Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Amerikance najviše zanimali ratni zločini u Hrvatskoj

Između prosinca 1995. i siječnja 2003., kada je umro Tuđman i Račan došao na vlast, zasad nema ni jedne depeše
30. studenoga 2010. u 20:44 141 komentara 44 prikaza
\'glina rat akcija oluja 5.8.1995.\'
Foto: Robert Belošević/Pixsell

Od 1686 depeša američkoga veleposlanstva iz Zagreba, koje je objavio WikiLeaks među 250.000 diplomatskih dokumenata SAD-a, najstarijeg je nadnevka ona od 6. kolovoza 1991., označena ključnim riječima ratni zločin. Na početku kolovoza 1991. srpske postrojbe uz pomoć JNA počinile su masakr u Dalju (1. kolovoza) te protjerale Hrvate iz Erduta, Dalja i Aljmaša (1. – 3. kolovoza). Ta se depeša može odnositi i na te zločine.

Prema Google pretraživaču depeša (www.google.com/fusiontables/DataSource?dsrcid=317391), stotinjak depeša koje se odnose na Hrvatsku bave se ratnim zločinima. Taj pretraživač ne omogućuje uvid u njihov sadržaj, ali otkriva da je najviše depeša o ratnim zločinima iz zagrebačkoga veleposlanstva poslano 1995. Riječ je o 55 depeša od 9. svibnja 1995. do 29. prosinca 1995. Pet depeša poslano je u kolovozu, prije, tijekom i nakon operacije Oluja.

Jedna je poslana na dan kada je oslobođen Knin, 5. kolovoza 1991. Druga je poslana 31. srpnja 1991., kada je održan sastanak hrvatskoga državnog i vojnog vrha na Brijunima o provedbi Oluje. Kronološki, posljednja depeša od 1686 hrvatskih ima datum od 26. veljače 2010. Između 5. prosinca 1995. i 3. siječnja 2003., kada je umro Tuđman, predsjednik postao Mesić, a premijeri bili Račan i Sanader, zasad nema ni jedne depeše.

Tako se 43 zagrebačke depeše bave Haaškim sudom. Ni jedna nije poslana na dan uhićenja Ante Gotovine 7. prosinca 2005., tri su poslane dan uoči uhićenja, a poslije uhićenja 10. prosinca još dvije. Kad su posrijedi još neki važni, noviji događaji u Hrvatskoj, kronološkim uvidom može se ustanoviti da su američki diplomati poslali iz Zagreba i dvije depeše 24. listopada 2008., dan poslije ubojstva Ive Pukanića.

Prema analizi ključnih riječi depeša iz Zagreba, američki su se diplomati bavili političkim strankama, privatizacijom, ekonomskom situacijom, regionalnom suradnjom, reformama, zaštitom intelektualnog vlasništva i korupcijiom. Po tom se ne razlikuju od ostalih diplomata, uključujući i hrvatske koji svakodnevno izvještavaju svoje ministarstvo o svim važnim događajima u zemlji u kojoj službuju.

>>Assange: Ovo je tek početak, na meti uskoro i poslovni sektor

>>Senzacija iz WikiLeaksa: Kina prihvaća ujedinjenje dviju Koreja!

>>WikiLeaks: Iran ima rakete s kojima može gađati Europu

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • pumbica:

    kamocemo?Šta se opet ti četniće javljaš.Da znaš da se mi pravi hrvati nikog ne bojimo.To smo dokazali i vama srbima.I ako češ još sračkat?Mogao bi još dobit po njoni...

  • -obrisani-:

    Kako nema depese o tome Kako je Busch posjetio Hrvatsku i zasto samo Hrvatsku:.....

  • bosut1:

    depesa-izvjestaj