalnih gostiju, zahvaljujući njima i činjenici da je cijela obitelj u ovom poslu smo i preživjelli pandemiju, ali ne može čovjek ostati imun kad vidi koliko je drugim kolegama teško. Ugostitelji su jako osjetili ovu pandemiju, restorani koji nemaju terasu i dalje su u velikom problemu, a sad svi kubure i s osobljem. Fali i kuhara i konobara, mnogi su se prekvalificirali, mnogi su, recimo, otišli na bolt i Glovo dostave hran. Vjerujem da se dio restorana neće ni otvoriti - kazuje chefica u obiteljskom restoranu Tač Vesna Miletić.

- Inače, mi smo prije pandemije imali redovito goste iz SAD-a koji su dolazili u Europu ciljano na gastroture. Dobro se sjećam posljednje grupe u studenom 2019., bilo ih je čak 40, sjedili su na terasi iako je bilo dosta hladno, ali već su počele prve mjere opreza. Jeli su žgvacet od boškarina i domaće njoke,salamine od boškarina i salamine s tartufima, sir škripavac...  Sinoćnja grupa nakon Zagreba nastavlja po Hrvatskoj,  uzbuđeni su, i njima je to prvo inozemno putovanje nakon lockdowna, a naš grad ima se jako svidio. Kažu da nije toliko stradao u potresu kako su mislili prije dolaska - govori naša sugovornica koja iduću skupinu američkih gostiju očekuje već u lipnju.

Najave su dobre i za ostatak godine, potvrđuje Toni Šerka, predstavnik američkog turoperatora Colette u čijoj su organizaciji Amerikanci i doputovali.

- Prije pandemije je plan za 2021. bio 60 takvih grupa, praktički smo ga prepolovili, ali ovaj program, koji uz gastro doživljaje uključuje posjet uz Zagreb i Šibeniku te Splitu, pa brodom za Trogir, Brač, Vis, Korčulu, Dubrovnik, te nacionalnim parkovima, je dosta tražen i dosta smo optimistični. Već za dva tjedna stiže iduća grupa, dolaze i u srpnju, a od kolovoza ćemo svaki mjesec imati po jednu grupu. Prije pandemije je u organizacijia ovog najastarijeg američkog organizatora putovanja, u sklopu dvaju programa koje smo tada imali,  Hrvatsku posjetilo nešto više od tisuću Amerikanaca, pa vjerujemo da bi s ovim tećim ove godine ukupno gledano mogli i nadmašiti taj broj - optimističan je T. Šerka.

Razlog za optimizam su svakako i najave nekoliko izravnih zračnih linija Dubrovnika sa SAD-om, pa će svakako biti puno komotnije nego li je sada državljanima SAD-a, koji presjedaju na raznim europskim aerodromima, doći u Hrvatsku.

Ključne riječi

Komentara 3

SO
Sir Oliver
14:56 27.05.2021.

Poenta clanka je bila "bili su dvaput cijepljeni"! Fuj!!

WL
Wlarg
15:18 27.05.2021.

Za dvije godine, atmosvera ispod zemlje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije